Opslag duurzame energie

Om te helpen Nederlandse huishoudens over te laten gaan op groene energie en daarnaast ook zelfvoorzienend te worden, biedt de overheid verschillende subsidies voor bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepompen. Deze subsidies worden betaald van het geld dat binnenkomt uit onder andere de Opslag duurzame energie.

Energie vergelijken

Over de opslag

De energierekening bestaat uit verschillende onderdelen zoals de leveringskosten, het daadwerkelijke energietarief en verschillende belastingen. Sinds 1 januari 2013 betaalt u onder andere een Opslag Duurzame Energie (ODE). De overheid bepaalt hiervoor jaarlijks het tarief, dat per 1 januari 2015 bijvoorbeeld verhoogd werd. De opslag maakt het mogelijk om aan de andere kant subsidie te verstrekken aan ondernemers die op een duurzame wijze energie opwekken. Op die manier probeert de overheid de kosten voor innovatie op een zo eerlijk mogelijke manier te verdelen.


Waarom de opslag duurzame energie?

De Opslag Duurzame Energie is bedoeld om de financiering van subsidies voor het duurzaam opwekken van energie mogelijk te maken. De overheid heft bij alle afnemers van stroom en gas de opslag, om via de Subsidieregeling Duurzame Energie (SDE+) ondernemers te kunnen belonen die besluiten op een duurzame manier energie te produceren. Zij gebruiken die gelden voor bijvoorbeeld de financiering van zonnepanelen, systemen voor windenergie of andere duurzame toepassingen, zodat we in Nederland als geheel voortaan meer duurzaam energie op kunnen wekken.

De Opslag Duurzame Energie geldt voor zowel de stroomproducten als gasproducten. Er geldt een tarief per kWh voor alle stroomproducten, naast een tarief per m3 voor alle gasproducten. Dit betekent dat u de opslag betaalt op basis van uw verbruik, des te hoger uw verbruik des te hoger ook de bijdrage die u levert aan de opwekking van duurzame energie door innovatieve ondernemers.


Hoogte van de opslag duurzame energie

De overheid bekijkt ieder jaar de Opslag Duurzame Energie en past deze aan de huidige situatie op de energiemarkt aan. Dat betekende begin 2015 een verhoging van de ODE. Deze werd verhoogd naar €0,0044 per kWh, inclusief Btw. De ODE op gas werd verhoogd naar €0,009 per m3. Uit berekeningen van de Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat een gemiddeld gezin hierdoor zo’n €13 per jaar extra aan energiekosten betaalt. In 2016 zal er opnieuw een verhoging van de tarieven plaatsvinden, we betalen vanaf dat moment €0,0056 per kWh aan stroom. De kosten per kubieke meter gas zullen stijgen naar €0,0113. Dit moet het mogelijk maken om meer subsidie te verstrekken aan ondernemers die op een duurzame manier energie willen opwekken.

In 2018 is de ODE vastgesteld op €0,0132 per kWh. Daarmee is de ODE sinds 2015 met maar liefst 300% gestegen.

De genoemde tarieven voor de Opslag Duurzame Energie gelden voor gemiddelde particuliere aansluitingen, geschikt tot 10.000 kWh per jaar en 170.000 kubieke meter gas per jaar. Een gemiddeld gezin verbruikt maximaal een paar duizend kWh per jaar en blijft ook binnen dit aantal m3 aan gas. Is er sprake van een andere aansluiting? Dan gelden er tevens andere tarieven voor de ODE.


ODE en andere belastingen

De ODE maakt onderdeel uit van een totaalpakket aan energiebelastingen, bestaande uit 3 verschillende onderdelen. Het gaat om de:
• Energiebelasting
• Opslag Duurzame Energie (ODE)
• Btw

Het tarief voor de energiebelasting bedraagt in 2015 €0,1447 per kWh aan stroom en €0,2312 per m3 gas. Hier komt vervolgens de Opslag Duurzame Energie bij. In de genoemde bedragen hier in dit artikel is de Btw al berekend, het tarief daarvoor bedraagt sinds oktober 2012 21%.

Aan de andere kant staat hier een heffingskorting tegenover, die we kennen als een teruggave van de energiebelasting. In 2015 bedraagt de heffingskorting €377,28 per aansluiting, of €31,44 per maand (ook inclusief Btw). Een gemiddeld gezin ontvangt op die manier een flinke compensatie voor de betaalde energiebelasting, waardoor er nog nauwelijks sprake is van kosten. Dit betekent dat u vooral voor de leveringskosten en het daadwerkelijke energietarief betaalt. Daarnaast betaalt u de Opslag Duurzame Energie, hiervoor geldt aan de andere kant geen heffingskorting.

Wilt u energietarieven vergelijken? Het is dan verstandig om uit te gaan van de totale kosten voor het gebruik van energie, al is het niet nodig om specifiek op de Opslag Duurzame Energie te letten. U betaalt deze opslag bij alle leveranciers en het gaat in alle gevallen om dezelfde bedragen. Het is de overheid die de opslag per jaar vaststelt, waardoor het door middel van een vergelijking niet mogelijk is om daarop te besparen. Een vergelijking van energieleveranciers kan aan de andere kant wel een fors lager leveringstarief of lagere tarieven voor de energie-eenheden opleveren.

Vergelijk energie

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat
Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01