Motor overschrijven

Heeft u een motor gekocht? Dan moet u de motor overschrijven. Dit kan via een loket, maar u kunt ook online een motor overschrijven. U leest alle info hieronder.

Waar kan ik een motor overschrijven?

Een motor overschrijven kan op een aantal plekken. Wat u daarvoor nodig hebt leest u verder op deze pagina.

Motor overschrijven online

U kunt uw motor online overschrijven. Dit kan als u een kentekencard heeft. Download de DigiD app, pak de tenaamstellingscode erbij en een geldig ID. Zodra u deze gegevens bij de hand heeft, kunt u de motor online overschrijven. Zodra u dit heeft gedaan, verwerkt de RDW uw aanvraag. Let op: met een papieren kentekenbewijs kan een motor overschrijven online niet.

Motor in de buurt overschrijven

U kunt uw motor ook overschrijven via een kentekenloket of een PostNL loket bij u in de buurt. Een motor overschrijven bij Primera is ook mogelijk, net zoals een motor overschrijven bij Bruna. Zorg ervoor dat u altijd de juiste documenten meeneemt. Zonder de goede document is een kenteken overschrijven niet mogelijk.

RDW motor overschrijven bij de garage

Heeft u een nieuwe motor bij de garage gekocht, dan kunt u hem daar ook ter plaatse op uw naam laten zetten. DIt kan als het een RDW erkende garage is. De dealer mag het overschrijven van het kenteken dan zelf uitvoeren.

Overschrijven motor bij een postkantoor

Is er een postkantoor bij u in de buurt, kan kunt u de motor ook daar over laten schrijven. Is er geen postkantoor in uw woonplaats, dan kunt u via de andere opties uw motor overschrijven.

Motor overschrijven Jumbo

Een kenteken overschrijven bij Jumbo is ook een optie. Wilt u hiervan gebruik maken? Neem dan altijd de tenaamstellingscode, het overschrijvingsbewijs en een geldig ID mee. Anders kunt u geen motor overschrijven bij Jumbo.

Motor overschrijven Albert Heijn

Een kenteken overschrijven bij Albert Heijn kan niet, omdat de AH dit niet aanbiedt. Dit geldt ook als er in de AH een Post NL punt is voor pakketjes. In beide gevallen is het niet mogelijk. Kies daarom een van de andere opties om uw kenteken over te schrijven.

Motor overschrijven wat nodig?

Gaat u een motorvoertuig overschrijven, dan heeft u daarvoor een aantal documenten nodig. Dit zijn;

 • Een papieren kentekenbewijs (ook wel tenaamstellingsbewijs deel 1B)
 • Het overschrijvingsbewijs
 • Een geldig legitimatiebewijs

óf

 • Het kentekencard
 • De tenaamstellingscode
 • Een geldig legitimatiebewijs.

Zodra dit is geregeld, staat de motor op uw naam. U bent vanaf dat moment verplicht om een motorverzekering af te sluiten. Zonder deze verzekering mag u niet de weg op en riskeert u een boete. U kunt de motor ook een dag van te voren verzekeren, u weet dan zeker dat u verzekerd de weg op gaat.

Motor overschrijven online met DigiD

Een online motor overschrijven kan met de DigiD app. Hiervoor heeft u een kentekencard nodig. Met een papieren kentekenbewijs is een motor overschrijven met DigiD niet mogelijk. Wat u hiervoor moet doen is:

 • Download de DigiD app.
 • Zorg dat er een controle van uw ID uitgevoerd kan worden via de app. Let op: dit kan alleen met een smartphone met NFC-lezer (Android-versie 6.0 of hoger) of IPhone, model 7 of hoger (iOS-versie 13).
 • Zodra uw ID is gecontroleerd, kunt u de motor online overschrijven via DigiD.

Kosten overschrijven motor

De kosten om een motor over te schrijven bedrag 10,40 euro. Dat geldt zowel als u het kenteken online op naam zet, naar de Jumbo gaat of het regelt via een kentekenloket. De kosten voor een motor overschrijven bedragen overal 10,40 euro. Het maakt niet uit wie deze kosten betaalt. Vaak doet de koper dit, maar de kosten kunnen ook gesplitst worden.

Motor overschrijven zondag of zaterdag

Een motor overschrijven in het weekend kan ook. Er zijn een aantal kentekenloketten in het weekend open waar u naartoe kunt gaan. Een motor overschrijven op zaterdag is daarom vaak mogelijk. Let er op dat u dan ook een motorverzekering neemt in het weekend. Ook dat is geen probleem. U kunt hiermee niet wachten tot maandag. Een motor overschrijven op zondag kan ook. Controleer wel altijd even de openingstijden van het loket. Online kunt u altijd een motor overschrijven in het weekend.

motor overschrijven

Motor op naam zetten zonder rijbewijs

U kunt een motor op naam zetten zonder rijbewijs. U heeft dan wel een geldig ID of paspoort nodig. Dit komt onder andere voor als iemand nog bezig bent met het behalen van een rijbewijs. Of als iemand een motor heeft gekregen, maar zijn of haar rijbewijs nog niet heeft. Hoe dan ook, een motor overschrijven zonder rijbewijs is dus mogelijk. Neem altijd de juiste documenten mee als u dit wilt gaan doen.

