Wat dekt een rechtsbijstandverzekering?

Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering kiest u zelf de dekking. Lees hier alles over de dekking en kies wat u gedekt wilt hebben op uw rechtsbijstandverzekering.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 26 april 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 28 april 2021

Dekking rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering dekt u zich voor juridisch advies en hulp zodra u in een situatie belandt waarin dat nodig is. Denk hierbij aan uw werkgever die u wilt ontslaan met een reorganisatie waar u het niet mee eens bent, of een verkeersongeval waar u bij betrokken bent of een conflict met de buren over een uitbouw. Het kan zomaar op uw pad komen. Met een rechtsbijstandverzekering hebt u de mogelijkheid om een specialist met u mee te laten kijken. Hij of zij staat u bij, biedt u hulp en advies. Lees hier meer informatie over wat is een rechtsbijstandverzekering?

Welke dekking kies ik voor rechtsbijstand?

Met een rechtsbijstandverzekering dekt u de juridische kosten die u maakt bij een conflict. Vooraf wordt een bedrag afgesproken, dit is het verzekerd bedrag. De hoogte bepaalt u tijdens het afsluiten van de verzekering. Raakt u met iemand in conflict? Dan keert de verzekeraar uit tot dit bedrag.

De meeste verzekeraars bieden dezelfde dekkingen aan, maar deze worden niet altijd hetzelfde genoemd. Het zijn losse modules en u kiest zelf welke modules u wenst te verzekeren. Hoe meer modules, hoe breder u gedekt bent. En dat betekent ook dat u meer premie betaalt. Ga vooraf ook na of u al een aanvullende rechtsbijstand dekking heeft, bijvoorbeeld bij uw autoverzekering. Heeft u die al? Dan is de module verkeer niet nodig op deze verzekering.

Consumenten dekking

Hiermee verzekert u zich tegen alle conflicten waar u als consument mee te maken kan krijgen.

Wonen dekking

Hiermee verzekert u zich voor conflicten die te maken hebben met uw woning. Denk aan uw huisbaas, buren of het kopen van een woning.

Inkomen dekking

Hiermee verzekert u zich voor conflicten op het werk. Denk hierbij aan ontslag, uitkering of pensioen.

Verkeersdekking

Hiermee verzekert u zich voor conflicten die op de weg ontstaan, bijvoorbeeld na een ongeval als u er niet uitkomt met de tegenpartij.

Andere handige pagina's

Verzekering voor rechtsbijstand afsluiten

U bent niet verplicht om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Veel kiezen er wel voor, omdat het een prettig idee is om hulp achter de hand te hebben bij een conflict situatie. Start altijd met vergelijken, zo weet u zeker dat u niet teveel premie betaalt. Zodra u weet welke verzekeraar voor u de gunstigste is, kunt u hem direct afsluiten. De verzekeraar houdt u op de hoogte van de aanvraag.

dekking rechtsbijstandverzekering