Wat dekt een reisverzekering?

Een reisverzekering dekt onvoorziene kosten die u op vakantie maakt. Bijvoorbeeld medische kosten door ziekte of kosten die ontstaan na een ongeluk. Wat dekt een reisverzekering? Dat verschilt per verzekering en persoon. Lees hier alles over de dekking van de reisverzekering.

Dekking reisverzekering vergelijken

Ook tijdens een vakantie zit een ongeluk in een klein hoekje. U kan te maken krijgen met ziekte, een noodsituatie of u raakt betrokken bij een ongeval. Heeft u medische hulp nodig in het buitenland? Dan is het wel zo fijn dat de verzekeraar deze kosten vergoedt. Met een reisverzekering worden deze kosten geheel of gedeeltelijk gedekt. Maar u kunt ook te maken krijgen met pech onderweg of zoekgeraakte bagage. Met de juiste reisverzekering dekking worden bepaalde kosten op vakantie verzekerd. Er zijn tal van verzekeraars die een reisverzekering aanbieden. De kosten en voorwaarden verschillen sterk. Daarom is het altijd verstandig om te vergelijken. Hierdoor ziet u direct wat voor u de beste optie is.

Wat is een standaard dekking reisverzekering?

Hoewel elke reisverzekering op maat wordt afgesloten, biedt elke verzekeraar een basisverzekering. Dit is de standaard reisverzekering dekking die u kunt uitbreiden met aanvullende opties. De meeste basis reisverzekeringen bestaan uit:

Dekking buitengewone of onvoorziene kosten

Deze dekking zorgt ervoor dat de kosten die de alarmcentrale maakt om u veilig thuis te brengen worden vergoed. Dit wordt repatriëring genoemd. Hieronder vallen onder andere de kosten van het vroegtijdig huiswaarts keren door ziekte, het verlies van uw paspoort en een opsporings- of reddingsactie.

Dekking voor uw bagage

Met deze dekking wordt uw bagage vergoed als deze wordt gestolen, verloren raakt of wordt beschadigd. Bij elke verzekeraar geldt er een maximumvergoeding. Hoeveel er wordt vergoed verschilt sterk per verzekeraar. Daarnaast kunnen er aanvullende voorwaarden gelden voor waardevolle spullen en is er in de meeste gevallen sprake van de clausule ‘normale voorzichtigheid’. Deze clausule houdt in dat u alleen een vergoeding krijgt als u voorzichtig met uw spullen om bent gegaan.

Dekking medische kosten

Heeft u medische hulp nodig in het buitenland? En belandt u bij een (tand)arts of in het ziekenhuis? Vanuit de zorgverzekering bent u in de meeste gevallen ook gedekt voor spoedeisende hulp op reis. Toch kan het voorkomen dat de dekking vanuit de zorgverzekering onvoldoende is. De zorgverzekering vergoedt de medische kosten op basis van Nederlandse tarieven. Is de hulp is het buitenland duurder? Dan moet u zelf bijbetalen. De dekking medische kosten vanuit de reisverzekering vangt deze extra kosten op.

Aanvullende dekkingen bij een reisverzekering

Biedt de standaard reisverzekering voor u onvoldoende dekking? Dan kunt u deze uitbreiden met een aantal aanvullende dekkingen. 

Veelal heeft u de keuze uit: 

  • Vervangend vervoer of verblijf
  • Autopechhulp
  • Winstersport en bijzondere sporten dekking
  • Dekking bij ongevallen
  • Rechtsbijstand
  • Annuleringsverzekering
  • Zakelijke reisverzekering
  • Dekking voor langere reisduur
dekking reisverzekering

Europa- of werelddekking?

Als u een reisverzekering wilt afsluiten, is het belangrijk om na te gaan welk reisgebied u wilt verzekeren. U heeft de keuze uit een dekking voor Europa of een werelddekking. De Europa dekking is iets goedkoper dan de werelddekking. 

Andere handige pagina's

Reisverzekering premie

De reisverzekeringen kunnen erg van elkaar verschillen. Zowel in kosten als in voorwaarden. Dit komt omdat een reisverzekering op maat wordt afgesloten én per verzekeraar anders is. Voordat u een reisverzekering afsluit, is het handig om hiervan op de hoogte te zijn. Bij het vergelijken van een reisverzekering let u goed op de premie, dekking, eigen risico en voorwaarden. De premie loopt tussen de verschillende verzekeraars sterk uiteen. Gemiddeld kost een reisverzekering met werelddekking voor een alleenstaande tussen de €4 en €14. 

Doorlopende of kortlopende dekking

Wilt u een reisverzekering afsluiten? Dan heeft u de keuze uit een doorlopende of een kortlopende reisverzekering. Een doorlopende verzekering loopt het hele jaar door en verzekert alle reizen die u gedurende het jaar maakt. Een kortlopende reisverzekering biedt tijdelijk dekking met een vooraf vastgestelde begin- en einddatum. Deze verzekering verzekert u vanaf het moment dat u van huis vertrekt tot het moment van terugkomst.

Is een reisverzekering verplicht?

Het is niet verplicht om een reisverzekering af te sluiten. Maar het is vaak wel een goed idee. Vooral in noodsituaties is het handig om een reisverzekering te hebben. Gaat u een langere periode op vakantie? Of gaat u alleen een weekendje weg? U bepaalt zelf of een reisverzekering past bij uw situatie en welke dekking het beste is. Daarnaast raden wij ook altijd aan om eerst de voorwaarden van uw zorgverzekering en autoverzekering goed door te nemen. Met sommige zorgverzekeringen bent u ook verzekerd voor medische kosten in het buitenland en een aanvullende autoverzekering biedt ook vaak pechhulp in het buitenland.