Wat is een AVP?

Een aansprakelijkheidsverzekering verzekering dekt schade die u per ongeluk toebrengt aan een ander.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 20 april 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 18 mei 2021

Een aansprakelijkheids-verzekering: wat is dat?

Er zijn tal van verzekeraars die een aansprakelijkheidsverzekering aanbieden. De aansprakelijkheidsverzekering kent daarom een aantal benamingen. Wat is een aansprakelijkheidsverzekering? U kunt de volgende termen tegenkomen; De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, de AVP en de AVP verzekering.

Het is belangrijk om de AVP niet te verwarren met de verplichte WA verzekering voor onder andere auto’s. Bent u in het bezit van een auto, motor of scooter? Dan bent u bij wet verplicht om een WA autoverzekering of motorverzekering af te sluiten. Deze WA dekking dekt schade die u met uw motorrijtuig veroorzaakt, zoals een ongeluk of botsing. De AVP waar we het nu over hebben is in Nederland niet verplicht. Toch sluiten veel mensen deze verzekering wel af. En dat is een slimme keuze. Met deze verzekering bent u verzekerd van dekking wanneer u schade veroorzaakt bij een ander. Dat geldt ook voor uw kind of huisdier. De AVP vergoedt zowel materiële schade als letselschade en voorkomt daarmee financiële problemen; zonder de AVP draait u zelf voor alle herstelkosten op.

Waarom een aansprakelijkheids-verzekering afsluiten?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren – oftewel een AVP – vergoedt schade die u of uw meeverzekerde per ongeluk toebrengt aan een ander of aan de spullen van een ander. Denk bijvoorbeeld aan het omstoten van een vaas, ruitbreuk door buiten spelende kinderen of letselschade bij een persoon. Zodra u aansprakelijk wordt gesteld, bent u verantwoordelijk voor de herstelkosten. Deze kosten lopen al snel hoog op. Vooral als het gaat om medische kosten als gevolg van letselschade. Dankzij een AVP hoeft u deze kosten niet zelf te betalen. Eén belletje naar de verzekeraar en het wordt geregeld. Een aansprakelijkheidsverzekering sluit u af om niet in de financiële problemen te komen.

Wat valt onder een aansprakelijkheids-verzekering?

Wordt u aansprakelijk gesteld voor schade? Dan kan er sprake zijn van:

  • Schuldaansprakelijkheid: hieronder valt de schade die u zelf veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan het omstoten van een dure vaas, het laten vallen van een laptop of ruitbreuk door een voetbal.
  • Risicoaansprakelijkheid: deze schade veroorzaakt u niet zelf, maar wordt u wel toegerekend. Hieronder valt bijvoorbeeld schade die uw hond veroorzaakt. Maar ook een losliggende dakpan die naar beneden valt en (letsel)schade veroorzaakt.
  • Gevolgschade: bij de meeste verzekeraars valt gevolgschade ook onder de dekking van de AVP. Dit is de schade die indirect veroorzaakt wordt.

Goed om te weten: met uw aansprakelijkheidsverzekering zijn u en uw meeverzekerden wereldwijd verzekerd. Wordt u in het buitenland aansprakelijk gesteld voor schade aan anderen? Neem dan altijd direct contact op met uw verzekeraar.

Is de AVP verplicht?

In tegenstelling tot de zorgverzekering en de WA-verzekering voor motorrijtuigen, is de AVP niet verplicht. Toch sluiten veel mensen deze verzekering wel af. Het wordt dan ook wel gezien als een morele verplichting. Herstelkosten van schade lopen al snel hoog op. Vooral als het gaat om letselschade. Kosten voor medische hulp zijn erg hoog en niet iedereen kan dat zomaar betalen. Met een aansprakelijkheidsverzekering bent u ervan verzekerd dat u door een ongelukje niet in de financiële problemen komt. De AVP dekt zowel kleine als grote schades. Die zekerheid is voor veel mensen een fijn gevoel.

wat is een aansprakelijkheidsverzekering

Was deze pagina nuttig?