Kosten opstalverzekering

Wat kost een opstalverzekering precies? En wat is van invloed op de premie? U leest hier alles over de kosten van de opstalverzekering.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 9 april 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 03 januari 2022

Wat kost een opstalverzekering?

De kosten opstalverzekering zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals uw woonplaats, het type huis en het woonoppervlak. Hierdoor is de hoogte van de premie voor iedere huizenbezitter anders. Om een schatting van de premie te maken kunt u de vergelijker gebruiken.

Kosten opstalverzekering berekenen

Het is vrijwel onmogelijk om zelf de exacte kosten voor de opstalverzekering te berekenen. Dit komt omdat het per verzekeraar sterk verschilt hoe zwaar bepaalde factoren wegen bij deze woonverzekering. Bij de ene verzekeraar betaalt u bijvoorbeeld extra als uw woning een bepaald type fundering heeft. Terwijl dit bij een andere verzekeraar niet uitmaakt. Bovendien zijn er tal van factoren die invloed hebben op de premie. En deze factoren kunnen ook weer per verzekeraar verschillen.

Over het algemeen worden de opstalverzekering kosten berekend aan de hand van:

 • Uw woonplaats
 • De gezinssamenstelling
 • Het type woning (appartement, twee-onder-een-kapwoning, vrijstaand huis)
 • Het soort woning (hout, steen, pannendak, rieten dak)
 • De staat van het huis (mate van afwerking)
 • Het totale woonoppervlakte
 • De herbouwaarde
 • De dekking
 • De hoogte van het eigen risico

Wat is de herbouwwaarde?

De kosten opstalverzekering worden bepaald door de herbouwwaarde van de woning. Dit is het totale bedrag dat nodig is om het huis opnieuw te bouwen als deze verwoest wordt. Dit kan gebeuren door een brand of door stormschade. De hoogte van de herbouwwaarde hangt van een aantal factoren af. Dit zijn het type woning, fundering, dak en de mate van afwerking. Wilt u zelf een inschatting maken van de herbouwwaarde van uw huis? Dan kunt u de herbouwwaardemeter gebruiken. Het bedrag dat u met een opstalverzekering verzekert moet gelijk zijn aan de hoogte van de herbouwwaarde. Hoe hoger de herbouwwaarde, hoe hoger de opstalverzekering kosten per maand zijn. 

kosten opstalverzekering

Kosten opstalverzekering in 2022

Hieronder hebben we een voorbeeld vergelijking gemaakt voor een rijtjeshuis. Zoals u ziet verschillen de premies tussen de 5 verzekeraars fors.
 
VerzekeraarEigen risicoPremie per maand alleenstaande
HEMA€ 0€ 13,75
Univé€ 0€ 15,39
Ditzo€ 0€ 18,03
Centraal Beheer€ 0€ 21,44
AEGON€ 0€ 21,74
Berekend op 20 juni 2022. Postcode 1823 BA, tussenwoning, 101m2, normale afwerking woning.

Andere handige pagina's

Welke factoren hebben invloed op de kosten?

De hoogte van de kosten opstalverzekering hangt af van een aantal factoren. De ene factor weegt zwaarder dan de ander. De mate van afwerking is een belangrijke factor voor veel verzekeraars. Heeft u bijvoorbeeld een nieuwe, luxe keuken geplaatst? Of is de badkamer net vernieuwd? Dan zal de premie opstalverzekering hoger zijn dan bij een oude keuken of badkamer. Daarnaast telt het type dak van de woning mee. Er zijn verschillende soorten daken, zoals een schuin dak met dakpannen en een rieten dak. Een woning met een rieten dak heeft een hogere opstalverzekering kosten dan een huis met dakpannen. Dit komt omdat een rieten dak bij een brand sneller in vlammen op gaat. Daarom wordt hier vaak een toeslag voor gerekend. Ook speelt het soort woning een grote rol. Hoe is het huis gebouwd? Is er voornamelijk gebruik gemaakt van stenen of van hout? Bij veel verzekeraars kunt u een houten huis niet verzekeren. Dit komt omdat een houten huis erg gevoelig is voor schade. Het risico is dan te groot.

Opstalverzekering kosten vergelijken

Zoals u ziet zijn er veel factoren die de kosten opstalverzekering bepalen. Bovendien kunnen verzekeraars het u lastig maken omdat zij bepaalde zaken liever niet verzekeren. Om een beeld te krijgen van de opstalverzekering kosten per maand kunt u de opstalverzekering vergelijker gebruiken. Dankzij deze tool ziet u direct welke opties u heeft op basis van uw persoonlijke situatie. Daarbij worden ook direct de premies getoond. U ziet daarom in één overzicht alle verzekeringen met bijbehorende tarieven.

Wat kost een opstalverzekering? De gemiddelde kosten opstalverzekering kunt u als volgt berekenen:

 • Ga naar de opstalverzekering vergelijker
 • Kies de gewenste dekking
 • Vul uw persoonlijke gegevens in
 • Vul de gegevens van uw huis in
 • Bekijk alle opties
 • Vergelijk de tarieven en voorwaarden