Goedkoopste opstalverzekering

Op zoek naar de goedkoopste opstalverzekering voor uw huis? Dat wilt u vast weten hoe u die vindt. Eigenlijk heel simpel: door te vergelijken. Met een vergelijking ziet u snel waar u een goedkope opstalverzekering afsluit.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 13 oktober 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 4 minuten
Laatste update: 13 oktober 2021

Wat is de goedkoopste opstalverzekering?

Een opstalverzekering is een woonverzekering. Maar elk huis is anders. En daarom is de goedkoopste opstalverzekering ook voor iedereen anders. Een rijtjeshuis heeft bijvoorbeeld een andere verzekering nodig dan een vrijstaande woning met rieten kap. De premie van de opstalverzekering wordt berekend op basis van een aantal gegevens, zoals het type huis en uw adres. Na het invullen van deze gegevens in de vergelijker, ziet u direct welke opties er zijn. En welke hiervan het meest voordelig is.

Goedkope opstalverzekeringen op een rij

VerzekeraarEigen risicoPremie per maand alleenstaande
HEMA€ 0€ 13,75
Univé€ 0€ 15,39
Ditzo€ 0€ 18,03
Centraal Beheer€ 0€ 21,44
AEGON€ 0€ 21,74
Berekend op 20 juni 2022. Postcode 1823 BA, tussenwoning, 101m2, normale afwerking woning.

De goedkoopste opstalverzekering vinden

Goede voorwaarden tegen een lage prijs. Hoe vind u die? Eigenlijk is dat best makkelijk. Namelijk door te vergelijken. Dat werkt zo:

 1. Vul uw gegevens in
 2. Vink uw wensen aan
 3. Leg de verzekeringen naast elkaar
 4. Vergelijk op basis van premie en voorwaarden
 5. Kies welke opstalverzekering voor u het meest voordelig is

Een goedkope opstalverzekering, waar let ik op?

Als u op zoek bent naar de goedkoopste opstalverzekering, kijk u vooral naar de premie. Dit is het bedrag dat u per maand betaalt om verzekerd te zijn. Een lage premie is fijn, maar dit is niet het enige wat telt. Tijdens het vergelijken van de opstalverzekering kijkt u ook goed naar de voorwaarden. Hier leest u wat de goedkope opstalverzekering wel en niet dekt. Zo komt u er misschien achter dat de goedkoopste optie niet genoeg dekking biedt. Waardoor u alsnog duur uit bent. Daarnaast let u op het eigen risico. Een lage premie gaat vaak samen met een hoog eigen risico. Ook let u op de dekking voor glasschade en eventuele bijkomende kosten.

goedkoopste opstalverzekering

Heeft de goedkoopste ook de minste dekking?

Nee, dat hoeft niet zo te zijn. De goedkoopste opstalverzekering is qua dekking niet perse het minst voordelig. Net zoals dat de duurste niet altijd de beste opstalverzekering is. Een hoge premie staat dus niet garant voor de beste dekking. Dat komt omdat sommige verzekeraars een erg goede verzekering voor een lagere prijs kunnen aanbieden. Het gaat erom dat de opstalverzekering perfect aansluit bij uw wensen. Zonder dat u onnodig een onnodig hoge premie betaalt. Voor de een is dit de goedkoopste opstalverzekering met een lage premie en hoog eigen risico. En een ander voelt zich meer comfortabel bij zeer uitgebreide voorwaarden en de breedste dekking. Het is maar net wat u wilt.

Andere handige pagina's

Wat kost een goedkope opstalverzekering?

De kosten van een opstalverzekering hangen af van een aantal factoren. Welke factoren dit zijn en hoe zwaar deze wegen, verschilt per verzekeraar. Daarom is het lastig om de precieze kosten zelf uit te rekenen. Maar we kunnen u wel een idee geven. Over het algemeen wordt de premie van de opstalverzekering berekend op basis van:

 • Uw adres
 • Uw gezinssamenstelling
 • Het type en soort woning
 • In welke staat het huis verkeert
 • Het woonoppervlak
 • De herbouwwaarde
 • Het verzekerde bedrag
 • De dekking
 • Het eigen risico

Risico’s & Herbouwwaarde

Hoe hoger het risico op schade, hoe hoger de premie. De verzekeraar wil inschatten hoe groot de kans is dat zij schade moeten vergoeden. De kans op brand is bijvoorbeeld groter bij een huis met een rieten dak dan bij dakpannen. Om die reden zal de premie hoger zijn. Maar ook de woonplaats speelt een rol. Zo zijn er in de ene buurt meert inbraken dan in de andere. Woont u in een gebied waar veel wordt ingebroken? Dan kunt u rekenen op een hogere premie.

De herbouwaarde van uw huis bepaalt voor het grootste deel de hoogte van de premie. Dit zijn de kosten die de verzekeraar moet maken om het huis helemaal opnieuw te bouwen.

Wat kan ik zelf doen voor een lage premie?

Op de meeste factoren heeft u zelf geen invloed. Maar op de dekking en het eigen risico wel. Wilt u een goedkope opstalverzekering? Dan kunt u kiezen voor een lagere dekking of een hoger eigen risico. Dan betaalt u meestal een lagere premie. Maar let er wel goed op dat uw huis voldoende verzekerd is! Bij onderverzekering krijgt u niet het hele schadebedrag vergoed. U zult in dat geval een deel zelf moeten betalen.

Daarnaast geven sommige verzekeraars korting als de woning beveiligd is. Een goed beveiligd huis heeft minder kans op schade. En in ruil daarvoor krijgt u een lagere premie. U moet dan wel een Politiekeurmerk Veilig Wonen of een BORG-certificaat hebben.

Opstalverzekering in pakket voor lage premie

Een goedkope opstalverzekering kunt u samen met een inboedelverzekering afsluiten. U verzekert uw opstal en inboedel dan bij dezelfde verzekeraar. Dit levert u meestal een voordelige premie op. Omdat verzekeraars vaak een pakketkorting geven. Maar dat is niet het enige voordeel. Met de combinatie opstal- en inboedelverzekering voorkomt u een hoop gedoe en discussie welke verzekeraar wat moet vergoeden bij schade.  

Een goedkope opstalverzekering vergelijken en afsluiten

Zoekt u de goedkoopste opstalverzekering? Start dan direct met vergelijken. Dit kost u niets, maar hiermee bespaart u als snel. Er is vaak een groot verschil tussen de verzekeraars te ontdekken. Bij de een bent u misschien duurder uit. Terwijl u dezelfde voorwaarden krijgt. Daarom is vergelijken zo belangrijk. U vult u gegevens in en legt alle opties naast elkaar. Zo ziet u meteen bij wie u het voordeligst uit bent. Maar vergeet niet goed naar de voorwaarden te kijken. Een lage premie is fijn, maar de dekking, het eigen risico en polisvoorwaarden zijn net zo belangrijk. Misschien betaalt u bij de ene verzekeraar net iets meer voor een opstalverzekering met betere polisvoorwaarden of een lager eigen risico. Heeft u de meest voordelige opstalverzekering voor uw huis gevonden? U kunt uw aanvraag heel simpel online invullen en verzenden. De verzekeraar houdt u op de hoogte.