Opstalverzekering eigenaarsbelang

Appartement gekocht in een appartementencomplex? Vaak regelt de VvE de opstalverzekering. Heel handig, maar houdt rekening met het eigenaarsbelang. Wat is eigenaarsbelang? Wij leggen het u graag uit.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 8 april 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 29 april 2021

Wat is een eigenaarsbelang?

Heeft de VvE een gemeenschappelijke opstalverzekering vergelijken afgesloten? Dan wordt hierbij uitgegaan van een gemiddelde waarde van de keukens, badkamers en vloeren in ieder appartement. Uw eigen voorzieningen zijn dan verzekerd tegen de waarde van een standaard keuken, badkamer en vloer. Heeft u een luxe keuken? Uw badkamer zelf verbouwd? Of een dure parketvloer laten leggen? Dan is de kans groot dat u onvoldoende verzekerd bent met de gezamenlijke opstalverzekering. Om uw eigen voorzieningen aanvullend te verzekeren, is er het eigenaarsbelang.

Wat is eigenaarsbelang? Dit is een aanvullende dekking voor alle voorzieningen in uw eigen appartement, zoals:

  • Een aanbouw op de begane grond
  • Een net verbouwde badkamer
  • Een luxe keuken
  • Een dure vloer
  • Een glazen schuifpui naar het balkon

Waarom een eigenaarsbelang verzekering?

Al uw eigen voorzieningen in uw appartement kunnen ook schade oplopen door bijvoorbeeld lekkage of brand. Wanneer de VvE opstalverzekering onvoldoende dekking biedt, dan is het nodig om uw eigen voorzieningen aanvullend te verzekeren. Dit kunt u via de VvE regelen. Er wordt dan een aanvullend eigenarenbelang verzekerd op de bestaande opstalverzekering. Maar u kunt er ook voor kiezen om zelf een eigenaarsbelang verzekering af te sluiten. Voordat u zelf een verzekering afsluit, is het aan te raden om te kijken of de VvE dit niet al geregeld heeft. Zo voorkomt u dat u dubbel verzekerd bent en daardoor dubbele kosten betaalt.

Voor het eigenaarsbelang verzekeren heeft u dus twee opties:

  • Via de VvE op de gezamenlijke opstalverzekering
  • Zelf een eigenaarsbelang verzekering afsluiten naast de VvE opstalverzekering

Eigenaarsbelang verzekering via VvE

In een appartementencomplex zijn veel appartementen. De kans is dan ook klein dat u de enige bent die aanpassingen aan uw eigen voorzieningen doet. De VvE kan dan besluiten om het eigenarenbelang voor alle huiseigenaren te verzekeren. Dit is niet verplicht. Controleer daarom altijd goed of u ook via de VvE voldoende verzekerd bent. Ook wanneer het eigenaarsbelang via de VvE is verzekerd, kunt u nog een aanvullende eigenaarsbelang verzekering afsluiten. Een eigenaarsbelang wordt altijd afgesloten tot een maximale waarde. Is dit maximale bedrag voor u onvoldoende? Dan kunt u uw eigen voorzieningen aanvullende verzekeren.

eigenaarsbelang opstalverzekering

Voorwaarden eigenaarsbelang verzekeren

Een eigenaarsbelang verzekeren kan niet bij iedere verzekeraar. Bovendien kunnen de voorwaarden en premies sterk verschillen. Een van de voorwaarden waar u mee te maken krijgt is het eigen risico. Dit is het bedrag dat u per schadegeval zelf moet betalen. De hoogte van het eigen risico verschilt per verzekeraar. Vaak biedt een verzekering met een laag eigen risico een minder uitgebreide dekking. Daarnaast is er vaak een maximale waarde die u kunt verzekeren. Bij de ene verzekeraar kunt u uw voorzieningen voor maximaal €5.000 verzekeren en bij de andere is deze waarde onbeperkt. De voorwaarden van elke verzekeraar kunt u lezen in de polisvoorwaarden. Bekijk deze goed voordat u een eigenaarsbelang verzekering afsluit.

Andere handige pagina's

Eigenaarsbelang verzekering vergelijken

Wat is eigenaarsbelang? De verzekering om uw eigen voorzieningen te verzekeren. Hierbij hoort niet de inboedel. Alle losse spullen in uw woning moet u apart verzekeren met een inboedelverzekering. De premies en voorwaarden zijn per verzekeraar verschillend. De hoogte van de premie hangt van een aantal factoren af:
  • De dekking
  • Het eigen risico
  • Maximale waarde verzekering
Een eigenarenbelang met de minste dekking, het hoogste eigen risico en een laag verzekerd bedrag, is meestal het goedkoopst. Toch is het belangrijk om niet alleen naar de kosten te kijken. Een goedkope verzekering biedt niet altijd genoeg dekking, maar de duurste verzekering is niet per definitie de beste. Voordat u een eigenaarsbelang verzekering afsluit, raden wij aan om deze te vergelijken. Hierdoor ziet u direct welke opties er zijn en welke voorwaarden er gelden.