Opstalverzekering bedrijfspand

Net zoals een huis kan een bedrijfspand ook schade oplopen door brand, storm of inbraak. Met een opstalverzekering bedrijfspand verzekert u als ondernemer uw pand en worden de kosten voor herstel vergoed.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 6 april 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 29 april 2021

Wat is een opstalverzekering bedrijfspand?

Als ondernemer is het belangrijk om goed verzekerd te zijn. Een opstalverzekering bedrijfspand dekt schade aan het gebouw zelf en alle onlosmakelijke onderdelen hiervan, zoals een schuur, garages of stallen. Onder de opstal van een bedrijfspand vallen alle ruimtes die bedoeld zijn om de bedrijfsactiviteiten uit te oefenen en die niet verplaatsbaar zijn. Maakt u bijvoorbeeld gebruik van bouwketen of verplaatsbare silo’s? Deze onderdelen vallen niet onder de opstalverzekering. De opstalverzekering wordt ook wel de gebouwenverzekering of zakelijke opstalverzekering genoemd.

Wat valt er onder een bedrijfspand opstalverzekering?

Bent u op zoek naar een bedrijfspand verzekering? Dan is het eerste wat u moet weten welke dekking deze verzekering u biedt. De opstalverzekering bedrijfspand – of gebouwenverzekering – is bedoeld om het bedrijfspand en alle vaste onderdelen hiervan te verzekeren tegen schade. Een bedrijfspand kan door allerlei redenen schade oplopen. Daarom heeft u bij de verzekeraar keuze uit verschillende dekkingen. Van een standaard dekking tot aan de meest uitgebreide allrisk dekking. Onder een standaard gebouwenverzekering valt:
  • Schade door brand en rook
  • Schade door de natuur
  • Schade door inbraak
  • Brand- en rookschade
Met een bedrijfspand verzekering is het gebouw altijd verzekerd tegen brand en bijkomende rookschade. De meeste verzekeringen dekken ook schade door ontploffing, schade door het blussen en roetschade. De verzekeraar keert alleen uit als de brand niet door eigen schuld is ontstaan.

De allrisk verzekering voor uw bedrijfspand

De allrisk opstalverzekering bedrijfspand is de meest uitgebreide verzekering. Een standaard bedrijfspand verzekering dekt geen schade die ontstaat door eigen schuld. Toch kan het voorkomen dat er bijvoorbeeld brand ontstaat door uw eigen handelen. Om schade door eigen schuld te verzekeren, kunt u een allrisk verzekering bedrijfspand afsluiten. Wij raden altijd aan om de voorwaarden goed door te lezen. Hier kunnen namelijk uitsluitingen in staan waardoor de verzekeraars alsnog niet uitkeert.

opstalverzekering bedrijfspand

Verzekerde waarde opstalverzekering bedrijfspand

U bedrijfspand verzekeren doet u op basis van de herbouwwaarde. De herbouwwaarde is het totale geldbedrag dat nodig is om het gehele bedrijfspand opnieuw te bouwen. Op dezelfde manier en met dezelfde bestemming. Dit geldbedrag is het bedrag waarvoor u de verzekering afsluit – oftewel de verzekerde waarde van de verzekering. Wordt het hele bedrijfspand door bijvoorbeeld een brand verwoest? Dan krijgt u het verzekerde bedrag uitgekeerd om het bedrijfspand te herbouwen. Sommige verzekeraars baseren het verzekerde bedrag op de verkoopwaarde. Dit is het bedrag waarvoor uw bedrijfspand verkocht kan worden. Zowel bij de herbouwwaarde als bij de verkoopwaarde wordt de waarde van de grond niet meegeteld.

Andere handige pagina's

Schade door de natuur

De natuur kan voor flink wat schade zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een voorbij razende storm, blikseminslag of wateroverlast. Met een opstalverzekering bedrijfspand kunt u uw bedrijfspand tegen deze schade verzekeren. Let altijd goed op de voorwaarde welke schade wel en niet verzekerd wordt. Over het algemeen valt onder de uitgebreide dekking altijd stormschade, waterschade en blikseminslag.

Schade door inbraak

U kunt uw bedrijfspand verzekeren tegen diefstal en inbraak. Hierbij geldt altijd de voorwaarde dat u alle redelijke voorzorgsmaatregelen heeft getroffen om diefstal en inbraak tegen te gaan. Zijn er inbraaksporen op uw bedrijfspand te vinden? Dan valt deze schade onder de opstalverzekering bedrijfspand. Maar is er glas kapot geslagen? In sommige gevallen moet u uw bedrijfspand aanvullend verzekeren tegen glasschade. Let op: onder de opstalverzekering valt niet de inboedel. Om uw losse spullen te verzekeren, moet u een aparte inventarisverzekering afsluiten.

Hoe kan ik een bedrijfspand verzekeren?

Om een opstalverzekering bedrijfspand af te sluiten, dient een deskundige taxateur het gebouw te taxeren. Het bedrag dat uit de taxatie komt is het verzekerde bedrag. Om onderverzekering te voorkomen moet het verzekerde bedrag van het gebouw vaak worden aangepast. Dit komt omdat bouwkosten vaak stijgen, waardoor de herbouwwaarde van het pand ook stijgt. De aanpassing aan de bedrijfspand verzekering wordt geregeld met een indexclausule. Met deze clausule wordt het verzekerde bedrag elk jaar automatisch verhoogd of verlaagd.

Bedrijfspand verzekering vergelijken

Een bedrijfspand verzekeren kan bij verschillende verzekeraars. Over het algemeen is de dekking bedrijfspand verzekering hetzelfde, maar toch zijn er verschillen in voorwaarden en kosten. Om een goede keuze te maken, is het aan te raden om te vergelijken. Hierdoor ziet u direct welke opties er zijn en hoe hoog de premie is. Een opstalverzekering bedrijfspand vergelijken doet u als volgt:

  • Kies de gewenste dekking
  • Vul de gevraagde gegevens in
  • Bepaal de hoogte van het eigen risico
  • Bekijk de verschillende tarieven
  • Neem de voorwaarden goed door
  • Kies de beste opstalverzekering bedrijfspand