Schade en diefstal in tuin, is dat verzekerd?

Als we het hebben over schade aan spullen of diefstal van spullen, denken we vaak aan schades en diefstal die in huis gebeuren. Maar er zijn ook veel schades en diefstallen die juist buitenshuis, bijvoorbeeld in de tuin plaatsvinden. Is schade en diefstal in de tuin verzekerd?
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 1 mei 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 03 mei 2021

Schade aan uw tuin, is dat verzekerd?

In de lente en de zomer laten we massaal meer spullen in de tuin liggen dan in de herfst en winter. Denk aan uw tuinmeubels, gereedschap, speelgoed en fietsen. U heeft zelf waarschijnlijk ook geen zin om iedere dag uw tuinset opnieuw klaar te zetten en de kussens erin te leggen. Ook de fiets gebruiken we morgen weer, dus laten we voor het gemak ook nog even staan. Erg makkelijk maar ook gevoelig voor diefstal. En als dat gebeurt, dan wilt u natuurlijk wel dat dat gedekt wordt vanuit uw verzekering. Helaas is dat niet altijd het geval.

schade aan tuin verzekerd

Schade aan de tuin zelf, is dat verzekerd?

Indien u schade heeft aan de tuin zelf, dan kunt u dat in een aantal gevallen verhalen op uw verzekering.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering kan aangesproken worden voor schade aan bomen, planten en struiken. Maar ook bij schade aan uw tuinmeubelen en terras, of de zaken die u heeft gestald in uw tuinhuisje of tuinschuur. Vaak zijn ook een parasol, opgehangen wasgoed en gereedschap zaken die gedekt zijn onder een inboedelverzekering. Let erop dat er vaak een maximum vergoeding voor geldt. Als u dure merkkleding in de tuin laat drogen en deze worden uit uw tuin gesloten, zullen deze niet naar de volledige waarden worden vergoed.

Opstalverzekering

Heeft u een opstalverzekering? Dan kunt u daar een eventuele schade aan een woonhuis of eventuele bijgebouwen en schuren op claimen.

Let op;

  • schade aan tuinmeubels wordt bijna alleen vergoed als de schade is ontstaan door brand
  • alleen bij een officiële storm wordt schade van een omgevallen schutting vergoed
  • een verzakking van uw terras door regen of ander weer, wordt niet vergoed
  • diefstal van planten is uitgesloten van dekking
  • er dienen sporen van inbraak te zijn als u schade gedekt wilt hebben als er iets uit uw schuur gestolen wordt
  • in uw polisvoorwaarden leest u wat wel en niet gedekt is op uw polis

Andere handige pagina's

Spullen gestolen uit de tuin, is dat verzekerd?

Als u naar buiten gaat, is de kans groot dat u iets meeneemt van binnen. Denk aan uw mobiel, laptop, e-reader of speelgoed van uw kinderen. Als deze spullen worden gestolen uit uw tuin, dan bent u daarvoor niet verzekerd. Zorg er daarom altijd voor dat – indien mogelijk – uw poort gesloten is en u waardevolle spullen mee naar binnen neemt, zodra u de tuin verlaat. Dit geldt ook voor fietsen die in de tuin staan. Van een driewieler voor uw zoontje tot uw eigen e-bike. Ook als de fiets op slot staat, is hij niet verzekerd. U bent er namelijk voor verantwoordelijk dat deze achter slot en grendel staat, bijvoorbeeld in uw schuur of garage.

Schade en diefstal doordat de deur of raam openstond, is dat verzekerd?


Nee, in principe niet. U bent ervoor verantwoordelijk dat u zorgvuldig omgaat met uw spullen. Als u uw raam of deur openlaat en iemand steelt iets uit uw woning, dan bent u daar zelf voor aansprakelijk. Ondanks dat het natuurlijk een slechte streek is van de dief. Zijn er sporen van inbraak? Dan biedt de inboedelverzekering wel dekking. Meld de inbraak bij de politie en schakel uw inboedelverzekeraar in.

Zeker weten dat u goed bent verzekerd bij schade of diefstal in uw tuin? Vergelijk uw inboedelverzekering of opstalverzekering.