Energierekening

U ontvangt jaarlijks een energierekening van uw energieleverancier voor het verbruik van gas en stroom. Dit wordt ook wel de jaarrekening genoemd. Op deze pagina geven wij u alle informatie die u nodig heeft over uw energierekening.

Opbouw energierekening

Iedere energieleverancier mag zelf bepalen hoe zijn energierekening er uitziet. Toch zien de meeste energierekeningen er ongeveer hetzelfde uit. Hieronder vindt u een overzicht van de gegevens die u op uw energierekening zult vinden. 

 1. Verbruik kosten
 2. Leveringskosten
 3. Netbeheerkosten
 4. Overheidsheffingen
 5. Energiebelasting
 6. Verrekening reeds betaald bedrag

Energierekening vaak onduidelijk

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) constateert heeft geconstateerd dat energierekeningen vaak onduidelijk zijn. De ACM heeft leveranciers van energie daarom gevraagd om hun rekeningen transparanter te maken. 

Energierekening vergelijken

Het vergelijken van uw huidige energierekening met een aanbod van een andere leveranciers is niet makkelijk. Het is belangrijk dat u uw jaarverbruik weet. Dit kunt u vinden op uw jaarrekening. Vervolgens kunt u uw verbruik invullen in onze handige energievergelijker. U ziet nu een overzicht van alle leveranciers. Zo kunt u direct zien of andere energieleveranciers goedkoper zijn dan uw huidige energiecontract. 

Energierekening controleren

Niet iedere jaarrekening is 100% juist. Fouten maken is menselijk en zo kan het zijn dat er op uw energierekening ook een fout staat. Controleer uw energierekening op onderstaande punten:

 • Zijn de meterstanden juiste?
 • Kloppen de energietarieven met wat vooraf is afgesproken?
 • Is e vermindering van de energiebelasting meegenomen? Heeft u zonnepanelen? Ook dan heeft u recht op de vermindering van de energiebelasting.
 • Is de welkombonus juist verwerkt?
 • Bent u het eens met het nieuwe maandtarief voor het nieuwe jaar? Zo niet, dan kunt u dit laten wijzigen.
energierekening

Andere handige pagina's

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

 •  ACM
 • Energierekeningen van verschillende energieleveranciers