Onderverzekering

Onderverzekering houdt in dat de waarde waarvoor iets is verzekerd, een lagere waarde betreft dan de werkelijke waarde.

Opstalverzekering vergelijken

Wat is onderverzekering?

Wat is onderverzekering?

U bent onderverzekerd als de waarde waarvoor een object, zoals uw inboedel of woning, is verzekerd tegen een lagere waarde dan de werkelijke waarde van het object. Bij onderverzekering krijgt u niet de totale schade vergoed. Maar wat is onderverzekering nu precies? En wat zijn de gevolgen? Wij leggen het u uit.

    [inhoudsopgave]

Onderverzekering bij inboedelverzekering


Sluit u een inboedelverzekering af? Dan geeft u op hoeveel uw spullen waard zijn en tegen dit bedrag bent u verzekerd. Dit wordt het verzekerde bedrag genoemd, en is de vergoeding die u bij een schadeclaim maximaal krijgt uitgekeerd. Is het verzekerde bedrag lager dan de werkelijke nieuwwaarde van uw spullen? Oftewel: zijn uw bezittingen eigenlijk meer waard dan dat u hebt opgegeven? Dan spreken we van onderverzekering. U verzekert uw spullen bijvoorbeeld voor €25.000, maar de werkelijke nieuwwaarde van uw bezittingen is €40.000. Moet uw hele inboedel vervangen worden door bijvoorbeeld een brand? Dan bent u voor €15.000 (€40.000 - €25.000) onderverzekerd waardoor u een deel van uw spullen niet vergoed krijgt.

Risico onderverzekeren opstalverzekering


Ook bij het afsluiten van een opstalverzekering kan er sprake zijn van onderverzekeren. De woning is dan voor een lager bedrag dan de herbouwwaarde verzekerd. De herbouwwaarde is het bedrag waarvoor uw huis opnieuw gebouwd kan worden. Op dezelfde manier en op dezelfde plek. Door een brand of een storm kan uw gehele woning verwoest worden. De opstalverzekering zorgt er dan voor dat u een schadevergoeding krijgt uitgekeerd waarmee het huis herbouwd kan worden. Is er sprake van onderverzekering? Dan krijgt u dus een lagere schadevergoeding uitgekeerd. U loopt dan het risico dat u niet genoeg uitgekeerd krijgt om uw woning opnieuw te laten bouwen. De door uw opgegeven herbouwwaarde is bijvoorbeeld €200.000, terwijl de werkelijke herbouwwaarde €300.000 is. Bij een totale verwoesting van uw huis krijgt u dus €100.000 minder uitgekeerd dan nodig is om uw huis te herbouwen.

Wat zijn de gevolgen van onderverzekering?


Heeft u uw woning of inboedel onvoldoende verzekerd? Dan heeft dat uiteraard gevolgen voor de schadeafhandeling. De onderverzekerd betekenis houdt in dat u bij schade alleen een evenredig deel van de schade vergoed krijgt. Zowel bij grote schade als bij kleine schade. Is de werkelijke waarde van uw bezittingen of huis bijvoorbeeld 10% hoger dan de verzekerde waarde? Dan krijgt u bij schade maar 90% van de nieuwwaarde uitgekeerd. Zelfs bij kleine schadeclaims is dit het geval. Stel uw bankstel ter waarde van €1.500 euro gaat kapot. U krijgt dan 90% van €1.500 (= €1.350) uitgekeerd om de bank te vervangen. De verzekeraar vergoedt dus niet de totale schade, maar slechts een deel hiervan. Onderverzekeren heeft daarom gevolgen voor alle schadegevallen.

Onderverzekerd betekenis schade


De premie van uw inboedel- of opstalverzekering hangt af van een aantal factoren. Een daarvan is het verzekerde bedrag. Hoe hoger het verzekerde bedrag, hoe hoger de premie. Verzekert u uw inboedel of woning tegen een lager bedrag? Dan betaalt u ook een lagere premie. U bent dan onderverzekerd. Met deze onderverzekering komt het verzekerde bedrag niet overeen met de daadwerkelijke waarde van uw inboedel of woning. Bij schade vergoedt de verzekeraar niet de totale schade. U heeft een lagere premie betaalt, waardoor u geen recht meer heeft op een totale vergoeding.

Hoe kan ik onderverzekering voorkomen?


Wat is onderverzekering? Dat hebben wij hierboven uitgelegd. Ook zijn de gevolgen van onderverzekeren besproken. Dan is het nu zaak om te weten hoe u onderverzekering kunt voorkomen. Onderverzekerd zijn kunt u ten eerste voorkomen door de waarde van uw inboedel en de herbouwwaarde nauwkeurig in te schatten of te laten taxeren. Daarnaast is er bij veel verzekeraars een indexclausule mogelijk. Deze clausule houdt in dat het verzekerde bedrag automatisch elk jaar wordt aangepast aan welvaartsstijgingen. Een andere optie is de garantie tegen onderverzekering.

Wat is garantie tegen onderverzekering?


De garantie tegen onderverzekering opstal en inboedel houdt in dat u standaard voldoende verzekerd bent. Bij vele verzekeraars is deze garantie onderverzekering mogelijk. U kunt uw inboedel dan bijvoorbeeld standaard verzekeren tot een waarde van €100.000. Tot dit bedrag is onderverzekering dan gedekt. Daarnaast kunt u ervoor kiezen dat de verzekeraar de waarde van de inboedel bepaalt. Met de garantie onderverzekering heeft u de zekerheid dat uw inboedel en opstal voldoende verzekerd is en de totale schade vergoed wordt. Kiest u geen garantie tegen onderverzekering opstal of inboedel? Dan moet u zelf de correcte waarde van uw bezittingen doorgeven. Dit kunt u doen met behulp van een inboedelwaardemeter en de herbouwwaardemeter. Dankzij deze hulpmiddelen vermindert u de kans op onderverzekering.


Garantie onderverzekering vergelijken


U heeft nu antwoord op de vraag: wat is garantie tegen onderverzekering? In Nederland zijn er tal van verzekeraars die een inboedel- en opstalverzekering aan bieden. Wilt u een garantie tegen onderverzekering? Dan is het belangrijk om de voorwaarden goed door te lezen. Bovendien kan het vergelijken van de verschillende verzekeringen u erg helpen. Het kan namelijk voorkomen dat uw huidige verzekering onvoldoende dekking biedt. Door te vergelijken ziet u direct welke opties er zijn voor uw persoonlijke situatie. U kunt dan zelf bepalen welke verzekering voor u het voordeligst is. Let er op dat u niet alleen naar de kosten kijkt. Om onderverzekering te voorkomen kijkt u uitvoerig naar alle polisvoorwaarden en kiest u een verzekering die voldoende dekking biedt.

Opstalverzekeringen vergelijken

Copyright © 2014-2020 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap