Opstalverzekering opzeggen

Een opstalverzekering dekt schade aan uw woning. Wilt u uw opstalverzekering opzeggen? Dan is het belangrijk om de voorwaarden bij uw verzekeraar te checken.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 8 april 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 11 juni 2021

Redenen opzeggen opstalverzekering

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u de opstalverzekering stop wilt zetten. Voordat u dit doet, is het van belang om te controleren of dit ook daadwerkelijk kan. In Nederland is een opstalverzekering niet verplicht. Maar er zijn uitzonderingen. Als u een hypotheek afsluit, dan is de opstalverzekering verplicht om af te sluiten. De opstalverzekering opzeggen kan in dat geval niet zomaar, tenzij u direct een nieuwe afsluit. Heeft u een koopwoning zonder hypotheek? Dan heeft u de vrije keuze of u wel of geen opstalverzekering afsluit. Een opstalverzekering opzeggen bepaalt u dan zelf. Controleer altijd de opzegtermijn en voorwaarden van uw verzekeraar.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere situaties voor het opzeggen opstalverzekering: Samenwonen, verhuizen of emigreren

Opstalverzekering opzeggen samenwonen

Hebben u en uw partner beiden een opstalverzekering? En gaan jullie samenwonen? Dan is het niet nodig om een dubbele opstalverzekering te hebben. Een van de twee verzekeringen kan daarom opgezegd worden. Bij het opzeggen opstalverzekering gaat de langstlopende verzekering altijd voor. Dit betekent dat de verzekering met de kortste looptijd opgezegd dient te worden. Dit geldt voor opstalverzekeringen korter dan een jaar. Hebben jullie beiden een opstalverzekering met een looptijd langer dan een jaar? Dan is de keuze aan u. Beide verzekeringen kunnen dan opgezegd worden. U kunt een van de twee verzekeringen opzeggen. Maar u kunt er ook voor kiezen om beide opstalverzekeringen op te zeggen en een nieuwe verzekering af te sluiten. Door te vergelijken komt u erachter wat voor u het voordeligst is: een oude opstalverzekering behouden of een nieuwe verzekering kiezen.

Verhuizen: opzeggen of wijzigen?

Een opstalverzekering sluit u af om uw woning te verzekeren. Het gaat dan om het woonadres waar u op dat moment woont. De premie die u voor de opstalverzekering betaalt is gebaseerd op de gegevens van uw huidige adres. Gaat u verhuizen? Dan heeft u twee opties. U kunt uw huidige opstalverzekering laten wijzigen bij uw verzekeraar. Er wordt dan een nieuwe berekening gemaakt waardoor de premie zal stijgen of dalen. De premie wordt aangepast op de nieuwe woongegevens. Wilt u liever de opstalverzekering opzeggen? Dan kan dat ook. Bij verhuizen kunt u deze woonverzekering opzeggen en een nieuwe afsluiten. Het kan enorm lonen om de verschillende opstalverzekeringen met elkaar te vergelijken. Op deze manier ziet u direct welke opties er zijn en welke verzekering het beste bij uw persoonlijke situatie past.

opstalverzekering opzeggen

Opzeggen opstalverzekering emigratie

Naast samenwonen en verhuizen is er nog een andere reden waarom u uw opstalverzekering kunt opzeggen. En dat is emigreren. Zodra u uw huis in Nederland verkoopt en u zich uitschrijft in Nederland, dan heeft u geen opstalverzekering meer nodig. U kunt deze dan ook opzeggen per de datum dat u zich uitschrijft. Gaat u in het buitenland wonen, maar verkoopt u uw huis in Nederland niet? Dan is het wel zaak om uw opstalverzekering te behouden. U huis kan immers ook schade oplopen wanneer u er niet woont. Echter, als u geen hypotheek heeft, dan is de keuze geheel aan u of u uw opstalverzekering opzegt of niet. Wilt u uw huis in Nederland verhuren? Ook dan bent u als huiseigenaar verantwoordelijk voor het verzekeren van de woning. Iedere huizenbezitter heeft de taak om het huis te verzekeren. Bij een verhuurde woning (LINK opstalverzekering verhuurde woning) is de verhuurder belast met deze taak. De huurder hoeft dit niet te doen.

Andere handige pagina's

Nieuwe opstalverzekering vergelijken

Gaat u verhuizen of samenwonen? En wilt u een nieuwe opstalverzekering afsluiten? Dan raden wij u aan om deze te vergelijken. Uw oude verzekering is misschien niet meer de voordeligste verzekering voor uw nieuwe woonadres. Door te vergelijken ziet u de verschillen in kosten en voorwaarden. Let bij het vergelijken op zowel de premies als de voorwaarden. 

Een opstalverzekering vergelijk gaat als volgt:

  • Kies de gewenste dekking
  • Bepaal het eigen risico
  • Vergelijk de premies
  • Vergelijk de voorwaarden
  • Kies de beste verzekering voor uw woning
  • Zeg uw oude opstalverzekering op

Ergens anders goedkopere opstalverzekering gevonden

Heeft u ergens anders een betere of  goedkopere opstalverzekering gevonden en wilt u daarom overstappen? Dat is natuurlijk geen probleem. Vergelijk de premies en sluit direct een nieuwe verzekering voor uw huis af. Uw oude verzekering kunt u zelf opzeggen.