Arbeidsongeschiktheidsverzekering eenmanszaak

Heeft u een eenmanszaak? Dan bent u aangewezen op uw producten of diensten. Kunt u deze tijdelijk niet leveren, bijvoorbeeld door arbeidsongeschiktheid? Dan verdient u geen geld. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering eenmanszaak kan hiervoor uitkomst bieden.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 22 april 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 11 augustus 2021

Arbeidsongeschiktheidsverzekering eenmanszaak

Als u een eenmanszaak hebt, betekent dit in de meeste gevallen dat u afhankelijk bent van de verkoop van uw diensten of producten. Een eenmanszaak dat zijn of haar diensten goed verkoopt zal financieel niet veel te klagen hebben. Maar wat nou als u arbeidsongeschikt raakt? Dan valt uw inkomen ineens helemaal weg. Hebt u dan een buffer om dit op te vangen? Veel ondernemers stoppen veel van het verdiende geld terug in de zaak. Om inkomensverlies zo veel mogelijk te beperken bij arbeidsongeschiktheid kunt u de arbeidsongeschiktheidsverzekering eenmanszaak afsluiten.

arbeidsongeschiktheidsverzekering eenmanszaak

Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering eenmanszaak?

U bent als ondernemer van een eenmanszaak best kwetsbaar. Verkoopt u even niets, dan zijn er geen inkomsten. Wordt u ziek of raakt u betrokken bij een ongeval en kunt u (tijdelijk) niet meer werken, dan valt het hele inkomen weg. U hebt immers geen baas die u doorbetaald totdat u weer aan het werk kunt. Dit kan voor problemen zorgen. Veel ondernemers kiezen er daarom voor om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Voordelen arbeidsongeschiktheidsverzekering eenmanszaak

Het hebben van een AOV eenmanszaak biedt meerdere voordelen. Zodra u op de een of de andere manier tijdelijk niet in staat bent uw beroep uit te oefenen wordt een gedeelte van uw inkomen dankzij de arbeidsongeschiktheidsverzekering eenmanszaak alsnog vergoed. Welk deel van uw inkomen wordt vergoed hangt af van de premie die u betaalt. Hoe dan ook is het fijn dat u zo’n verzekering achter de hand hebt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan iedereen overkomen. Het is erg fijn om te weten dat als u uw werk niet kunt doen u in ieder geval een bedrag binnenkrijgt waarmee u uw vaste lasten kunt betalen.

  • U kunt uw vaste lasten blijven betalen
  • U kunt klanten betalen
  • De premie van de AOV is fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting
  • U zit nooit zonder inkomen thuis
  • Het biedt u rust en zekerheid in tijden van nood

Andere veelvoorkomende beroepen

Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering eenmanszaak

De kosten van de arbeidsongeschiktheidsverzekering eenmanszaak zijn voor iedere ondernemer anders. De premie wordt bepaald aan de hand van meerdere factoren. Zo speelt de leeftijd een rol, maar ook het verzekerde bedrag, de gekozen dekking en de wachtperiode. Door de AOV te vergelijken komt u er snel achter bij welke verzekeraar u de goedkoopste AOV kunt afsluiten.

AOV premie aftrekbaar eenmanszaak

U kunt de betaalde premie voor de AOV aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit maakt de AOV premie fiscaal aftrekbaar. Op jaarbasis scheelt u dit al snel honderden euro’s. Ondernemers geven weleens aan dat de AOV verzekering zo duur is, maar vergeten dat ze een deel van de betaalde premie terugkrijgen.

Hoe werkt een arbeidsongeschiktheidsverzekering eenmanszaak?

Zodra u een AOV eenmanszaak hebt afgesloten betaalt u maandelijks premie. Wordt u arbeidsongeschikt dan geldt er eerst een wachtperiode. In deze periode keert de verzekering niet uit. Dit gat zult u zelf moeten opvangen met bijvoorbeeld spaargeld. Hoe lang deze periode duurt kiest u zelf bij het afsluiten van de AOV. Uzelf arbeidsongeschikt verklaren is niet mogelijk, dat moet een specialist doen. Een arts en deze zal hier melding van maken zodat u dit kunt aantonen bij de verzekeraar. Bent u na de wachtperiode nog steeds niet in staat om aan het werk te gaan, dan zal de verzekering maandelijks een bedrag uitkeren.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een eenmanszaak afsluiten

Omdat de premies ver uit elkaar liggen voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering eenmanszaak, is het verstandig om de AOV te vergelijken. Zo komt u erachter welke AOV bij uw wensen aansluit. Let daarbij niet alleen op de premie. Ook de voorwaarden zijn erg belangrijk. Let er bijvoorbeeld op dat de goedkoopste AOV waarschijnlijk een langere wachtperiode heeft en u dus zelf de eerste maanden moet overbruggen.

Veelgestelde vragen over AOV eenmanszaak

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering eenmanszaak verplicht?

Nee, de arbeidsongeschiktheidsverzekering eenmanszaak is niet verplicht. U sluit deze voor uzelf af. De verzekering biedt een stukje zekerheid. Zodra u arbeidsongeschikt raakt, zult u van de verzekeraar inkomen ontvangen.

Is een ongeluk vanuit een privé situatie ook gedekt op de AOV eenmanszaak?

Ja, het maakt niet uit of u arbeidsongeschikt bent geraakt door het werk of door een privé situatie. Het gaat erom dat u tijdelijk niet aan het werk kunt en daardoor geen inkomen hebt. Dus ook als u bijvoorbeeld tijdens een familie skivakantie bent gevallen, dan is dat gedekt.

Hoe vind ik een goedkope AOV eenmanszaak?

Door de AOV verzekeringen te vergelijken, ontdekt u welke AOV goedkoper is. Houdt er ook rekening mee dat u de AOV premie fiscaal kunt aftrekken bij de inkomstenbelasting. Dat scheelt behoorlijk wat geld. Daarnaast kunt u kiezen voor een langere wachttijd, ook dat zorgt voor een goedkope AOV.