Opstalverzekering verplicht

Volgens de wet is een opstalverzekering niet verplicht. Toch is er een uitzondering: een opstalverzekering verplicht afsluiten bij een hypotheek. De opstalverzekering dekt schade aan uw woning door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak.

Opstalverzekering vergelijken

Waarom een opstalverzekering afsluiten?

Waarom een opstalverzekering afsluiten?

Ondanks dat de opstalverzekering geen wettelijke verplichting is, wordt deze verzekering door vrijwel iedere huizenbezitter afgesloten. De opstalverzekering wordt ook wel de woonhuisverzekering genoemd en valt onder de woonverzekeringen. Deze verzekering schade aan uw huis door onder andere wateroverlast, hagelschade en brand. Een brand kan uw huis volledig verwoesten. De kosten om de woning te herbouwen zijn torenhoog en niet iedereen kan dat zomaar betalen. Bovendien heeft u door een brand geen onderdak meer. Heeft u uw huis gekocht met een hypotheek? Een opstalverzekering verplicht maken kan bijvoorbeeld door de bank bij het verstrekken van een hypotheek. Voor het financieren van een koophuis is de opstalverzekering daarom wel verplicht. Ook na een brand blijft de hypotheekschuld gewoon staan. Zonder opstalverzekering is het vrijwel onmogelijk om deze kosten zelf te betalen. Een opstalverzekering vergelijken biedt dan uitkomst.

  [inhoudsopgave]

Opstalverzekering verplicht bij hypotheek


Wilt u een huis kopen door middel van een hypotheek? Dan kan de hypotheekverstrekker u verplichten om een opstalverzekering af te sluiten. Het gekochte huis dient als onderpand van de hypotheek. Brandt uw huis volledig af? Dan is het onderpand niets meer waard. Toch blijft de hypotheekschuld wel staan. Om problemen te voorkomen, verplicht de bank u om een opstalverzekering af te sluiten. Deze verzekering geeft de bank zekerheid dat de hypotheekschuld wordt afbetaald en het geeft u bescherming tegen financiële problemen. De opstalverzekering verplicht maken kan alleen door de hypotheekverstrekker. Wilt u geen opstalverzekering afsluiten? Dan kan de hypotheekverstrekker uw financieringsaanvraag weigeren.

Een opstalverzekering zonder hypotheek


Wanneer u een huis heeft gekocht zonder hypotheek, dan bent u niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Toch is het aan te raden om dit wel te doen. De kosten om uw woning te herstellen na een brand of storm lopen al snel in de honderdduizenden euro’s. Zonder opstalverzekering bent u hier niet tegen verzekerd en moet u de kosten voor de schade zelf dragen. Is een opstalverzekering verplicht? Zonder hypotheek bent u niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten, maar het is wel erg handig om dit wel te doen. Onder een opstalverzekering valt namelijk:
 • Schade door brand
 • Schade door ontploffing
 • Schade door blussen, rook en roet
 • Schade door storm, neerslag en vorst
 • Schade door wateroverlast
 • Schade door blikseminslag
 • Schade door diefstal en inbraak

Wanneer wordt er uitgekeerd?


Een opstalverzekering verplicht afsluiten? Wettelijk gezien hoeft dat niet, maar in de praktijk vaak wel. Deze verzekering dekt schade aan de opstal van de woning. Hieronder valt de woning zelf en alle vaste onderdelen hiervan. Schade aan uw huis kan oplopen tot behoorlijk hoge bedragen. De uitkering van de opstalverzekering komt dan goed van pas. Onder de opstalverzekering valt alleen schade aan de woning zelf en alle onlosmakelijke onderdelen hiervan. Zoals de keuken, de badkamer, schuurtjes en zonnepanelen. De inboedel van uw huis valt niet onder de opstalverzekering. Om uw spullen te verzekeren, moet u een aparte inboedelverzekering afsluiten. Voor het afsluiten van een opstalverzekeringen heeft u verschillende opties. U kunt kiezen voor een standaard branddekking, een extra uitgebreide dekking of een allrisk verzekering. Let er op dat de verzekeraar een onderscheid maakt tussen schade door eigen schuld en schade niet door eigen schuld. Met een allrisk dekking bent u ook verzekerd tegen schade door eigen schuld. Toch kan de verzekeraar allerlei uitsluitingen hebben waardoor er niet wordt uitgekeerd. Denk bijvoorbeeld aan achterstallig onderhoud of onvakkundige werkzaamheden. Lees daarom altijd goed de polisvoorwaarden.


Een opstalverzekering vergelijken


Elke verzekeraar hanteert zijn eigen voorwaarden en premies. Daarom kan het erg lonen om de verschillende opstalverzekeringen met elkaar te vergelijken. Hierdoor ziet u direct welke opties er zijn en wat de kosten voor u zijn. Is uw opstalverzekering verplicht? Dan raden wij aan om u te verdiepen in de voorwaarden en kosten. U wilt natuurlijk voldoende verzekerd zijn tegen zo min mogelijk kosten. Toch is het belangrijk om niet alleen naar de kosten te kijken. Een goedkope opstalverzekering biedt misschien niet genoeg dekking. Maar de duurste verzekering komt niet per definitie als beste uit de bus. Een opstalverzekering vergelijken doet u in een paar stappen:
 • Kies de gewenste dekking
 • Vul de gevraagde gegevens in
 • Bepaal de hoogte van het eigen risico
 • Bekijk de tarieven en voorwaarden
 • Kies de opstalverzekering die het beste bij u past

Opstalverzekering vergelijken

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01