ZZP verzekeringen

Als ZZP'er bent u zelf verantwoordelijk voor het regelen van verzekeringen. Een aantal is verplicht en andere handig. Lees hieronder alles over de ZZP verzekering en vergelijk direct.

Wat zijn ZZP verzekeringen?

Als zzp’er bent u zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van verzekeringen. Er is geen wettelijke verplichting vanuit de overheid die zzp’ers verplicht om zich te verzekeren. Dit houdt in dat u zelf moet uitzoeken welke verzekeringen voor u als zzp’er relevant zijn en welke risico’s u wilt afdekken. Er zijn namelijk verschillende zzp verzekeringen die specifiek zijn afgestemd op een bepaalde branche, zoals de bouw of de zorg.

Welke ZZP verzekeringen zijn er?

U bent als ZZP’er niet verplicht om een verzekering af te sluiten. Toch zijn een aantal verzekeringen wel verstandig. Ook goed om te weten is dat de overheid bezig is om een wetsvoorstel in werking te stellen die alle zelfstandigen verplicht om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Ondanks dat zzp verzekeringen niet verplicht zijn, wordt er toch veelvuldig gebruik van gemaakt door ondernemers. Door middel van verzekeringen kunt u bepaalde risico’s en de bijbehorende (hoge) kosten afdekken. Als ZZP’er bepaalt u zelf welke verzekering u afsluit. Er zijn een aantal ZZP verzekeringen die populair zijn – en daarom veel worden afgesloten – onder ondernemers.

Veel gekozen verzekeringen door ZZP’ers

 • Aansprakelijkheid: door middel van een aansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd tegen de kosten die ontstaan wanneer u schade veroorzaakt aan derden of bezittingen van derden. Hieronder vallen de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Dit zijn beide zzp aansprakelijkheidsverzekeringen.
 • Rechtsbijstand: een andere verzekering die vaak door zelfstandigen wordt afgesloten is de rechtsbijstandverzekering. Deze verzekering komt van pas als u in een zakelijk geschil of conflict terecht komt. De juridische kosten en de kosten voor het inhuren van een advocaat zijn hiermee gedekt. 
 • Pensioen: als ZZP’er bent u zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van een pensioen. Dit gebeurt niet via een werkgever, opdrachtgevers of klanten. Door middel van een pensioenverzekering bouwt u in de loop der jaren een pensioen op, waar u later gebruik van kunt maken.

ZZP verzekeringen vergelijken

Er zijn zzp verzekeringen die nuttig zijn voor elke zzp’er en er zijn verzekeringen zzp die alleen relevant zijn voor bepaalde branches. Door middel van deze verzekeringen worden risico’s, zoals arbeidsongeschiktheid en het veroorzaken van schade aan derden, afgedekt. Het is daarom van belang om goed uit te zoeken welke verzekering u als zzp’er nodig heeft en welke passen bij de branche waarin u werkt. Bovendien kan het enorm lonen om de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Op deze manier ziet u in een oogopslag de verschillen in voorwaarden en kosten. ZZP verzekeringen vergelijken doet u op basis van:

 • De polisvoorwaarden
 • De dekkingen
 • De hoogte van het eigen risico
 • De maandelijkse premie
 • De schadeafhandeling
zzp verzekeringen

Wat wordt er gedekt?

De kosten van ZZP verzekeringen verschillen enorm. Dit komt omdat elke ondernemer anders is en de verzekering wordt afgestemd op de activiteiten van de ondernemer. Bovendien bepaalt u zelf welke risico’s u wel of niet afdekt. De dekkingsgraad bepaalt onder andere de hoogte van de premie, maar ook andere factoren spelen een rol. Deze factoren zijn:

 • De ondernemersactiviteiten
 • De hoogte van de jaarlijkse omzet
 • De totale waarde van alle spullen
 • Wel of geen bedrijfspand
 • Wel of geen bedrijfswagen
 • De branche waarin u opereert

Omdat er diverse factoren een rol spelen in het bepalen van de maandelijkse premie, kunnen de kosten van zzp verzekeringen ook sterk uiteen lopen. Bent u op zoek naar de goedkoopste zzp verzekeringen? Dan raden wij u aan om alle aanbieders met elkaar te vergelijken. Door te vergelijken komt u erachter welke verzekeringen er zijn, wat de verschillende voorwaarden zijn en welke aanbieder de scherpste premie biedt. Bovendien is een goedkope ZZP verzekering niet altijd de beste verzekering. Wij raden altijd aan om van te voren een goede inschatting te maken van de mogelijke risico’s en de verzekering te kiezen die volledig bij uw persoonlijke situatie aansluit.

ZZP verzekering per branche

Het afsluiten van zzp verzekeringen is dus niet verplicht. Toch is het wel heel belangrijk om u te verzekeren tegen de torenhoge kosten die kunnen ontstaan door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid, schade, inbraak of een conflict. Vooral de aansprakelijkheidsverzekering en de rechtsbijstandverzekering zijn verzekeringen die door veel ondernemers – naast de verplichte autoverzekering en ziektekostenverzekering – worden afgesloten. Naast de meest gebruikelijke zzp verzekeringen onder zelfstandigen, zijn er nog tal van andere verzekeringen die op u van toepassing kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een inboedelverzekering voor het bedrijfspand, een voorraadverzekering of een bedrijfsschadeverzekering. Bovendien zijn er voor elke branche specifieke zzp verzekeringen, zoals de CAR-verzekering voor zzp’ers die werkzaam zijn in de bouw. De tien meest afgesloten en belangrijke verzekeringen voor zzp’ers zijn: