Arbeidsongeschiktheidsverzekering ambtenaar

Werkt u als ambtenaar? Dan bestaat de kans dat u arbeidsongeschikt raakt. Bijvoorbeeld door een ongeluk, ziekte of burnout. Om inkomensverlies tegen te gaan, kunt u de arbeidsongeschiktheidsverzekering ambtenaar afsluiten.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mieke Verhoef
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mieke Verhoef op 15 april 2021
Mieke Verhoef is senior content specialist in de financiële wereld. Naast het schrijven van artikelen is Mieke ook nauw betrokken bij onze eigen onderzoeken.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 11 augustus 2021

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ambtenaren

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ambtenaren is geen luxe. Het biedt een groot stuk zekerheid om überhaupt de huur nog te kunnen betalen wanneer u in een dusdanige situatie terecht komt dat u als ambtenaar uw beroep niet meer (volledig) kunt uitoefenen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering ambtenaar is eigenlijk niets meer dan een verzekering die u de garantie geeft dat u niet zonder inkomen zult zitten als u ineens arbeidsongeschikt raakt.

Waarom een AOV ambtenaar?

Ook als ambtenaar loopt u de kans op om ziek te worden of in een ongeluk verzeild te raken. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Het is overigens zo dat een ongeluk niet eens erg groot hoeft te zijn om er voor te zorgen dat u niet meer kunt werken. Denk bijvoorbeeld aan een beperking aan het oog waardoor zelfs werk achter de laptop even niet meer mogelijk is. In deze situaties is het wel zo dat u ook als rijksambtenaar gewoon uw kosten moet betalen. Om die reden is een AOV ambtenaar erg handig om af te sluiten. U garandeert hiermee een deel van uw inkomen.

Andere veelvoorkomende beroepen

Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ambtenaren afsluiten?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ambtenaren zorgt ervoor dat als u uw werk niet kunt uitvoeren door arbeidsongeschiktheid alsnog een inkomen hebt. De arbeidsongeschiktheidsverzekering betaalt niet uw volledige salaris die u verdient als u gewoon werkt, maar kan wel een behoorlijk groot deel hiervan dekken. In de meeste gevallen kunt u uw salaris tot wel 80% vergoed krijgen. Zo kunt u in ieder geval de kosten betalen tot de tijd dat u weer aan het werk kunt.

Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering rijksambtenaar

U kunt zelf kiezen hoeveel premie u wilt betalen voor de AOV. De premie is het bedrag dat u maandelijks gaat betalen voor uw AOV als ambtenaar. Hoe hoger de premie is die u betaalt, hoe hoger het bedrag zal zijn dat u vergoedt krijgt op het moment dat u arbeidsongeschikt raakt. U kiest dus zelf hoeveel euro u maandelijks kwijt bent, maar hiermee kiest u ook zelf hoeveelste deel van uw inkomen u uitgekeerd wilt krijgen. Bij de meeste verzekeringen kunt u uw salaris dekken tot 80%. Dit betekent dus dat u tot 80% van uw normale inkomen kunt krijgen wanneer u arbeidsongeschikt raakt.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering ambtenaar; premie fiscaal aftrekbaar

De premie die u als ambtenaar voor de AOV betaalt, is fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat u de betaalde AOV premie als kosten kunt opgeven bij de inkomstenbelasting. Hierdoor betaalt u minder belasting. De premie voor de AOV is over een jaar gezien dan een stuk lager, omdat u door dit belasting voordeel al snel honderden euro’s bespaard.