Waarom een inboedelverzekering?

Veel mensen sluiten een inboedelverzekering af, maar waarvoor is deze verzekering eigenlijk? We leggen hieronder uit waarom een inboedelverzekering van belang is.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 3 mei 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 03 mei 2021

Waarom een inboedelverzekering?


Een inboedelverzekering valt onder de term woonverzekerineng. Het is een van de woonverzekeringen die u voor uw woning afsluit. Een inboedelverzekering sluit u af zodat u gedekt bent tegen de schade van uw inboedel. Bijvoorbeeld door inbraak, vandalisme of waterschade. U dekt hiermee dus niet de schade aan de woning zelf, hiervoor kiest u een opstalverzekering.

Als u een woning heeft, zet u hier spullen in. Ongemerkt staan er aardig wat spullen in een woning en die brengen allemaal een bepaalde waarde met zich mee. Ook als u geen duur kunstwerk heeft of exclusieve geluidsapparatuur. Een inboedel is al snel duizenden euro’s waard. Ga maar eens na wat er allemaal in uw woning staat. Als deze spullen gestolen worden of kapot gaan door een onvoorziene gebeurtenis dan wilt u dit kunnen vervangen. Dit is waarom een inboedelverzekering van belang is.

Wanneer keert een inboedelverzekering uit?

Een inboedelverzekering dekt de schade als deze is ontstaan door water, storm, inbraak, vandalisme of schade door eigen schuld. Het is hierbij van belang dat er – in geval van inbraak – braaksporen zichtbaar zijn. En dat de schade nooit met opzet is ontstaan. Was de deur niet op slot en wordt er dan wat meegenomen, dan is het erg lastig om deze schade op de verzekeraar te verhalen. Ook als u met opzet een dure vaas omgooit, zal deze niet vergoed worden.
waarom een inboedelverzekering

Andere handige pagina's

Wanneer een inboedelverzekering gebruiken?

Er zijn verschillende scenario’s denkbaar wanneer u een inboedelverzekering kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld eens aan deze dingen:

  • de vaatwasser lekt en zorgt ervoor dat uw vloer bol gaat staan.
  • er komt ‘s nachts een inbreker uw woning in en steelt uw trouwring en laptop.
  • er ontstaat kortsluiting door de oplader van uw tablet.
  • er komt water uw woning binnen door erge regenval en hierdoor is uw tapijt stukgegaan.
  • uw kind stoot per ongeluk een dure vaas omver die u heeft georven.

In dergelijke situaties kunt u een inboedelverzekering goed gebruiken. En deze situaties kunnen ons allemaal overkomen. Het maakt hierbij niet uit of u een woning heeft gekocht of gehuurd. U bent zelf verantwoordelijk voor uw inboedel en dus voor het wel of niet afsluiten van een inboedelverzekering.