Energiecollectief

Menig energiecollectief claimt goedkoop te zijn, maar is dat wel zo? Uit onderzoek blijkt dat energievergelijkers voordeliger zijn. Bekijk hier de resultaten.

Energiecollectieven vergeleken met energievergelijkers

Elk jaar groeit het aantal Nederlandse huishoudens die overstappen van energieleverancier. Veel van deze huishoudens maken hiervoor gebruik van een energiecollectief. Een energiecollectief is een groep die samen overstappen van energieleverancier. Omdat het voor een energieleverancier natuurlijk erg aantrekkelijk is om een grote groep nieuwe klanten te krijgen, is het idee dat een energieleverancier in dit geval bereid is een hogere korting te geven dan het geval zou zijn voor een enkele overstapper. De energieleverancier gaat er immers ook een stuk meer verdienen dan zij zou verdienen aan een enkele nieuwe klant. Toch is dit lang niet altijd het geval. Verschillende energievergelijkers hebben de resultaten van de eigen vergelijkers naast de resultaten van verschillende energiecollectieven gelegd. En wat blijkt? Een energiecollectief is bijna altijd duurder dan een energievergelijker. En daar zijn verschillende verklaringen voor te vinden.

Ieder huishouden is uniek

Ieder huishouden is uniek. Het ene huishouden heeft een enkele meter, het andere een dubbele meter. Het ene huishouden heeft zonnepanelen en het andere niet. Deze- en andere factoren, zijn sterk van invloed op de prijsberekening bij een energiecontract. Voor het ene huishouden is er daarom vaak een goedkoopste energieleverancier, die dat voor een ander huishouden helemaal niet is. Gebruikt een huishouden weinig energie? Dan is een energieleverancier met hogere energietarieven en een hogere welkomstkorting al snel het voordeligste. Maar wanneer een huishouden juist veel energie verbruikt, is een energieleverancier met een laag energietarief juist al snel voordeliger. Omdat energiecollectieven meestal maar één energieleverancier als winnaar naar voren laten komen, zal deze energieleverancier dus lang niet voor alle deelnemers de goedkoopste zijn.

Niet alle energieleveranciers doen mee

Daarnaast doen ook lang niet alle energieleveranciers mee aan de energiecollectieven. Vaak zijn dit alleen de grotere energieleveranciers. Hierdoor kan wel gezegd worden dat een bepaalde energieleverancier gemiddeld genomen de goedkoopste is binnen een groep van deelnemende leveranciers, maar kan zeker niet gesteld worden dat dit dan de goedkoopste energieleverancier is. En hoewel ook aan de verschillende energievergelijkers niet alle energieleveranciers meedoen, zijn dit er over het algemeen een stuk meer dan meedoen aan de energiecollectieven.

Hoe werkt een energiecollectief?

Een energiecollectief werkt als volgt:

 1. U schrijft zich in als deelnemer aan het collectief.
 2. Via een veiling vindt de collectieve inkoop plaats. Verschillende energieleveranciers doen mee aan deze energie veiling. De leverancier met het voordeligste aanbod wint de energieveiling.
 3. Zodra de veiling is afgelopen ontvangen alle deelnemers van het energiecollectief een persoonlijke aanbieding op basis van hun jaarverbruik.
 4. U kunt het bod accepteren, maar u bent niks verplicht.

Hoe lang zit ik vast aan een energiecollectief?

Ieder energiecollectief is anders. Ook de looptijden van de contracten verschillen. Kijk daarom altijd goed naar de looptijd van het collectief, voordat u overstapt. Veel leveranciers willen u een 3 jarig contract aanbieden. Echter wijzigen energietarieven regelmatig. Hierdoor is het verstandig om een 1 jarig energiecontract af te sluiten.

Energiecollectief vs energievergelijker

Of een energiecollectief nou echt goedkoper kan zijn dan een energievergelijker die een vergelijking op maat biedt, gaan wij proberen uit te zoeken. Hiertoe zullen we de laatste resultaten van de verschillende energiecollectieven naast de resultaten leggen van onze eigen energievergelijker. Hierdoor zal een steeds beter beeld ontstaan van de prijsverschillen tussen energiecollectieven en energievergelijkers. Wij zullen hiervoor gebruik maken van enkele bekende energiecollectieven:

 • Consumentenbond
 • Vereniging eigen huis
energiecollectief

Voordelen energiecollectief

 1. Profiteer van korting
 2. Aanmelden bij een collectief is vaak vrijblijvend
 3. U bent zich meer bewust van de energieprijzen

Nadelen energiecollectief

 1. Het winnende bod is niet voor iedereen het voordeligst
 2. Lang niet alle energieleveranciers doen mee aan energiecollectieven
 3. De energieprijzen stijgen vaak na jaar 1
 4. De kans is groot dat u een overstapboete krijgt, omdat uw huidige contract nog niet is afgelopen op het moment van de veiling

Andere handige pagina's

Uitkomsten energiecollectieven en onze energievergelijker

De vermelde tarieven zijn gebaseerd op de volgende gegevens:

 • Huishouden met een gasverbruik van 1.470 m3 en een elektriciteitsverbruik van 3.000 kWh op jaarbasis
 • Huishouden met een enkele meter (meerderheid van de huishoudens in Nederland)
 • Huishouden gevestigd in provincie Utrecht (centraal in Nederland)

Uitslag:

Energiecollectieven:

 • Consumentenbond: € 1.564,01 (3-jarig contract) of 1.568,72 (1-jarig contract)
 • VEH: € 1.537,00 (Budget Energie)

Energievergelijker van Totaalbesparen.com:

 • Totaalbesparen.com: € 1.439,59 (Nuon)

Conclusie:

Tot nu toe is nog geen enkel energiecollectief goedkoper geweest dan een energievergelijker. De energievergelijker van Totaalbesparen.com is daarom nog steeds de voordeligste.

Bent u benieuwd welke tarieven daadwerkelijk gelden voor uw huishouden? Kijk dan eens op onze energievergelijker.