Arbeidsongeschiktheidsverzekering en zwangerschap

Keert een arbeidsongeschiktheidsverzekering uit bij zwangerschap? En kunt u een AOV afsluiten als u al zwanger bent? Lees hier alles over de arbeidsongeschiktheidsverzekering bij zwangerschap.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 29 april 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 29 april 2021

Arbeidsongeschiktheidsverzekering bij zwangerschap nodig?

Als u als ondernemer zwanger raakt, dan kunt u tijdelijk even niet werken. Veel ondernemers kiezen voor een kortere tijd verlof. Vrouwen in loondienst hebben verplicht 16 weken verlof en kunnen deze naar wens betaalt aanvullen met vakantiedagen of ouderschapsverlof. Als ondernemer heeft u hier geen recht op. U bepaalt dat natuurlijk zelf. Maar voor veel ondernemers betekent niet werken vaak geen inkomen. Iets wat u zich mogelijk niet al te lang kunt veroorloven. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt hiervoor uitkomst.

Voordeel AOV bij zwangerschap

Als u zwanger bent, kunt u even niet werken en bent u tijdelijk arbeidsongeschikt. De AOV biedt dan dekking. Het voordeel om een AOV te nemen:
  • de hoogte van de uitkering kiest u zelf
  • de premie die u betaalt is fiscaal aftrekbaar. De kosten van een AOV vallen hierdoor vaak mee.
  • u bent niet alleen tijdens een zwangerschap maar ook bij andere vormen van arbeidsongeschiktheid verzekerd
Let erop dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering een tijdje moet lopen, voordat deze uitkeert bij zwangerschap. Dit verschilt per verzekeraar. Soms moet de AOV al 1 jaar lopen, soms langer. Informeer hiernaar bij de verzekeraar of lees de voorwaarden door. Kiest u voor een AOV? Start dan met een arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken. Hierdoor komt u erachter wie voor u de beste dekking en premie biedt.
arbeidsongeschiktheidsverzekering zwanger

Uitkering bij zwangerschap als ondernemer

Er is voor ondernemers gelukkig ook iets geregeld vanuit de overheid. Namelijk de Zelfstandigen en Zwanger, kortweg ZeZ, uitkering. U heeft recht op deze uitkering als u zelfstandige bent, zowel met als zonder personeel. U kunt deze uitkering krijgen indien u;
  • een eigen onderneming heeft
  • meewerkend echtgenoot of partner bent, directeur grootaandeelhouder, huisarts, gastouder of artiest
  • werkt voor iemand met een persoonsgebonden budget (PGB)
  • een arbeidsovereenkomst heeft als alfahulp of particuliere huishoudelijke hulp
  • mede aandeelhouder bent van het bedrijf waarin u werkt
Ook als u nog maar kort als zelfstandige werkt, heeft u recht op de ZeZ uitkering. U vraagt deze aan bij het UWV. Vraagt u de ZeZ aan, dan kunt u deze uitkering aanvullen met een AOV. Hierdoor bent u tijdens uw verlof verzekerd van een goed inkomen.

Andere handige pagina's