Energiecollectief of vergelijker? Wie is de goedkoopste?

Menig energiecollectief claimt goedkoop te zijn, maar is dat wel zo? Uit onderzoek blijkt dat energievergelijkers voordeliger zijn. Bekijk hier de resultaten.

Energie vergelijken

Energiecollectieven vergeleken met energievergelijkers

Elk jaar groeit het aantal Nederlandse huishoudens die overstappen van energieleverancier. Veel van deze huishoudens maken hiervoor gebruik van een energiecollectief. Een energiecollectief is een groep die samen overstappen van energieleverancier. Omdat het voor een energieleverancier natuurlijk erg aantrekkelijk is om een grote groep nieuwe klanten te krijgen, is het idee dat een energieleverancier in dit geval bereid is een hogere korting te geven dan het geval zou zijn voor een enkele overstapper. De energieleverancier gaat er immers ook een stuk meer verdienen dan zij zou verdienen aan een enkele nieuwe klant. Toch is dit lang niet altijd het geval. Verschillende energievergelijkers hebben de resultaten van de eigen vergelijkers naast de resultaten van verschillende energiecollectieven gelegd. En wat blijkt? Een energiecollectief is bijna altijd duurder dan een energievergelijker. En daar zijn verschillende verklaringen voor te vinden.

Ieder huishouden is uniek

Ieder huishouden is uniek. Het ene huishouden heeft een enkele meter, het andere een dubbele meter. Het ene huishouden heeft zonnepanelen en het andere niet. Deze- en andere factoren, zijn sterk van invloed op de prijsberekening bij een energiecontract. Voor het ene huishouden is er daarom vaak een goedkoopste energieleverancier, die dat voor een ander huishouden helemaal niet is. Gebruikt een huishouden weinig energie? Dan is een energieleverancier met hogere energietarieven en een hogere welkomstkorting al snel het voordeligste. Maar wanneer een huishouden juist veel energie verbruikt, is een energieleverancier met een laag energietarief juist al snel voordeliger. Omdat energiecollectieven meestal maar één energieleverancier als winnaar naar voren laten komen, zal deze energieleverancier dus lang niet voor alle deelnemers de goedkoopste zijn.

Niet alle energieleveranciers doen mee

Daarnaast doen ook lang niet alle energieleveranciers mee aan de energiecollectieven. Vaak zijn dit alleen de grotere energieleveranciers. Hierdoor kan wel gezegd worden dat een bepaalde energieleverancier gemiddeld genomen de goedkoopste is binnen een groep van deelnemende leveranciers, maar kan zeker niet gesteld worden dat dit dan de goedkoopste energieleverancier is. En hoewel ook aan de verschillende energievergelijkers niet alle energieleveranciers meedoen, zijn dit er over het algemeen een stuk meer dan meedoen aan de energiecollectieven.

Energiecollectief vs energievergelijker

Of een energiecollectief nou echt goedkoper kan zijn dan een energievergelijker die een vergelijking op maat biedt, gaan wij proberen uit te zoeken. Hiertoe zullen we maandelijks de laatste resultaten van de verschillende energiecollectieven naast de resultaten leggen van onze eigen energievergelijker en de energievergelijkers van andere vergelijkingswebsites. Hierdoor zal een steeds beter beeld ontstaan van de prijsverschillen tussen energiecollectieven en energievergelijkers. Wij zullen hiervoor gebruik maken van enkele bekende energiecollectieven:
- Consumentenbond
- Sloop de crisis
- Vereniging eigen huis

De resultaten van deze energiecollectieven zullen wij vervolgens afzetten tegen de resultaten van enkele bekende energievergelijkers:
- Totaalbesparen.com
- Pricewise
- Gaslicht.com

Uitkomsten energiecollectieven en energievergelijkers 2018

De vermelde tarieven zijn gebaseerd op de volgende gegevens:
- Huishouden met een gasverbruik van 1.470 m3 en een elektriciteitsverbruik van 3.000 kWh op jaarbasis (gemiddelde in 2017)
- Huishouden met een enkele meter (meerderheid van de huishoudens in Nederland)
- Huishouden gevestigd in provincie Utrecht (centraal in Nederland)

Bent u benieuwd welke tarieven daadwerkelijk gelden voor uw huishouden? Kijk dan eens op onze energievergelijker.

Maart 2018:

Energiecollectieven:
- Sloop de crisis: € 1.529,57 (Budget Energie)
- Consumentenbond: € 1.564,01 (3-jarig contract) of 1.568,72 (1-jarig contract)
- VEH: € 1.537,00 (Budget Energie)

Energievergelijkers:
- Totaalbesparen.com: € 1.439,59 (Nuon)
- Pricewise: € 1.520,50 (Nuon)
- Gaslicht.com: € 1.520,51 (Nuon)

Conclusie:
Tot nu toe is nog geen enkel energiecollectief goedkoper geweest dan de verschillende energievergelijkers. De energievergelijker van Totaalbesparen.com is nog steeds de voordeligste.

Vergelijk energie

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat
Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01