Mountainbike verzekeren

Gaat u vaak op pad met uw mountainbike? Dan is uw mountainbike verzekeren een zeer goed idee. De mountainbike verzekering wordt de laatste jaren steeds populairder. Sluit hem hier direct af en ga veilig op pad.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 15 april 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 5 minuten
Laatste update: 02 juni 2021

Waarom een mountainbike verzekering?

Als u een mountainbike heeft gekocht, wilt u daar voorzichtig mee omgaan. Een MTB verzekering is dan verstandig. Met deze verzekering bent u gedekt tegen kosten die ontstaan door:

 • Diefstal
 • Aanrijding
 • Ongevallen
 • Pechhulp
 • Val- en stootschade
 • Rechtsbijstand

Wanneer u de mountainbike verzekeringen met elkaar gaat vergelijken, dan komt u er al snel achter dat deze verzekering een stuk duurder is dan een normale fietsverzekering. Daar is een logische verklaring voor. Een mountainbike is namelijk een stuk duurder dan een normale (stads)fiets of een bakfiets. Een mountainbike is over het algemeen een stuk geavanceerder dan een gewone fiets. Daarnaast wordt er bij een mountainbike gebruik gemaakt van dure materialen en onderdelen. Ook spelen de hoge ontwikkelingskosten van een mountainbike een rol. Wanneer een mountainbike gerepareerd moet worden, dan zal de verzekeraar een hoger bedrag moeten uitkeren.

Mountainbike verzekering vergelijken in 5 stappen

Een mountainbike verzekering vergelijken is erg makkelijk met deze stappen.  U vindt dan snel de beste verzekering voor uw MTB.

 1. Vul uw postcode in
 2. Geef op of u de MTB nieuw of tweedehands heeft gekocht
 3. Vul de aankoopwaarde in
 4. Vergelijk de premies
 5. Vergelijk de voorwaarden

Voordelen van een MTB verzekeren

 • U bent verzekerd tegen diefstal
 • De reparatie aan uw mountainbike wordt betaald (let op: er geldt vaak wel een eigen risico)
 • U bent verzekerd bij een ongeval of aanrijding
 • Wanneer u pech heeft met uw mountainbike, dan wordt u ter plekke geholpen
 • Bij het veroorzaken van een ongeluk heeft u recht op rechtsbijstand

Looptijd MTB verzekering

Wanneer u een mountainbike verzekering afsluit, dan heeft u de keuze uit een doorlopende of een aflopende verzekering. Bij een aflopende verzekering betaalt u vooraf de premie voor een periode van 3 of 5 jaar. Deze premie wordt dus in één keer betaald. Bij een doorlopende mountainbike verzekering wordt de premie maandelijks of jaarlijks betaalt. U betaalt dan een vast bedrag per maand of jaar totdat u de verzekering stopt. 

mtb verzekering

MTB verzekering: Uitkering in natura of geld

Wilt u uw MTB verzekeren? Dan zijn er verschillende factoren waar u rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk om uit te zoeken of de fietsverzekering in geld of in natura uitkeert. Wanneer u in natura wordt uitgekeerd, dan betekent dit dat u een nieuwe fiets krijgt. Is uw mountainbike gestolen of total loss verklaard? Dan krijgt u van een mountainbikeverzekering die in natura uitkeert een andere fiets aangeboden. Sommige mensen vinden dit fijn, maar anderen juist helemaal niet. Het is namelijk altijd maar de vraag of u een nieuwe fiets met dezelfde waarde krijgt uitgekeerd. Het kan namelijk voorkomen dat verzekeraars een mountainbike aanbieden van een lagere waarde dan uw huidige mountainbike. Daarom kijkt u altijd naar de manier van schadeafhandeling van de verzekeraar. Keert de verzekering in geld uit? Dan krijgt u geld uitgekeerd waarmee u zelf een nieuwe mountainbike kunt kopen. Hierbij is het wel belangrijk dat u let op het onderscheid tussen dagwaarde en nieuwaarde. De dagwaarde is het bedrag dat uw mountainbike nog waard was op het moment van diefstal of total loss. De nieuwwaarde is de aanschafwaarde van de mountainbike. Bovendien moet u altijd rekening houden met het eigen risico. Dit is het bedrag dat u per schadeclaim zelf moet betalen.

Andere handige pagina's

Aanvullende dekkingen verzekering mountainbike

De beste mountainbike verzekering hangt af van uw persoonlijke situatie. Het is maar net welke dekking u nodig heeft. De dekking voor een mountainbike is zeer ruim en verschilt per verzekeraar. Wanneer u kiest voor aanvullende dekkingen, dan kunt u met een gerust hart fietstochten maken. U hoeft zich dan niet druk te maken over de mogelijke risico’s. Bovendien sluiten veel mensen naast een mountainbike verzekering ook een ongevallenverzekering af. Hiermee bent u verzekerd mocht u onverhoopt toch betrokken raken bij een ongeval. Met een standaard verzekering bent u standaard verzekerd tegen diefstal.

