Opzegvergoeding energie

Wanneer u vroegtijdig overstapt van energieleverancier betaald u een zogenaamde opzegvergoeding. Dat is in principe gewoon een boete die u ontvangt omdat uw energiecontract vroegtijdig wordt opgezegd. De opzegvergoeding betaalt u aan uw oude energieleverancier wanneer u overstapt. Enkele energieleveranciers hebben een regeling waarbinnen zij de opzegvergoeding voor u betalen. Vaak moet u dan wel voldoen aan verschillende vereisten. Die vereisten bestaan vaak weer uit een meerjarig contract tegen standaard tarief. Dit houdt in dat wanneer u kiest voor het goedkoopste energiecontract, de kans klein is dat een eventuele opzegvergoeding voor u betaald wordt. Maar ook wanneer u de opzegvergoeding zelf betaalt, kan het nog lonen om de overstap te maken. De besparing die een overstap kan opleveren kan namelijk een stuk groter zijn dan de hoogte van de opzegvergoeding.


Bespaar tot € 517 op energie

Waarom betaalt u een opzegvergoeding?

Waarom betaalt u een opzegvergoeding?

Een opzegvergoeding betaalt u als boete omdat u vroegtijdig overstapt van energieleverancier. De opzegvergoeding betaalt u aan uw oude energieleverancier wanneer u uw contract niet uitzit. Deze boete betaalt u per product. Wanneer u stroom en gas afneemt betaalt u dus tweemaal de opzegvergoeding. Eenmaal voor stroom en eenmaal voor gas. U betaalt deze opzegvergoeding omdat de energieleverancier inkomsten misloopt door uw vertrek als klant. De opzegvergoeding betaalt u overigens alleen bij het voortijdig verbreken van een vast contract. Wanneer u energie geleverd krijgt op basis van een variabel contract kunt u altijd overstappen zonder boete. Let er dan wel op dat u een opzegtermijn heeft van een maand.

De maximale hoogte van de opzegvergoeding is vastgesteld door de ACM. Vrijwel alle energieleveranciers hanteren het maximale tarief als daadwerkelijke opzegvergoeding.

Hoogte van de opzegvergoeding

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt de maximale hoogte van de opzegvergoeding vast. U kunt er vanuit gaan dat uw energieleverancier deze maximale hoogte hanteert en dat dus het bedrag is dat u gaat betalen bij een vroegtijdige overstap. Het is belangrijk te bedenken dat het hier gaat om een maximaal bedrag per product! Wanneer u voortijdig overstapt van zowel stroom als gas, betaalt u dus tweemaal de maximale opzegvergoeding.

De hoogte van de opzegvergoeding is afhankelijk van de resterende looptijd van uw contract. Hoe langer uw contract nog loopt, hoe hoger de maximale opzegvergoeding per product. Hieronder ziet u de hoogte van de opzegvergoeding in relatie tot de resterende looptijd van het energiecontract.

Resterende tijd contract:Vergoeding stroom:Vergoeding gas:
Minder dan 1,5 jaar€ 50€ 50
1,5 - 2 jaar€ 75€ 75
2 - 2,5 jaar€ 100€ 100
Meer dan 2,5 jaar€ 125€ 125

Bovenstaande prijzen worden regelmatig gecontroleerd en bijgewerkt wanneer nodig.

Wie betaalt de opzegvergoeding?

De opzegvergoeding wordt in principe door uzelf betaald. Wel zijn er verschillende energieleveranciers die een eventuele opzegvergoeding voor u betalen indien u een meerjarig contract bij hen afsluit. De kans is klein dat dit het waard is. Door te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier bespaart u vaak een stuk meer dan u betaald aan de opzegvergoeding. Het verschil in prijs tussen de goedkoopste energieleverancier uit onze resultaten en de goedkoopste energieleverancier die bereid is uw opzegvergoeding te betalen, is zo groot dat het voordeliger is om zelf de opzegvergoeding te betalen en gewoon te kiezen voor een energieleverancier uit de top 3 van goedkoopste energieleveranciers.

Wanneer kiezen voor een opzegvergoeding?

Wanneer uw energiecontract nog korte tijd loopt, is het waarschijnlijk voordeliger om uw contract uit te zitten. U kunt dan wel alvast op zoek gaan naar een nieuwe energieleverancier. Daar geeft u dan aan per welke datum u wilt gaan overstappen. Deze datum mag tot enkele maanden in de toekomst liggen. Een voordeel hiervan is dat u er niet meer over hoeft na te denken en de overstap automatisch plaatsvindt.

U kunt er ook voor kiezen vroegtijdig over te stappen naar een andere energieleverancier, maar dat moet het wel waard zijn. Of een vroegtijdige overstap de boete waard is, kunt u zelf berekenen. Daarvoor moet u weten hoeveel goedkoper u uit bent met een nieuw contract, hoe hoog de opzegvergoeding is en wat de resterende looptijd is. Op basis van het prijsverschil tussen de contracten kunt u berekenen hoeveel goedkoper u uit bent per maand. Vervolgens zet u dit af tegen de opzegvergoeding gedeeld door het aantal maanden dat uw contract nog loopt. Wanneer het omgerekende maandelijkse bedrag voor de opzegvergoeding lager is dan de maandelijkse besparing bij het nieuwe contract, is het de moeite waard om vroegtijdig over te stappen. Anders kunt u beter uw huidige contract uitzitten.

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01