Verzekering koophuis

U heeft net een mooi huis gekocht. Om ervoor te zorgen dat uw woning goed beschermd is, sluit u verzekeringen af voor uw koophuis. Welke dit zijn leest u hier.

Wat zijn woonverzekeringen?

Woonverzekeringen zijn verzekeringen rondom uw woning en zij bieden dekking bij schade. Woonverzekeringen zijn vaak niet verplicht, maar de meeste mensen sluiten ze wel af. Woonverzekeringen zijn: 

  • Opstalverzekering
  • Inboedelverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering
Heeft u net een woning gekocht, dan is de opstalverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Heeft u een koophuis zonder hypotheek? Dan is de opstalverzekering niet verplicht, maar optioneel. Brand uw huis af en heeft u geen opstalverzekering, dan wordt er niets uitgekeerd. De inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering zijn nooit verplicht, maar wel nuttige verzekeringen bij een koophuis.

Opstalverzekering bij een koophuis

De opstalverzekering valt onder de verplichte verzekeringen voor een koophuis. Dat wil zeggen, indien u deze koopt met een hypotheek. Een opstalverzekering dekt de schade aan de woning zelf en alle vaste onderdelen hieraan. Zoals de keuken, de badkamer, schuurtjes en zonnepanelen. De vuistregel is: alles wat vast aan het huis zit, valt onder de opstalverzekering. Er zijn veel verzekeraars die verzekeringen aanbieden voor een koophuis. Het is dan ook aan te raden om deze te vergelijken. Hierdoor krijgt u een direct een overzicht van de verschillen in premie, dekking en voorwaarden.
verzekering koophuis

Andere handige pagina's

Koophuis verzekeren met inboedelverzekering

Met de opstalverzekering zijn alleen de woning zelf en alle vaste onderdelen hiervan verzekerd. Uw spullen en bezittingen vallen daarom niet onder de opstalverzekering. Wilt u uw inboedel ook goed verzekeren? Dan is het nodig om een aparte inboedelverzekering af te sluiten. Deze verzekering is niet verplicht. Maar het is erg handig om het wel te doen. Een brand kan alles verwoesten. En al uw spullen vervangen kost veel geld. De inboedelverzekering valt daarom onder de verzekeringen voor een koophuis. Veel mensen sluiten direct na het kopen van een huis deze verzekering af. De inboedelverzekering dekt de schade aan al uw bezittingen in de woning. Het gaat dan om alle spullen die u kunt optillen, zoals een tafel, stoelen, kunstwerken en een bank. Maar ook elektronica zoals de computer en laptop.

AVP verzekering voor een koophuis

Een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) dekt alle schade die u bij iemand anders veroorzaakt. U laat bijvoorbeeld per ongeluk een dure vaas vallen. Of uw kind schiet een voetbal door de ruit van de buren. Dankzij de AVP draait u niet zelf voor alle kosten op. Deze verzekering wordt daarom vaak tegelijkertijd afgesloten bij de andere verzekeringen voor een koophuis. Een belangrijke voorwaarde van deze verzekering is dat de schades per ongeluk zijn veroorzaakt. Is er opzet in het spel? Dan vergoedt de verzekeraar de schade niet. Een AVP kunt u voor het hele gezin afsluiten. Het verschilt per verzekeraar tot welke leeftijd kinderen standaard zijn meeverzekerd. Vergelijk daarom zowel de kosten als de voorwaarden.

Verzekering koopwoning vergelijken

In Nederland zijn tal van verzekeraars te vinden. Ieder van hen hanteert andere premies, dekkingen en voorwaarden. Voordat u een verzekering voor uw koophuis afsluit, is het verstandig om te vergelijken. Let daarbij zowel op de premie en de voorwaarden. Het is verleidelijk om direct de goedkoopste koophuis verzekering te kiezen. Maar deze verzekering biedt misschien onvoldoende dekking. Bovendien heeft een verzekering met de laagste premie vaak een hoog eigen risico. Lees daarom altijd goed de voorwaarden door.

Een verzekering vergelijken voor uw koopwoning doet u als volgt:

  • Bedenk welke woonverzekering u wilt
  • Kies de gewenste dekking: standaard, uitgebreid of Allrisk?
  • Vul alle gegevens zo nauwkeurig mogelijk in
  • Bekijk de opties die op het beeld verschijnen
  • U vergelijkt de premie, het eigen risico, de dekking en de voorwaarden
  • Na de vergelijking kiest u de verzekering die het beste bij u past
  • U kunt direct online de overstap maken en de verzekering afsluiten