Opzegvergoeding energie

Wanneer u vroegtijdig overstapt van energieleverancier betaald u een zogenaamde opzegvergoeding. Dat is een boete die u ontvangt omdat uw energiecontract vroegtijdig wordt opgezegd. Bekijk hier de opzegvergoedingen van alle energieleveranciers.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 21 april 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 22 april 2021

Hoogte van de opzegvergoeding energie

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt de maximale hoogte van de opzegvergoeding vast. U kunt er vanuit gaan dat uw energieleverancier deze maximale hoogte hanteert en dat dus het bedrag is dat u gaat betalen bij een vroegtijdige overstap. Het is belangrijk te bedenken dat het hier gaat om een maximaal bedrag per product! Wanneer u voortijdig overstapt van zowel stroom als gas, betaalt u dus tweemaal de maximale opzegvergoeding.

Waarom betaalt u een opzegvergoeding?

Een opzegvergoeding betaalt u als boete omdat u vroegtijdig overstapt van energieleverancier. De opzegvergoeding betaalt u aan uw oude energieleverancier wanneer u uw contract niet uitzit. Deze boete betaalt u per product. Wanneer u stroom en gas afneemt betaalt u dus tweemaal de opzegvergoeding. Eenmaal voor stroom en eenmaal voor gas. U betaalt deze opzegvergoeding omdat de energieleverancier inkomsten misloopt door uw vertrek als klant. De opzegvergoeding betaalt u overigens alleen bij het voortijdig verbreken van een vast contract. Wanneer u energie geleverd krijgt op basis van een variabel contract kunt u altijd overstappen zonder boete. Let er dan wel op dat u een opzegtermijn heeft van een maand.

De maximale hoogte van de opzegvergoeding is vastgesteld door de ACM. Vrijwel alle energieleveranciers hanteren het maximale tarief als daadwerkelijke opzegvergoeding.

opzegvergoeding energie

Opzegvergoeding energieleveranciers

De hoogte van de opzegvergoeding is afhankelijk van de resterende looptijd van uw contract. Hoe langer uw contract nog loopt, hoe hoger de maximale opzegvergoeding per product. Hieronder ziet u de hoogte van de opzegvergoeding in relatie tot de resterende looptijd van het energiecontract.

Resterende tijd contract:Vergoeding stroom:Vergoeding gas:
Minder dan 1,5 jaar€ 50€ 50
1,5 – 2 jaar€ 75€ 75
2 – 2,5 jaar€ 100€ 100
Meer dan 2,5 jaar€ 125€ 125

Andere handige pagina's

Wie betaalt de opzegvergoeding?

De opzegvergoeding wordt in principe door uzelf betaald. Wel zijn er verschillende energieleveranciers die een eventuele opzegvergoeding voor u betalen indien u een meerjarig contract bij hen afsluit. De kans is klein dat dit het waard is. Door te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier bespaart u vaak een stuk meer dan u betaald aan de opzegvergoeding. Het verschil in prijs tussen de goedkoopste energieleverancier uit onze resultaten en de goedkoopste energieleverancier die bereid is uw opzegvergoeding te betalen, is zo groot dat het voordeliger is om zelf de opzegvergoeding te betalen en gewoon te kiezen voor een energieleverancier uit de top 3 van goedkoopste energieleveranciers.

Wanneer kiezen voor een opzegvergoeding?

Wanneer uw energiecontract nog korte tijd loopt, is het waarschijnlijk voordeliger om uw contract uit te zitten. U kunt dan wel alvast op zoek gaan naar een nieuwe energieleverancier. Daar geeft u dan aan per welke datum u wilt gaan overstappen. Deze datum mag tot enkele maanden in de toekomst liggen. Een voordeel hiervan is dat u er niet meer over hoeft na te denken en de overstap automatisch plaatsvindt.

U kunt er ook voor kiezen vroegtijdig over te stappen naar een andere energieleverancier, maar dat moet het wel waard zijn. Of een vroegtijdige overstap de boete waard is, kunt u zelf berekenen. Daarvoor moet u weten hoeveel goedkoper u uit bent met een nieuw contract, hoe hoog de opzegvergoeding is en wat de resterende looptijd is. Op basis van het prijsverschil tussen de contracten kunt u berekenen hoeveel goedkoper u uit bent per maand. Vervolgens zet u dit af tegen de opzegvergoeding gedeeld door het aantal maanden dat uw contract nog loopt. Wanneer het omgerekende maandelijkse bedrag voor de opzegvergoeding lager is dan de maandelijkse besparing bij het nieuwe contract, is het de moeite waard om vroegtijdig over te stappen. Anders kunt u beter uw huidige contract uitzitten.

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • ACM
  • Energieleveranciers