WA verzekering motor

De WA verzekering motor is een verplichte dekking. U dekt hiermee schade die u per ongeluk aan een ander toebrengt.

Motorverzekering vergelijken

Wat is een WA verzekering motor?

Wat is een WA verzekering motor?

Als motorrijder bent u in Nederland verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten. Dit staat vermeld in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM). Zonder deze verzekering mag u niet de weg op met uw motor. Heeft u een nieuwe motor gekocht en staat de motor op uw naam? Dan bent u verantwoordelijk voor het afsluiten van een WA motorverzekering. Zodra u een schade veroorzaakt met uw motor, dan is de schade van de tegenpartij gedekt. Dit betekent dat u niet zelf opdraait voor alle kosten, maar dat deze geheel of gedeeltelijk worden vergoed. Schade aan uw eigen motor is overigens niet gedekt met de WA motorverzekering.  [inhoudsopgave]

WA motorverzekering vergelijken


Er zijn in Nederland tal van verzekeraars. De meeste van hen bieden een WA motorverzekering aan. Hierdoor kan het lastig zijn om een keuze te maken. Want welke WA verzekering is nu het beste? Gaat u voor de goedkoopste verzekering of toch voor een wat duurdere? Door de motorverzekering te vergelijken, komt u erachter welke verzekering het beste bij u past. U ziet in een duidelijk overzicht welke opties er zijn en de hoogte van de premies. U kunt er ook voor kiezen om uw motor aanvullend te verzekeren. U kiest dan de WA beperkt casco of de all risk motorverzekering. Voor het afsluiten van een motorverzekering heeft u de keuze uit:
 • WA motorverzekering
 • WA beperkt casco
 • Allrisk motorverzekering

Waarom is een WA verzekering motor verplicht?


Veroorzaakt u een ongeluk? En ontstaat hierdoor letselschade bij een persoon? De kosten van een ongeluk kunnen ontzettend hoog oplopen. Denk maar eens aan de ziektehuiskosten, het inschakelen van de hulpdiensten of de vervanging of reparatie van de bezittingen. Deze kosten zijn voor de meeste mensen onbetaalbaar. Om te voorkomen dat mensen in financiële problemen terecht komen, is de WA verzekering verplicht. Wordt u wettelijk aansprakelijk gesteld voor de schade toegebracht aan een persoon of bezittingen van een persoon? Dan bent u met de WA verzekering hier tegen verzekerd. Deze verplichting geldt bijvoorbeeld ook voor autoverzekeringen en scooterverzekeringen.

Wat is er niet verzekerd met een WA motorverzekering?


Met een WA verzekering motor bent u alleen verzekerd tegen schade veroorzaakt aan derden. Hieronder valt letselschade bij een persoon, maar ook schade aan andermans bezittingen. Veroorzaakt u een ongeluk? Of wordt u aangereden? Schade aan uw eigen motor is met de WA verzekering niet gedekt. U draait dan zelf op voor reparatiekosten van uw motor. Wordt u motor gestolen? Dan bent u met de WA verzekering hier ook niet tegen verzekerd. Wilt u dat ook deze kosten worden gedekt? Dan moet u een aanvullende motorverzekering afsluiten. De WA beperkt casco dekt – aanvullend op de WA motorverzekering – kosten door diefstal of een poging daartoe. Ook wordt hiermee schade aan uw eigen motor verzekerd. De allrisk motorverzekering dekt ook de schade ontstaan door uw eigen schuld.

Welke motorverzekering kies ik?


Het is aan te raden om de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Heeft u genoeg aan een WA motorverzekering? Of is het toch slim om een aanvullende verzekering af te sluiten? Of een WA verzekering motor voldoende is, is afhankelijk van het bouwjaar en dagwaarde. Is uw motor al redelijk oud? En is de dagwaarde erg laag? Dan is het afsluiten van een allrisk verzekering meestal niet nodig. Maar is uw motor nog relatief nieuw? Of heeft u zelf weinig spaargeld om kosten op te vangen? Dan kan een WA motorverzekering onvoldoende zijn. Schade aan uw eigen motor wordt dan niet gedekt, waardoor een aanvullende verzekering een slimmere keuze kan zijn.

Een WA motoverzekering afsluiten


Voordat u een verzekering afsluit, raden wij altijd aan om alle opties te vergelijken. Hierdoor krijgt u meer inzicht in de verschillen in kosten en dekking. De premie van de motorverzekering kan nogal eens verschillen. Dit komt omdat de kosten van de verzekering afhankelijk zijn van een aantal gegevens, zoals:
 • Uw leeftijd
 • Uw woonadres
 • Het bouwjaar van de motor
 • De specificaties van de motor
 • Het aantal schadevrije jaren
 • De gewenste dekking
 • Het eigen risico

Wilt u een WA verzekering motor vergelijken? Dan kunt u uw gegevens in onze vergelijker invullen. Hierdoor ziet u in een ogenblik wat de opties zijn. De goedkoopste verzekering zetten wij altijd bovenaan. Maar het is zeker de moeite waard om verder te kijken. De goedkoopste verzekering biedt niet altijd voldoende dekking, en de duurste verzekering is niet per definitie de beste verzekering. Heeft u alle verzekeraars vergeleken? Dan kunt u eenvoudig online uw aanvraag indienen. De verzekeringsmaatschappij houdt u op de hoogte van uw aanvraag.


Vergelijk motorverzekeringen

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01