Opstalverzekering eigenaarbelang

Appartement gekocht in een appartementencomplex? Vaak regelt de VvE de opstalverzekering. Heel handig, maar houdt rekening met het eigenaarsbelang. Maar wat is eigenaarsbelang? Wij leggen het u graag uit.

Opstalverzekering vergelijken

Wat is de VvE opstalverzekering?

Wat is de VvE opstalverzekering?

Een appartement maakt vaak deel uit van een groter complex. Het appartementengebouw is opgesplitst waardoor er veel verschillende huiseigenaren zijn. De Vereniging van Eigenaren (VvE) is de verzamelnaam voor al deze eigenaren en is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het pand. Hieronder valt ook het afsluiten van de opstalverzekering VvE. Gezamenlijk wordt er één opstalverzekering afgesloten voor het gehele pand. Zodat niet iedere huiseigenaar afzonderlijk een opstalverzekering hoeft af te sluiten. De opstalverzekering dekt de schade aan het gebouw en de gemeenschappelijke ruimtes van het gebouw door bijvoorbeeld brand, storm en inbraak.

  [inhoudsopgave]

Wat is een eigenaarsbelang?


Heeft de VvE een gemeenschappelijke opstalverzekering vergelijken afgesloten? Dan wordt hierbij uitgegaan van een gemiddelde waarde van de keukens, badkamers en vloeren in ieder appartement. Uw eigen voorzieningen zijn dan verzekerd tegen de waarde van een standaard keuken, badkamer en vloer. Heeft u een luxe keuken? Uw badkamer zelf verbouwd? Of een dure parketvloer laten leggen? Dan is de kans groot dat u onvoldoende verzekerd bent met de gezamenlijke opstalverzekering. Om uw eigen voorzieningen aanvullend te verzekeren, is er het eigenaarsbelang.

Wat is eigenaarsbelang? Dit is een aanvullende dekking voor alle voorzieningen in uw eigen appartement, zoals:
 • Een aanbouw op de begane grond
 • Een net verbouwde badkamer
 • Een luxe keuken
 • Een dure vloer
 • Een glazen schuifpui naar het balkon

Waarom een eigenaarsbelang verzekering?


Al uw eigen voorzieningen in uw appartement kunnen ook schade oplopen door bijvoorbeeld lekkage of brand. Wanneer de VvE opstalverzekering onvoldoende dekking biedt, dan is het nodig om uw eigen voorzieningen aanvullend te verzekeren. Dit kunt u via de VvE regelen. Er wordt dan een aanvullend eigenarenbelang verzekerd op de bestaande opstalverzekering. Maar u kunt er ook voor kiezen om zelf een eigenaarsbelang verzekering af te sluiten. Voordat u zelf een verzekering afsluit, is het aan te raden om te kijken of de VvE dit niet al geregeld heeft. Zo voorkomt u dat u dubbel verzekerd bent en daardoor dubbele kosten betaalt.

Voor het eigenaarsbelang verzekeren heeft u dus twee opties:
 • Via de VvE op de gezamenlijke opstalverzekering
 • Zelf een eigenaarsbelang verzekering afsluiten naast de VvE opstalverzekering

Eigenaarsbelang verzekering via de VvE


In een appartementencomplex zijn veel appartementen. De kans is dan ook klein dat u de enige bent die aanpassingen aan uw eigen voorzieningen doet. De VvE kan dan besluiten om het eigenarenbelang voor alle huiseigenaren te verzekeren. Dit is niet verplicht. Controleer daarom altijd goed of u ook via de VvE voldoende verzekerd bent. Ook wanneer het eigenaarsbelang via de VvE is verzekerd, kunt u nog een aanvullende eigenaarsbelang verzekering afsluiten. Een eigenaarsbelang wordt altijd afgesloten tot een maximale waarde. Is dit maximale bedrag voor u onvoldoende? Dan kunt u uw eigen voorzieningen aanvullende verzekeren.

Voorwaarden eigenaarsbelang verzekeren


Een eigenaarsbelang verzekeren kan niet bij iedere verzekeraar. Bovendien kunnen de voorwaarden en premies sterk verschillen. Een van de voorwaarden waar u mee te maken krijgt is het eigen risico. Dit is het bedrag dat u per schadegeval zelf moet betalen. De hoogte van het eigen risico verschilt per verzekeraar. Vaak biedt een verzekering met een laag eigen risico een minder uitgebreide dekking. Daarnaast is er vaak een maximale waarde die u kunt verzekeren. Bij de ene verzekeraar kunt u uw voorzieningen voor maximaal €5.000 verzekeren en bij de andere is deze waarde onbeperkt. De voorwaarden van elke verzekeraar kunt u lezen in de polisvoorwaarden. Bekijk deze goed voordat u een eigenaarsbelang verzekering afsluit.


Eigenaarsbelang verzekering vergelijken


Wat is eigenaarsbelang? De verzekering om uw eigen voorzieningen te verzekeren. Hierbij hoort niet de inboedel. Alle losse spullen in uw woning moet u apart verzekeren met een inboedelverzekering. De premies en voorwaarden zijn per verzekeraar verschillend. De hoogte van de premie hangt van een aantal factoren af:
 • De dekking
 • Het eigen risico
 • Maximale waarde verzekering

Een eigenarenbelang met de minste dekking, het hoogste eigen risico en een laag verzekerd bedrag, is meestal het goedkoopst. Toch is het belangrijk om niet alleen naar de kosten te kijken. Een goedkope verzekering biedt niet altijd genoeg dekking, maar de duurste verzekering is niet per definitie de beste. Voordat u een eigenaarsbelang verzekering afsluit, raden wij aan om deze te vergelijken. Hierdoor ziet u direct welke opties er zijn en welke voorwaarden er gelden.

Opstalverzekering berekenen

Copyright © 2014-2020 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap