Arbeidsongeschiktheidsverzekering buitenland

Het kan gebeuren dat u door arbeidsongeschiktheid tijdelijk niet kunt werken. En niet werken is geen inkomen. Hoe zit dat als u in het buitenland werkt? Lees hier alles over de arbeidsongeschiktheidsverzekering buitenland.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 28 april 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 29 april 2021

Arbeidsongeschiktheidsverzekering buitenland

U denkt er eigenlijk liever niet aan. Arbeidsongeschikt raken is geen fijn onderwerp. Maar als ondernemer is het verstandig om erop voorbereid te zijn. Want hoe genereert u dan nog inkomen? Hebt u een vangnet? In onderstaand artikel leest u alles over de arbeidsongeschiktheidsverzekering buitenland.

Waarom een AOV?

Een AOV is bedoeld om u te voorzien van inkomen zodra u uw werk niet meer kunt uitvoeren door arbeidsongeschiktheid. U kunt arbeidsongeschikt raken door langdurige ziekte, door invaliditeit door een ongeval of door het breken van ledematen. U kunt zowel permanent als tijdelijk arbeidsongeschikt raken. In alle gevallen is werken niet mogelijk en hebt u als ondernemer dus geen inkomen. Een vangnet zoals mensen die in loondienst werken is er niet. Daarom is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers erg belangrijk.

Een AOV in het buitenland

Zodra u een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten in Nederland en gaat werken in het buitenland, is het verstandig om contact op te nemen met uw verzekeraar. Het is soms mogelijk om de verzekering ‘mee te verhuizen’, maar dat geldt niet voor alle verzekeraars. Houdt u de Nederlandse nationaliteit en hebt u een rekeningnummer in Nederland, dan weegt dit mogelijk positief mee. Voor alle zekerheid raden we u aan om contact met de verzekeraar op te nemen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor mensen die in het buitenland werken

Veel ondernemers die in het buitenland gaan werken vragen zich af “Heb ik een AOV nodig als ik in het buitenland werk?” Dat zit zo:

  • Werkt u maar voor korte tijd in het buitenland? Dan kunt u uw arbeidsongeschiktheidsverzekering vaak gewoon in Nederland behouden.
  • Vertrekt u voor lange tijd naar het buitenland? Dan is het mogelijk verstandig om ter plaatse te controleren welke verzekeringen er zijn en mogelijk zelfs verplicht zijn.
  • Keert u helemaal niet meer terug naar Nederland? Dan is een verzekering afsluiten in Nederland overbodig. Kies er dan voor om ter plaatse een verzekering te nemen.

Werkt u in het buitenland voor een opdrachtgever? Vraag dan na welke verzekeringen ook voor u van toepassing zijn en welke u zelf moet afsluiten. In het land waar u naartoe gaat gelden mogelijk andere regels dan in Nederland.

arbeidsongeschiktheidsverzekering buitenland

Kan ik een AOV afsluiten als ik in het buitenland werk?

Dit is helemaal afhankelijk van de duur van de opdracht in het buitenland. Ook speelt mee of u überhaupt terugkomt naar Nederland. Of u de Nederlandse nationaliteit houdt. Of u in Nederland blijft wonen, maar werkt in het buitenland. En zo zijn er nog een paar factoren. U kunt dit voor de zekerheid navragen bij een verzekeraar. Of u kunt de AOV vergelijken en online afsluiten en achteraf van de verzekeraar horen of u wordt geaccepteerd. Het is belangrijk dat u niet achterhoudt dat u werkt in het buitenland.

Andere handige pagina's