Energiebelasting

Wat is energiebelasting? Op uw energiebelastingen kunt u niet besparen. Dit is wettelijk geregeld vanuit de overheid. Op uw energierekening kunt u gelukkig wel besparen! Vergelijk onafhankelijk energieleveranciers en stap vandaag nog over.
energiebelasting
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 21 april 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 1 minuut
Laatste update: 21 april 2021

Energiebelasting 2021

De energiebelasting is per 1 januari 2021 gelijk gebleven op stroom. Op gas is het ongeveer drie cent verhoogd. Daarnaast is de Opslag Duurzame Energie op zowel stroom als gas gestegen. De heffingskorting is verhoogd met € 31,39 tot € 558,56. Hierdoor betalen huishoudens in 2021 net zoveel belasting als in 2020. In onze energievergelijker vindt u de actuele tarieven. 

Wat is energiebelasting?

Omdat de overheid wil dat u zuiniger en efficiënter omgaat met energie heeft de overheid energiebelasting ingevoerd. Dit is belasting die de Overheid heft over het verbruik van elektriciteit en aardgas. Door deze belasting wordt uw energierekening hoger. Een hogere energieprijs kan mensen stimuleren minder energie te gebruiken.

Hoe betaalt u energiebelasting

U betaalt energiebelasting aan uw energieleverancier. De leverancier zorgt ervoor dat de belasting vervolgens bij de Belastingdienst terecht komt. U merkt dus verder niks van deze belasting omdat het al verwerkt is in uw maandbedrag.

Andere handige pagina's

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • Rijksoverheid
  • ACM