Wat valt onder opstalverzekering?
Wat valt er onder de opstalverzekering?
Met een opstalverzekering verzekert u uw woning tegen schade. Maar wat valt onder opstalverzekering? Deze woonverzekering dekt schade aan alles wat letterlijk vastzit aan het huis. Dit is het huis zelf, maar ook de keuken, de badkamer, leidingen, een vastgelijmde vloer en de centrale verwarming.
Wat dekt een opstalverzekering?
De opstalverzekering dekking is in grote lijnen hetzelfde bij elke verzekeraar. Toch is het aan te raden om de voorwaarden altijd goed door te nemen. Er kunnen verschillen zijn in de dekking en kosten van de opstalverzekering. De ene verzekeraar keert bij bepaalde schade wel uit en een ander niet. Bovendien bepaalt elke verzekeraar zijn eigen uitsluitingen. Over het algemeen heeft u de keuze uit een extra uitgebreide dekking en een allrisk dekking. Bij de extra uitgebreide dekking worden alle schadegevallen die in de voorwaarden worden genoemd gedekt. De allrisk dekking biedt u een verzekering waarbij alle schadegevallen – ook als het uw eigen schuld is – worden gedekt, tenzij deze specifiek worden uitgesloten.
Dekking opstalverzekering vs inboedelverzekering
Een opstalverzekering is niet hetzelfde als een inboedelverzekering. De opstalverzekering dekt alleen schade aan vaste onderdelen van de woning. De inboedelverzekering dekt alle spullen in de woning. Ontstaat er schade aan iets dat vastzit aan het huis? Bijvoorbeeld de badkamer, de vloer of de muren? Dan doet u een beroep op de opstalverzekering. Maar gaan er spullen kapot die niet vastzitten? Of wordt er iets uit uw woning gestolen? Dan beroept u zich op de inboedelverzekering.
Welke schade wordt gedekt?
Een opstalverzekering is in Nederland niet verplicht. Tenzij uw bank dit van u eist voor het afsluiten van een hypotheek. Heeft u een koopwoning zonder hypotheek? Ook dan is het aan te raden om te kijken of een opstalverzekering voor u loont. De kosten door schade aan uw huis kunnen erg hoog oplopen. En voor veel mensen zijn deze kosten te hoog om zomaar te betalen. Een opstalverzekering kan dan uitkomst bieden. Wat dekt een opstalverzekering?
Met de opstalverzekering bent u verzekerd tegen:
- Brandschade
- Schade door ontploffing
- Blus-, rook- en roetschade
- Stormschade (vanaf windkracht 7)
- Schade door neerslag (hagelschade) en vorstschade
- Wateroverlast (dijkdoorbraak uitgesloten)
- Schade door blikseminslag
- Diefstal en inbraak
Andere handige pagina's
Wat dekt een opstalverzekering niet?
Een standaard opstalverzekering dekt geen schade ontstaan door eigen schuld. Laat u per ongeluk de kraan open? En ontstaat er daardoor lekkage en wateroverlast? Dan bent u met een standaard opstalverzekering hier niet tegen verzekerd. Een allrisk verzekering dekt wel schade door eigen schuld. Toch is het van belang om goed de kleine lettertjes te lezen. Bij een allrisk opstalverzekering zijn er vaak veel uitsluitingen, waardoor de verzekeraar alsnog niet uitkeert. Is er bijvoorbeeld sprake van jarenlang achterstallig onderhoud? Of zijn er slechte werkzaamheden uitgevoerd? Dan kan de verzekeraar besluiten om niet uit te keren. Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken die niet onder de opstalverzekering dekking vallen. Bij alle verzekeraars is schade door aardbevingen, oorlog, atoomkernreacties en vulkaanuitbarstingen uitgesloten. Wat valt onder opstalverzekering? De dekking opstalverzekering kunt u altijd terugvinden in de polisvoorwaarden van de verzekeraar.
Een opstalverzekering vergelijken
Iedereen die een huis koopt met een hypotheek is verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. De woning is het onderpand van deze lening. Is uw huis niets meer waard door brandschade? Dan is het onderpand ook weg. Door de opstalverzekering heeft de bank de zekerheid dat de hypotheek wordt terugbetaald. In Nederland zijn er tal van verzekeraars die woonverzekeringen aanbieden. Het vergelijken van de opstalverzekering kan daarom enorm lonen. Er zijn vaak verschillen in premies en voorwaarden te ontdekken. U wilt natuurlijk voldoende verzekerd zijn, maar liever niet te veel betalen.
Een opstalverzekering vergelijken doet u daarom als volgt:
- Bepaal welke dekking u wilt
- Vul uw persoonlijke gegevens in
- Vul de gegevens van de woning in
- Bekijk de verschillende opties
- Vergelijk de prijzen en voorwaarden
- Kies de beste opstalverzekering
Opstalverzekering Wat valt onder opstalverzekering