Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering dekt schade aan uw woning. Bijvoorbeeld door brand. Alles over de vraag 'Wat is een opstalverzekering?' leest u hier.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 9 april 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 29 april 2021

Wat is een opstalverzekering precies?

Met een opstalverzekering verzekert u uw woning tegen schade. Deze verzekering dekt alle schade aan uw huis en datgene wat vastzit aan uw huis, zoals de keuken, toilet en badkamer. De spullen die in uw woning staan vallen hier dus niet onder. Wat is een opstalverzekering? Waarom moet ik deze afsluiten? Dit artikel geeft uitgebreid antwoord op deze vragen en meer.

wat is een opstalverzekering

Een opstalverzekering wat is dat?

Kort gezegd: met een opstalverzekering verzekert u de opstal van uw huis. Met opstal wordt het huis inclusief alle onroerende goederen die bij het huis horen bedoeld. Denk bijvoorbeeld aan schuurtjes, zonnepanelen, leidingen, maar ook de centrale verwarming, het toilet, de badkamer en de keuken. De algemene regel is: alles wat niet zonder sloopwerk los te krijgen is, valt onder de opstal van de woning. De inboedel valt daarom niet onder de opstal; tafels, stoelen, spullen en banken zijn immers makkelijk op te tillen en zitten niet ‘vast’ aan het huis. Wilt u ook de inboedel van uw woning verzekeren? Voor alle spullen die makkelijk te verhuizen zijn, zult u een aparte inboedelverzekering moeten afsluiten.

Waarom een opstalverzekering?

Het afsluiten van een opstalverzekering is wettelijk niet verplicht. Banken kunnen u hier wel toe verplichten voordat zij een hypotheek verstrekken. Ook wanneer u geen hypotheek heeft, is een opstalverzekering de moeite waard om over na te denken. Uw huis heeft een grote waarde en is niet zomaar vervangbaar. Krijgt u te maken met brandschade, stormschade of blikseminslag, dan zijn de kosten torenhoog. Met een opstalverzekering dekt u deze kosten en hoeft u zelf niet voor de financiële gevolgen op te draaien.

Voor wie is de opstalverzekering?

Een opstalverzekering wat is dat? Daar heeft u nu antwoord op. Soms is een opstalverzekering verplicht en soms is deze niet nodig. Wij leggen u graag het verschil uit. Heeft u een eigen huis gekocht met een hypotheek? Dan kan de bank u verplichten om deze woonverzekering af te sluiten. Banken eisen over het algemeen dat u uw huis minimaal verzekerd tegen brand, storm en inbraak. Heeft u een huis gekocht zonder hypotheek? Dan is het afsluiten van de opstalverzekering niet verplicht. Toch zijn er uitzonderingen. Koopt u bijvoorbeeld een appartement? Dan is er vaak een gezamenlijke Vereniging van Eigenaren VvE opstalverzekering. Huurt u een woning? Dan is het afsluiten van een opstalverzekering niet verplicht. De verhuurder van de woning moet hiervoor zorgen. Wij raden altijd aan om even te checken of dit inderdaad goed geregeld is.

Wat dekt de opstalverzekering?

Voor veel mensen is een eigen woning het meest kostbare bezit dat zij hebben. Het afsluiten van een opstalverzekering is daarom zeker geen overbodige luxe. Deze verzekering wordt ook wel de woonhuisverzekering genoemd. Heeft u een huis gekocht met een hypotheek? Dan is een opstalverzekering in de meeste gevallen zelfs verplicht. De woning is immers het onderpand van deze lening. Als het huis afbrandt, dan is er ook geen onderpand meer. Wilt u antwoord op de vraag: wat is een opstalverzekering? Dan wilt u natuurlijk ook weten wat deze verzekering dekt. De dekking kan per verzekeraar en per opstalverzekering verschillen. Over het algemeen dekt de opstalverzekering kosten ontstaan door:

  • Brandschade
  • Blus-, rook- en roetschade
  • Schade door ontploffing
  • Stormschade (vanaf windkracht 7)
  • Schade door blikseminslag
  • Schade door wateroverlast, neerslag en vorst
  • Diefstal en inbraak

Let goed op de voorwaarden. Bij de ene verzekeraar is het ene wel gedekt en bij de andere niet. Bovendien heeft u bij de meeste verzekeraars de keuze uit een standaard dekking en een allrisk verzekering. Kiest u voor de allrisk dekking? Dan bent u ook verzekerd tegen schade ontstaan door uw eigen schuld. Een standaard opstalverzekering vergoedt geen schade door eigen schuld. Een standaard opstalverzekering is dan ook een stuk goedkoper dan een allrisk dekking.

Andere handige pagina's

Een opstalverzekering vergelijken

Gaat u op zoek naar het antwoord op de vraag: Wat is een opstalverzekering? Dan komt u erachter dat deze bij veel verzekeraars in grote lijnen hetzelfde is. Toch zijn er verschillen te ontdekken. Kijkt u bijvoorbeeld naar de voorwaarden, dan ziet u dat iets bij de ene verzekeraar wel is gedekt en bij de ander niet. Ook kan er een verschil in kosten zijn. De hoogte van de premie kan soms hoger en soms lager uitvallen. Een opstalverzekering berekenen kan daarom verstandig zijn.

Wilt u een opstalverzekering afsluiten? Dan is het slim om de aanbieders met elkaar te vergelijken. Dit kan enorm lonen. Een opstalverzekering vergelijken doet u als volgt:

  • Bepaal voor uzelf welke dekking u wilt
  • Vul uw persoonlijke gegevens
  • Vul de gegevens van de woning in
  • Bekijk de verschillende premies en polisvoorwaarden
  • Vergelijk de verzekeringen en maak de beste keuze