Opstalverzekering afsluiten

Verzekering voor uw woning nodig? Hier kunt u vergelijken en direct uw opstalverzekering afsluiten.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 12 april 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 29 april 2021

Een opstalverzekering afsluiten

In Nederland is het niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Toch zijn er uitzonderingen en is het vaak wel noodzakelijk om deze woonverzekering af te sluiten. Een opstalverzekering afsluiten doet u om uw woning te verzekeren tegen schade door bijvoorbeeld brand, storm en inbraak.

Waarom een woonverzekering?

Ondanks dat woonverzekeringen bij de wet niet verplicht zijn, wijst de praktijk vaak anders uit. Met een woonverzekering verzekert u uw woning en spullen tegen schade. Een brand kan bijvoorbeeld uw hele huis verwoesten, een storm kan veel schade veroorzaken aan uw dak en lekkage zorgt voor flink wat kosten aan uw bezittingen. De kosten om deze schade te herstellen of om uw spullen te vervangen lopen al snel hoog op. Om financiële problemen te voorkomen, kunnen woonverzekeringen uitkomst bieden. Er zijn verschillende woonverzekeringen:

  • Opstalverzekering
  • Inboedelverzekering
  • Aansprakelijkheid

Wanneer een opstalverzekering afsluiten?

Iedere huizenbezitter is zelf verantwoordelijk voor het verzekeren van de woning en bezittingen. Met een opstalverzekering verzekert u de woning zelf en alles dat daaraan vast zit. Dit houdt in alles dat niet zonder sloopwerk los te krijgen is, zoals de keuken, badkamer, leidingen, centrale verwarming, zonnepanelen en schuurtjes. Een opstalverzekering afsluiten doet u om schade te dekken die het huis zelf kan oplopen. Uw spullen in en rondom het huis zijn met een opstalverzekering niet verzekerd. Dit doet u met de inboedelverzekering

opstalverzekering afsluiten

Opstalverzekering afsluiten bij een koopwoning

Een huis kopen kan met of zonder hypotheek. Sluit u een hypotheek af? Dan kan de geldverstrekker u verplichten tot een opstalverzekering afsluiten. De woning dient als onderpand van de lening. Brandt u huis volledig af? Dan is het huis niets meer waard en heeft de hypotheekverstrekker geen onderpand meer. Om dit risico in te dekken, bent u verplicht tot een opstalverzekering afsluiten voor overdracht. Koopt u een huis zonder hypotheek? Dan is de keuze aan u of u wel of geen opstalverzekering afsluit. Echter, vaak is dit wel noodzakelijk. De kosten om schade aan uw huis te herstellen kunnen al snel flink in de papieren oplopen. Bovendien vraagt de notaris altijd voor de overdracht of u een opstalverzekering heeft afgesloten.

Opstalverzekering afsluiten voor een huurwoning

Huurt u een woning? Dan bent u geen huizenbezitter, maar een huurder. Als huurder bent u niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Het pand is immers niet van u. De huurder is de eigenaar van het pand en heeft daarom de taak om de woning goed te verzekeren. Als huurder bent u wel zelf verantwoordelijk voor het verzekeren van uw eigen bezittingen. Lopen uw spullen schade op door brand, wateroverlast of inbraak? Dan kunt u geen beroep doen op de opstalverzekering. Met een inboedelverzekering heeft u de zekerheid dat uw eigendommen goed verzekerd zijn.

Andere handige pagina's

Welke opstalverzekering afsluiten?

Ondanks dat het bij de wet niet verplicht is, is een goede woonverzekering bijna altijd noodzakelijk. Wanneer een opstalverzekering afsluiten? Dat hangt af of u in een koopwoning woont of in een huurwoning. Heeft u een huis gekocht? U bent als eigenaar van het pand verantwoordelijk voor het verzekeren van de woning. De opstalverzekering afsluiten voor overdracht is belangrijk omdat de notaris vrijwel altijd vraagt of het huis is verzekerd. Dit heeft invloed op het wel of niet toekennen van een hypotheek. Voor de opstalverzekering heeft u verschillende opties. Er zijn verzekeringen met een standaard dekking waarbij u onder andere verzekerd bent tegen brand, storm en inbraak. Maar u kunt ook kiezen voor een uitgebreide Allrisk dekking. Deze aanvullende opstalverzekering biedt een bredere dekking en vergoed bijvoorbeeld ook schade door eigen schuld. Let er wel op dat bij een aanvullende dekking ook een hoge prijskaartje hoort.

Eerst vergelijken, dan afsluiten

Welke opstalverzekering afsluiten is het beste? Door te vergelijken komt u erachter wat de beste optie is voor uw persoonlijke situatie. Er zijn tegenwoordig tal van aanbieders van verzekeringen. Bovendien biedt iedere verzekeraar andere dekkingen, prijzen en voorwaarden. Een opstalverzekering afsluiten doet u daarom het beste nadat u een vergelijking heeft gemaakt. Door te vergelijken ziet u direct welke opties er zijn en weet u zeker dat u niet te veel betaalt. Bij het vergelijken is het belangrijk dat u op zowel de kosten als de voorwaarden let. De goedkoopste verzekering biedt vaak de minste dekking en het hoogste eigen risico. Maar de duurste verzekering komt niet per definitie als beste uit de test. Vergelijken doet u daarom op basis van premies, dekking en voorwaarden. De dekking bepaalt tegen welke situaties u bent verzekerd. Lees altijd goed de polisvoorwaarden door. Hierin staan vaak uitsluitingen wanneer de verzekeraar wel of niet uitkeert. Is er bijvoorbeeld sprake van achterstallig onderhoud? Of zijn er onvakkundige werkzaamheden uitgevoerd? Dan loopt u het risico dat de verzekeraar niet uitkeert bij schade.