Motor op naam zetten in de avond

Ook ’s avonds kunt u een kenteken overschrijven. Doe dit online, ga naar een kentekenloket of PostNL kentekenloket bij u in de buurt. Zorg dat u de tenaamstellingscode, het overschrijvingsbewijs of kentekencard en een geldig ID bij de hand heeft. Zonder deze documenten kunt u de motor niet overschrijven. Het is handig om vooraf even te controleren of het loket in de avond open is.

Wie moeten aanwezig zijn bij een motor kenteken overschrijven?

De koper van de motor moet verplicht aanwezig zijn bij een motor kenteken overschrijven. De verkoper hoeft er niet bij te zijn, maar mag wel. Zodra de motor op naam is gezet, ontvangt u twee documenten. Dat zijn een vrijwaringsbewijs en een tenaamstellingscode. Het vrijwaringsbewijs is voor de verkoper. Hierin staat dat de motor niet meer van hem is en hij daarmee niet meer aan de verplichtingen hoeft te voldoen. Denk hierbij aan een motorverzekering, maar ook aan boetes die na de overdracht worden gereden. Deze zijn voor de koper. De tenaamstellingscode is voor de koper van de motor. Hiermee is duidelijk dat de motor vanaf nu van hem is. Bewaar dit bewijs en de code goed. Dit heeft u nodig als u de motor ooit wilt verkopen.

Motor overschrijven na overlijden eigenaar, kan dat?

Het kan voorkomen dat u een motor wilt overschrijven, maar dat de eigenaar niet meer leeft. Dan kan dit geregeld worden via de erfgenamen. Zodra iemand overlijdt die een voertuig op naam heeft staan, ontvangt de RDW hiervan bericht. Zij stuurt vervolgens een brief naar de erven. Hierin staat dat de motor op een andere naam gezet moet worden. Dat kan door de motor te verkopen of door de motor op hun eigen naam over te schrijven. Voor het overschrijven van de motor moet de erfgenaam aanwezig zijn en de koper van de motor.

Stappenplan overschrijven motor

Een motor op uw naam zetten is vrij simpel. Gebruik dit stappenplan en u regelt het snel;

 1. Neem de juiste documenten mee; Kentekencard + tenaamstellingscode + ID kaart OF papieren kentekenbewijs deel 1B + overschrijvingsbewijs + ID kaart
 2. Schrijf de motor online over via de DigiD app of ga naar een loket of PostNL punt
 3. Neem de juiste documenten mee terug; tenaamstelling document deel 1 en 2 en het vrijwaringsbewijs.

Zodra dit is gedaan, staat de motor op naam van de koper. De koper is vanaf dat moment verantwoordelijk voor de motorverzekering. Het is verstandig om vooraf een motorverzekering te regelen, zodat u direct veilig de weg op kunt.

Andere voertuigen overschrijven

Natuurlijk kunt u naast een motor op naam zetten, ook andere voertuigen overschrijven op uw naam. Lees via de volgende links meer over;


Waarom een kenteken overschrijven?

Een motor op naam zetten is verplicht. Net zoals het afsluiten van een motorverzekering verplicht is. Door een motor op naam te zetten is duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de motor. Bijvoorbeeld bij een boete of de verzekering. Zodra het kenteken op naam staat, is bekend wie de eigenaar is. De eigenaar heeft dan een aantal verplichtingen. Dit houdt in dat;

 • dat de motor verplicht wa verzekerd moet zijn.
 • de motor voorzien is van een kentekenplaat.
 • de motor tijdig een keuring krijgt.
 • eventuele boetes worden betaald.

Zolang de motor niet op uw naam staat, bent u hiervoor niet verantwoordelijk. U bent dan officieel ook nog niet de eigenaar.

Wanneer een motorverzekering nemen?

Vanaf het moment dat de motor op uw naam staat, moet u deze verzekeren. Dat kan direct na het overschrijven of een dag ervoor. U heeft dan rustig de tijd om de motorverzekering te vergelijken. Door te vergelijken weet u zeker dat u niet te veel premie betaalt voor de verzekering. Er zitten namelijk forse premie verschillen tussen de verzekeraars. Let er op; dat de motorverzekering van de vorige eigenaar niet voor u geldt. U dient zelf de motor te verzekeren.

Samengevat; motor op naam zetten

Er staat veel informatie op deze pagina. De belangrijkste informatie die u moet weten is dat;

 • u een aantal documenten moet meenemen om een motor over te schrijven
 • een kenteken overschrijven zowel online kan als via een kentekenloket of PostNL loket
 • de koper altijd aanwezig moet zijn
 • een motor op naam zetten zonder rijbewijs kan
 • de nieuwe eigenaar direct een motorverzekering moet afsluiten of de dag ervoor
 • een kenteken overschrijven ook in het weekend en ‘s avonds kan

Andere handige pagina's

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

 • Kentekenloket
 • RDW
 • PostNL