Inboedelverzekering: waar moet u op letten?

Als u een inboedelverzekering gaat afsluiten is het goed om op een aantal zaken te letten. Bijvoorbeeld op de verzekerde waarde, of er een eigen risico geldt etc. We leggen het hieronder verder uit.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 2 mei 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 03 mei 2021

Waarop letten bij een inboedelverzekering?

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste dingen waar u op moet letten tijdens het afsluiten van een inboedelverzekering.

1. Hoogte van het eigen risico

De hoogte van het eigen risico wordt door alle verzekeraars zelf bepaald. Sommigen vragen 100 euro per schadegeval, anderen een paar honderd euro en sommigen zelfs niets. Hoe hoger het eigen risico is, hoe lager de premie vaak is. Maar als u drie schades in een jaar claimt, dan loopt het eigen risico al snel op. Het eigen risico geldt namelijk per schade en niet per jaar.

2. Korting voor preventieve maatregelen

Een aantal verzekeraars geeft korting op de premie als u preventieve maatregelen neemt. Bijvoorbeeld maatregelen tegen inbraak door een politiekeurmerk of door het plaatsen van brandmelders.

3. Voorkom onderverzekering

Onderverzekering houdt in dat u verzekerd bent voor een bepaald bedrag, maar dat de werkelijke waarde eigenlijk hoger is. Stel u sluit een inboedelverzekering af voor 10.000 euro, maar de echte waarde van uw inboedel is 18.000 euro, dan bent u voor 8.000 euro onderverzekerd. Bij schade zal de verzekeraar dit dan ook melden en niet alles vergoeden. Een aantal verzekeraars biedt dekking tegen onderverzekering. Hiermee zorgen zij ervoor dat u nooit onderverzekerd bent. Ook niet als u uw inboedel wijzigt.

4. Verzeker waardevolle spullen extra

Als u waardevolle spullen in uw woning hebt staan, bijvoorbeeld een duur kunstwerk of een sieraden collectie, dan is het verstandig om deze apart te verzekeren. Dit kan onder andere door een kostbaarhedenverzekering. Of door dit apart op te geven bij uw inboedelverzekering.

5. Controleer de maximale vergoedingen

Voor een aantal schades staat een maximale vergoeding. Bijvoorbeeld voor elektronica. Als dit voor u heel belangrijk is, controleer dan vooraf wat de maximale vergoedingen zijn per verzekeraar. Zo weet u zeker dat wat voor u van belang is, wordt vergoed.

6. Pakketkorting

Veel mensen willen verzekeringen voor een zo laag mogelijke premie afsluiten. Verzekeraars weten dat ook en bieden daarom regelmatig pakketkorting aan als u meer verzekeringen afsluit. Heeft u naast een inboedelverzekering ook nog een opstalverzekering of een WA verzekering nodig? Sluit deze bij dezelfde verzekeraar af en kies voor de pakketkorting.

Tot slot

Dit zijn de zaken waar u op moet letten voordat u een inboedelverzekering afsluit. Geef bij het afsluiten van een inboedelverzekering eerlijk aan wat de waarde van uw inboedel is. Geeft u een lager bedrag op, zodat de premie lager is? Dan zal de verzekeraar hier bij een schade achterkomen en niet alles vergoeden.

waar op letten bij een inboedelverzekering

Andere handige pagina's