Is een scooterverzekering verplicht?

Als u een scooter hebt, bent u verplicht om deze WA te verzekeren. Hiermee dekt u de schade die u met uw scooter aan een ander toebrengt.

Als u een scooter hebt, bent u verplicht om deze te verzekeren. Deze verplichting geldt voor iedereen die een scooter op zijn of haar naam heeft staan. Dit geldt tevens voor bromfietsen, snorfietsen en fietsen met een hulpmotor. U bent voor al deze tweewielers verplicht om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten. Hiermee dekt u de schade die u met uw scooter aan een ander toebrengt. Eigen schade is daarmee niet gedekt.

Scooter niet verzekerd? Dan ontvangt u een boete van 420 euro.

Verschillende dekkingen

U kiest zelf met welke dekking u uw scooter wilt verzekeren. 

1. WA dekking: De WA scooterverzekering dekt u voor schade die u toebrengt aan anderen. Deze dekking is verplicht voor iedereen die een scooter bezit.
2. WA Plus dekking: Met een WA Plus verzekering bent u daarbovenop verzekerd tegen onder andere diefstal.
3. All Risk dekking: Met een All Risk scooterverzekering bent u tevens gedekt tegen schade die door uw eigen schuld is veroorzaakt.

Meer informatie over de verschillende scooter dekkingen leest u op deze pagina.

Scooter tijdelijk niet gebruiken


Ook als u uw scooter niet gebruikt, dient u deze alsnog te verzekeren. De verplichting geldt zolang de scooter op uw naam geregistreerd staat bij de RDW. Als u zeker weet dat u de scooter een lange tijd niet zult gebruiken, dan kunt u de scooter laten schorsen. Dit betekent dat het kenteken wordt geschorst, u niet met de scooter mag rijden en dat de scooter niet is verzekerd. U betaalt dan dus ook geen verzekeringspremie. U regelt dit via de RDW.

Boete overzicht scooter

Als u uw scooter niet verzekerd, dan ontvangt u een boete van de RDW. Zij controleren jaarlijks of de scooter is verzekerd. Op de website van het Openbaar Ministerie vindt u een volledig overzicht van alle boetes.

Scooter verkopen en verzekering

Als u uw scooter verkoopt, wordt het kenteken op naam van iemand anders geregistreerd. Vanaf dat moment kunt u uw scooterverzekering opzeggen en sluit de koper een eigen scooterverzekering af. Is uw scooter total loss? Ook dan dient u de kentekenregistratie van uw naam te halen bij de RDW.

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • RDW
  • Openbaar Ministerie