De meeste fietsverzekeraars bieden aanvullende dekkingen aan voor:

 • Pechhulp
 • Ongevallen
 • Aanrijding
 • Val- en stootschade
 • Rechtsbijstand

Wereldwijde dekking MTB verzekering

Wanneer u uw mountainbike meeneemt op vakantie, dan is het belangrijk om de voorwaarden van de mountainbike verzekering goed door te nemen. Veel verzekeraars maken namelijk een onderscheid tussen wereldwijde dekking en dekking alleen in Nederland. Voordat u lekker gaat fietsen in de bergen, is het dus belangrijk om te weten of u ook in het buiteland verzekerd bent. Daarnaast is het krijgen van pech ontzettend vervelend. Het zal u maar gebeuren dat u midden op een verlaten bosweggetje staat en u krijgt pech met uw mountainbike. Door u de aanvullende pechhulp dekking bent u verzekerd tegen dit soort momenten. U kunt er voor kiezen om uw mountainbike te verzekeren tegen pech, waardoor uw mountainbike ter plekke gerepareerd wordt. Is dit niet mogelijk? Dan zorgt de mountainbike verzekering ervoor dat uw mountainbike naar een lokale fietsenmaker wordt gebracht.

Mountainbike verzekering bij diefstal

Een standaard mountainbike verzekering biedt dekking tegen diefstal. Wanneer uw mountainbike wordt gestolen, dan krijgt u een nieuwe fiets of een bedrag uitgekeerd. Toch hangt hier wel een voorwaarde aan. U heeft pas recht op een vergoeding als uw mountainbike op slot stond met een ART goedgekeurd slot. Veel verzekeraars hanteren deze voorwaarde bij diefstal van een mountainbike. Een ART goedgekeurd slot is voorzien van een label of opdruk op het slot met hierop het ART keurmerk. Daarnaast heeft elk slot een aantal sterren. Deze sterren geven de categorie van het slot weer. Hoe meer sterren een slot heeft, hoe hoger de preventieve waarde. Dit betekent dat een slot met meer sterren beter beschermt tegen diefstal. Een slot met bijvoorbeeld vijf sterren is het meest preventieve slot tegen diefstal. De meeste verzekeraars noemen in de polisvoorwaarden een ART goedgekeurd slot met minimaal twee sterren. Voordat u een mountainbike verzekering afsluit, is het aan te raden om op de hoogte te zijn hoeveel sterren er nodig zijn voordat u aanspraak kunt maken op de verzekering bij diefstal.

Mountainbike verzekeren via Totaalbesparen.com

Wilt u een goede verzekering afsluiten? En bent u op zoek naar de beste mountainbike verzekering? Dan is het belangrijk om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Hierdoor weet u precies welke verzekering wel of juist niet bij u past. Via Totaalbesparen.com kunt u eenvoudig een vergelijking maken tussen de verschillende aanbieders. Wij nemen namelijk alle aanbieders van mountainbike verzekeringen op in onze vergelijkingstool. Het maakt ons daarbij niet uit of wij daar wel of geen vergoeding krijgen. Wij vinden het belangrijk dat u kunt rekenen op een eerlijke vergelijking. Bovendien zijn alle leveranciers en aanbieders zelf verantwoordelijk voor de prijzen. Hierdoor weet u zeker dat alle kosten up-to-date zijn en u achteraf niet een nog goedkopere verzekering tegenkomt. Via de vergelijker kunt u de goedkoopste mountainbike verzekering vinden die het beste bij uw persoonlijke situatie past.

Veelgestelde vragen

Een mountainbike verzekering is doorgaans duurder dan een gewone fietsverzekering. Dit komt omdat vervanging of reparatie van een mountainbike een stuk prijziger is. Het afsluiten van een normale fietsverzekering biedt vaak onvoldoende dekking. Hierdoor is het handig om een speciale mountainbike verzekering af te sluiten. Op deze manier weet u zeker dat uw mountainbike goed verzekerd is.

Dat hangt per verzekeraar af. Bij sommige fietsverzekeraars kunt u met aanvullende modules uw mountainbike verzekeren. Bij andere verzekeraars is het nodig om een speciale mountainbike verzekering af te sluiten. Wij raden altijd aan om alle polisvoorwaarden goed door te lezen. Hierdoor weet u zeker dat u voldoende bent verzekerd en komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

Ja, de meeste verzekeraars hanteren een eigen risico. Dit is het bedrag dat u uit eigen portemonnee moet betalen bij schade of diefstal. De hoogte van het eigen risico verschilt per verzekeraar en per schadeclaim.

Met een standaard mountainbike verzekering bent u verzekerd tegen diefstal. Let er hierbij wel op dat uw mountainbike op slot stond met een ART goedgekeurd slot. Doorgaans geldt deze ART regeling bij alle verzekeraars. Het type slot kan per verzekeraar verschillen. Het is dus belangrijk om u goed in te lezen in de voorwaarden.

Met een standaard verzekering bent u alleen verzekerd tegen diefstal. Wanneer u uw mountainbike ook tegen schade wilt verzekeren, dan is er een aanvullende module nodig. Met deze aanvullende dekking bent u gedekt tegen de kosten die ontstaan wanneer uw mountainbike schade oploopt.