Opstalverzekering VvE

Is een opstalverzekering VvE verplicht? Dekt hij lekkage? Dit en meer informatie over de opstalverzekering VvE leest u hier. Start ook direct met vergelijken zodat u snel gedekt bent.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 9 april 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 29 april 2021

Opstalverzekering via de VvE

Woont u in een appartement? Dan wordt de opstalverzekering vaak geregeld via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit houdt in dat de VvE een opstalverzekering voor het gehele gebouw afsluit. U hoeft als bewoner dan niet zelf de opstalverzekering VvE af te sluiten.

Wat houdt de VvE in?

Heeft u een appartement gekocht? Dan is de kans groot dat uw woning zich in een groot complex bevindt. Bij het kopen van een appartement koopt u als het ware een deel van dit gebouw. Uw buren zijn de andere eigenaren van het gebouw. De VvE is de verzamelnaam van al deze eigenaren. Koopt u een appartement? Dan wordt u automatisch lid van de VvE. De VvE houdt zich bezig met het beheer en onderhoud van het hele complex. Zij is daarom verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstal- en aansprakelijkheidsverzekering.

Dekking VvE opstalverzekering

De opstalverzekering van de VvE dekt de kosten die ontstaan door:
  • Diefstal en inbraak
  • Brand, storm en blikseminslag
  • Blus-, rook- en roetschade
  • Schade door ontploffing
  • Wateroverlast, neerslag en vorst

Wat is een VvE opstalverzekering?

Een opstalverzekering dekt schade aan de woning en alle vaste onderdelen – zoals de badkamer, keuken en toilet – van deze woning. Een opstalverzekering VvE is een opstalverzekering voor het gehele appartementencomplex. Op deze manier hoeft niet iedereen afzonderlijk een verzekering af te sluiten. Samen met de andere bewoners van het gebouw betaalt u per maand of per jaar een bedrag waarmee de verzekering wordt betaald. Uw eigen inboedel is niet verzekerd met de opstalverzekering VvE. U moet hiervoor zelf een aparte inboedelverzekering afsluiten. 

opstalverzekering vve

Is een opstalverzekering VvE verplicht?

Op het moment dat een gebouw wordt gesplitst in verschillende appartementen, wordt er een VvE opgericht. Koopt u een appartement in het gebouw? Dan wordt u direct lid van de VvE. De VvE kan een aantal verzekeringen afsluiten; sommigen zijn verplicht en anderen niet. Een opstalverzekering VvE afsluiten is wel verplicht. Met deze verzekering wordt schade aan het gemeenschappelijke gebouw gedekt. Heeft de VvE in uw complex een opstalverzekering afgesloten? Dan is het van belang om goed op de hoogte te zijn van de voorwaarden. Dekt de opstalverzekering VvE lekkage? Bent u verzekerd tegen stormschade? Is er sprake van een standaard dekking of een allrisk dekking? Als huiseigenaar is het belangrijk om te weten waar u wel of waar u niet tegen verzekerd bent. U kunt zich dan eventueel nog individueel verzekeren.

Andere handige pagina's

Wat is een appartementsclausule?

Bij de meeste verzekeraars kunt u een aparte appartementsclausule afsluiten. En dit is zeker geen overbodige luxe. De VvE opstalverzekering is een verzekering voor het gehele gebouw. Schade door eigen schuld wordt met een standaard dekking niet uitgekeerd. Sticht één van de bewoners brand? Of veroorzaakt hij of zij wateroverlast door eigen schuld? Dan hoeft de verzekeraar technisch gezien niet uit te keren. De schade is immers veroorzaakt door eigen schuld. Met een appartementsclausule kunt u uzelf hiertegen te beschermen. Deze clausule is als het ware een bescherming voor degenen die zich wel netjes aan de regels houden. Hierdoor wordt u geen dupe van andermans gedrag en wordt de schade wel door de verzekeraar gedekt.

Een opstalverzekering VvE vergelijken

Er zijn verschillende aanbieders van opstalverzekeringen. Met elk hun eigen premies en voorwaarden. Hier kunnen grote verschillen in zitten. Een opstalverzekering VvE vergelijken kan daarom enorm lonen. Als bestuur van de VvE is het van belang om verschillende opstalverzekeringen te vergelijken. Dit doet u op basis van:

  • De jaarlijkse of maandelijkse premie
  • De hoogte van het eigen risico
  • De polisvoorwaarden
  • De schadeafhandeling

Opstalverzekering VvE afsluiten

Zoals gezegd is de opstalverzekering VvE verplicht voor appartementencomplexen. Woont u in zo’n complex, dan kunt u het afsluiten van deze verzekering overlaten aan de VvE. Toch zijn er wel een aantal zaken om goed op te letten. Controleer of uw gebouw een actieve of slapende VvE heeft. Een slapende VvE is niet meer actief en let daarom niet op het onderhoud van het gebouw. In dat geval moet u zelf een opstalverzekering afsluiten. Ook kan het zo zijn dat uw complex geen VvE heeft. Ook dan moet u deze woonverzekering zelf afsluiten. Woont u in een gehuurd appartement? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het afsluiten van de opstalverzekering. Het is wel van belang dat u controleert of de zaken inderdaad goed geregeld zijn.