Opslag duurzame energie

Om Nederlandse huishoudens te helpen over gaan op groene energie, biedt de overheid verschillende subsidies voor bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepompen. Deze subsidies worden betaald van het geld dat binnenkomt uit onder andere de Opslag duurzame energie (ODE).
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 15 april 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 21 april 2021

Wat is Opslag Duurzame Energie?

De energierekening bestaat uit verschillende onderdelen zoals de leveringskosten, het daadwerkelijke energietarief en verschillende belastingen. Sinds 1 januari 2013 betaalt u onder andere een Opslag Duurzame Energie (ODE). De overheid bepaalt hiervoor jaarlijks het tarief, dat per 1 januari 2015 bijvoorbeeld verhoogd werd. De opslag maakt het mogelijk om aan de andere kant subsidie te verstrekken aan ondernemers die op een duurzame wijze energie opwekken. Op die manier probeert de overheid de kosten voor innovatie op een zo eerlijk mogelijke manier te verdelen.

Waarom de opslag duurzame energie?

De Opslag Duurzame Energie is bedoeld om de financiering van subsidies voor het duurzaam opwekken van energie mogelijk te maken. De overheid heft bij alle afnemers van stroom en gas de opslag, om via de Subsidieregeling Duurzame Energie (SDE+) ondernemers te kunnen belonen die besluiten op een duurzame manier energie te produceren. Zij gebruiken die gelden voor bijvoorbeeld de financiering van zonnepanelen, systemen voor windenergie of andere duurzame toepassingen, zodat we in Nederland als geheel voortaan meer duurzaam energie op kunnen wekken.

De Opslag Duurzame Energie geldt voor zowel de stroomproducten als gasproducten. Er geldt een tarief per kWh voor alle stroomproducten, naast een tarief per m3 voor alle gasproducten. Dit betekent dat u de opslag betaalt op basis van uw verbruik, des te hoger uw verbruik des te hoger ook de bijdrage die u levert aan de opwekking van duurzame energie door innovatieve ondernemers.

Hoogte van de opslag duurzame energie

De overheid bekijkt ieder jaar de Opslag Duurzame Energie en past deze aan de huidige situatie op de energiemarkt aan.

Jaar0 t/m
170.000 m³ en blokverwarming
170.001 t/m
1 mln m³
meer dan 1 mln t/m
10 mln m³
meer dan 10 mln m³
2020€ 0,0775€ 0,0214€ 0,0212€ 0,0212
2021€ 0,0851€ 0,0235€ 0,0232€ 0,0232

 

Andere handige pagina's

ODE en andere belastingen

De ODE maakt onderdeel uit van een totaalpakket aan energiebelastingen, bestaande uit 3 verschillende onderdelen. Het gaat om de:

  • Energiebelasting
  • Opslag Duurzame Energie (ODE)
  • Btw

Wilt u energietarieven vergelijken? Het is dan verstandig om uit te gaan van de totale kosten voor het gebruik van energie, al is het niet nodig om specifiek op de Opslag Duurzame Energie te letten. U betaalt deze opslag bij alle leveranciers en het gaat in alle gevallen om dezelfde bedragen. Het is de overheid die de opslag per jaar vaststelt, waardoor het door middel van een vergelijking niet mogelijk is om daarop te besparen. Een vergelijking van energieleveranciers kan aan de andere kant wel een fors lager leveringstarief of lagere tarieven voor de energie-eenheden opleveren.

Opslag duurzame energie