Opstalverzekering verhuurde woning

Verhuurt u uw woning? Dan bent u als eigenaar verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering. De opstalverzekering voor een verhuurde woning dekt schade aan het huis en alle vaste onderdelen.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 8 april 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 11 juni 2021

Een verhuurde woning verzekeren

Koopt u een woning met een hypotheek? Dan eist de bank van u dat u een opstalverzekering afsluit. Huizenbezitters in Nederland zonder hypotheek zijn niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Toch is dit in de meeste gevallen wel erg verstandig. Met een opstalverzekering verzekert u de schade die kan ontstaan aan uw huis door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak. Heeft u een woning gekocht? En wilt u deze verhuren? Dan bent u als huiseigenaar verantwoordelijk voor het verzekeren van de woning. Ook als u eigenaar bent van meerdere appartementen of woningen. De huurder hoeft dit niet te doen. De huurder is nooit aansprakelijk voor de opstalverzekering huurhuis. De eigenaar van het pand heeft de zorg voor de opstalverzekering. Het afsluiten van een opstalverzekering verhuurde woning gaat hetzelfde als de verzekering voor uw eigen woning. Als opstalverzekering verhuurder geeft u alleen aan dat u de woning verhuurt.

Opstalverzekering verhuurde woning

Een woning verzekeren doet u met een opstalverzekering. Ook als de woning wordt verhuurd. Deze verzekering dekt schade aan de woning zelf. Hieronder valt het huis en alle vaste onderdelen van het huis. Zoals de keuken, de badkamer en het toilet. Maar ook alle leidingen, de centrale verwarming, zonnepanelen en schuurtjes. Met deze woonverzekering beschermt u het pand tegen schade door bijvoorbeeld brand, wateroverlast, blikseminslag en storm. Als verhuurder bent u niet verantwoordelijk voor de bezittingen van de huurder. De huurder sluit zelf een inboedelverzekering af om schade aan de inboedel te dekken. De opstalverzekering verhuurde woning dekt de kosten door:

  • Stormschade (vanaf windkracht 7)
  • Wateroverlast (dijkbreuk uitgesloten)
  • Schade door neerslag en vorst
  • Brandschade (inclusief blus-, rook- en roetschade)
  • Schade door ontploffing
  • Schade door blikseminslag
  • Schade door diefstal en inbraak

Verzekering verhuurde woning

Verhuurt u appartementen of flatwoningen? Dan kunt u zich in de meeste gevallen aansluiten bij de Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE van het appartementencomplex houdt zich bezig met het onderhoud van het pand. Hieronder valt ook de opstalverzekering. Via de VvE kunt u als verhuurder de opstalverzekering voor uw verhuurde woning regelen. Let er wel op dat deze verzekering vaak alleen voor het pand geldt. Heeft u aanpassingen of werkzaamheden in het verhuurde appartement verricht? Dan moet u deze meestal aanvullend verzekeren. Dit doet u door middel van een eigenaarsbelangverzekering. Hier leest u meer informatie over de opstalverzekering voor een VvE.

opstalverzekering verhuurde woning

Voorwaarden verhuurde woning verzekeren

Elke verzekeraar heeft zijn eigen voorwaarden. Voordat u een opstalverzekering afsluit, is het van belang om hiervan op de hoogte te zijn. Er kunnen namelijk een aantal voorwaarden gelden voor de verzekering verhuurde woning. Wilt u uw huis bijvoorbeeld tijdelijk verhuren? Omdat u gaat reizen of via Airbnb? Dan is het belangrijk dat u dit tijdig aan uw verzekeraar doorgeeft. Deze tijdelijke verhuur kan namelijk zorgen voor een stijging van de premie. Daarnaast kan de verzekeraar een onderscheid maken tussen verschillende huurders. Bij het verhuren aan een gezin of één persoon gelden er meestal geen aanvullende voorwaarden. Maar verhuurt u de woning aan een groep studenten? Of aan werknemers uit het buitenland? Dan kunt u te maken krijgen met hogere premies. Dit komt omdat de verzekeraars de kans op schade groter schatten. De kosten van de opstalverzekering huurhuis hangt daarom van een aantal factoren af.

Andere handige pagina's

Afsluiten opstalverzekering verhuurder

Wilt u als verhuurder een opstalverzekering afsluiten? Dan heeft u verschillende opties. Het is aan te raden om de opstalverzekering huurhuis goed te vergelijken. Hierdoor heeft u direct een overzicht van de tarieven en voorwaarden. Omdat er veel aanbieders van woonverzekeringen zijn, kan het enorm lonen om de vergelijker te gebruiken.

Een opstalverzekering verhuurde woning vergelijken doet u als volgt:

  • Kies de meest geschikte dekking
  • Bepaal de hoogte van het eigen risico
  • Vul uw persoonlijke gegevens in
  • Vul de gegevens van de verhuurde woning in
  • Bekijk de prijsverschillen
  • Lees de voorwaarden goed door
  • Sluit de opstalverzekering af die het beste bij u past