WA autoverzekering

WA autoverzekering afsluiten? Het is de goedkoopste keuze. De WA dekking is verplicht voor iedereen die een (motor)voertuig op zijn naam heeft staan.

Vergelijk alle WA autoverzekeringen

Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 8 mei 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 4 minuten
Laatste update: 14 mei 2021

WA autoverzekering

De WA dekking voor uw autoverzekering vergoedt schade waarvoor u verantwoordelijk bent. Het kan gaan om een aanrijding met een ander voertuig of een andere persoon, omdat de verzekering twee soorten schade dekt: letsel en materiële schade.

Let op: de WA autoverzekering dekt de wettelijke aansprakelijkheid. Toch is het niet hetzelfde als een aansprakelijkheidsverzekering particulieren, die voorheen ook wel ‘WA’ werd genoemd. Die dekking geldt voor schades die u veroorzaakt buiten de auto om. De autoverzekering geldt, zoals de naam al aangeeft, voor schades die u met de auto veroorzaakt.

Wij leggen u graag uit waarvoor u verzekerd bent, of de WA autoverzekering geschikt is voor uw auto en wat de voor- en nadelen zijn van de dekking. Vergelijk het met de WA Beperkt Casco autoverzekering en de All Risk autoverzekering om daar een goede keuze uit te maken.

Let op; gaat u binnenkort een auto overschrijven op uw naam? Ook dan dient u deze auto minimaal WA te verzekeren.

Wat dekt een WA autoverzekering?

Benieuwd waarvoor u verzekerd bent met de WA autoverzekering? We zetten de belangrijkste dekkingen voor u op een rij:

WA dekking

WA beperkt casco dekking

Allrisk dekking

Andere handige pagina's

Is de WA autoverzekering geschikt voor mijn auto?

Benieuwd wat de beste autoverzekering voor uw auto is? Dat hangt af van de leeftijd, net als een paar andere eigenschappen. We zetten ze voor u op een rij.

 • Nieuwe auto
  De WA autoverzekering is normaal gesproken niet goed geschikt. De dekking is beperkt, terwijl u waarschijnlijk nog erg gehecht bent aan uw auto. Die vertegenwoordigt bovendien een hoge waarde, waardoor eventuele schade flink in de papieren kan lopen.

 • Gebruikte auto tot 10 jaar oud
  De auto wordt al wat ouder, maar vertegenwoordigt nog steeds een behoorlijke waarde. Voor de meeste mensen is de WA verzekering voor de auto niet uitgebreid genoeg, omdat u veel schades zelf dient te betalen.

 • Auto ouder dan 10 jaar
  De auto is relatief hoog op leeftijd, waardoor de waarde waarschijnlijk is afgenomen. De WA autoverzekering is goed geschikt, omdat u daar een lage premie voor betaalt. Een voordelige keuze, met de belangrijke benodigde dekkingen.

  Daarnaast is het belangrijk om er rekening mee te houden in welke mate u afhankelijk bent van de auto. Kunt u zelf ander vervoer regelen als de auto total-loss raakt of gestolen wordt? Of als de auto bij de garage staat voor een reparatie?

  Bedenkt u of een krasje meer of minder niet meer uitmaakt, of dat u die meteen wilt laten herstellen. En heeft u voldoende geld achter de hand om een andere vergelijkbare auto te kunnen kopen? Dan is de WA verzekering voor de auto waarschijnlijk uitgebreid genoeg.

  Tip: weinig schadevrije jaren en is de dagwaarde van de auto niet meer zo hoog? Pas op met een te hoge dekking, omdat die vaak niet meer in verhouding staat tot het verzekerde bedrag. De WA autoverzekering is dan een interessante keuze. Benieuwd naar de dagwaarde van uw auto? Hier kunt u de dagwaarde van uw auto berekenen.

Voordelen WA autoverzekering

Benieuwd naar de voordelen van een WA autoverzekering? We zetten de belangrijkste voor u op een rij:

 • Lage premie
  U betaalt voor de WA autoverzekering een lage premie, omdat het gaat om de minst uitgebreide dekking. U verzekert zich voor de wettelijke aansprakelijkheid. Schade aan uw eigen auto betaalt u gewoon zelf, dus daarvoor betaalt u ook geen (hoge) premie.

 • Makkelijk te vergelijken
  De WA-dekking voor de autoverzekering laat zich makkelijk vergelijken, omdat u alleen op de premie hoeft te letten. Alle autoverzekeraars bieden dezelfde dekking, voor de wettelijke aansprakelijkheid. U hoeft zich geen zorgen te maken over verschillen in dekking.

 • Voldoe aan de wettelijke verplichting
  Met de goedkope WA-polis voor de auto voldoet u netjes aan de wettelijke verplichting. U bent verzekerd voor schade aan anderen en andere voertuigen, waarmee u voorkomt dat de RDW u een boete kan opleggen. Dit geldt ook voor de zakelijke autoverzekering.

Nadelen van een WA autoverzekering

Aan de andere kant kent de WA autoverzekering ook een paar belangrijke nadelen. Houd er rekening mee dat u schade aan uw eigen auto altijd zelf betaalt. En wordt de auto gestolen of raakt die total-loss? De verzekeraar zal niet uitkeren, dus u dient zelf een andere auto te kopen als u daar weer gebruik van wilt maken. Bovendien dient u zelf een schadeclaim in te dienen bij de verzekeraar van een eventuele tegenpartij, als u slachtoffer bent geworden van een aanrijding.

Tip: rijdt iemand anders u aan of ligt de schuld van een ongeval bij de ander? Zijn of haar verzekering vergoedt de schade, ook die aan uw auto. Bij total-loss krijgt u de dagwaarde uitgekeerd.

WA autoverzekering vergelijken: alle verzekeraars

De WA autoverzekering vergelijken? Dit kan eenvoudig online, omdat we alle verzekeraars netjes voor u op een rij zetten. Met de minimale dekking, waarmee u voldoet aan de wettelijke verplichtingen. De beste manier om een goedkope autoverzekering af te sluiten, als u geen behoefte heeft aan een uitgebreide dekking.

WA autoverzekering

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

 • Rijksoverheid
 • ANWB
 • RDW
 • Verbond van Verzekeraars