Welke woonverzekeringen zijn er?

Zodra u een woning hebt, zijn er verschillende verzekeringen die u kunt afsluiten. Zo kunt u de woning zelf verzekeren, de spullen die erin staan en nog een aantal zaken. Hieronder vertellen wij u meer.

Woonverzekering

De woonverzekering wordt ook wel de opstalverzekering genoemd. Hiermee verzekert u de woning zelf. Het gaat om het object (de woning) en alles wat daar nagelvast aan zit. Denk hierbij aan alles wat zonder hak- en sloopwerk niet van de woning los komt. Bijvoorbeeld een badkamer, een keuken en de garage zijn dus ook gedekt onder de opstalverzekering.

U bent wettelijk niet verplicht om deze verzekering af te sluiten. Heeft u een woning gekocht, dan bent u wel verplicht om een opstalverzekering af te sluiten voor uw hypotheek. Iedere verzekeraar biedt andere dekkingen en premies aan voor de woonverzekering. Het is daarom verstandig om een woonverzekering vergelijking te maken.

Inboedelverzekering

Met de inboedelverzekering verzekert u de spullen die in de woning staan. Bijvoorbeeld bij inbraak. Het gaat hierbij om alle spullen die u kunt optillen en dus niet (nagel)vast aan de woning zitten. Dus de televisie, een vaas, een kunstwerk en meubels.

U bent niet verplicht om deze verzekering af te sluiten, ook niet bij het afsluiten van een hypotheek. Veel mensen kiezen echter wel voor deze verzekering. Voor een laag bedrag per maand verzekert u met deze verzekering uw inboedel tegen diefstal en schade

soorten woonverzekeringen

AVP

De aansprakelijkheidsverzekering (APV) wordt ook vaak bij de woonverzekering afgesloten. De AVP dekt schade die u bij iemand anders aanbrengt. Bijvoorbeeld omdat u bij iemand thuis een dure bloempot laat vallen. Of als uw kind per ongeluk een bal door een ruit gooit. Voor dergelijke schades kunt u uw aansprakelijkheidsverzekering inschakelen. Het is hierbij van belang dat de schades per ongeluk zijn ontstaan. Schades uit opzet zijn uitgesloten van de verzekering. Zeker voor gezinnen met kinderen is deze verzekering aan te raden.

Andere handige pagina's