Opstalverzekering appartement

Is een opstalverzekering voor een appartement nodig? En geldt dat zowel voor een huur als koop appartement? Lees hier alles over de opstalverzekering appartement.

Opstalverzekering vergelijken

Opstalverzekering voor een appartement

Opstalverzekering voor een appartement

Met een opstalverzekering appartement verzekert u uw woning tegen schade. Een opstalverzekering is bedoeld voor huiseigenaren. Heeft u het appartement gekocht? Dan is het uw taak om deze woonverzekering af te sluiten. Maar huurt u de woning? Dan kunt u het afsluiten van de opstalverzekering overlaten aan de verhuurder.

  [inhoudsopgave]

Wat is een opstalverzekering appartement?


Ieder soort huis kan schade oplopen. Of het nu gaat om een vrijstaand huis, een appartement of een twee-onder-een-kapwoning. De kosten om deze schade te herstellen lopen al snel in de duizenden euro’s. Door middel van de opstalverzekering kunt u uw woning verzekeren tegen schade. Deze verzekering wordt ook wel de woonhuisverzekering genoemd. Hiermee wordt alle schade gedekt die ontstaat aan de woning zelf en alle vaste onderdelen van het huis. Hier valt bijvoorbeeld de keuken, de garage, de badkamer, de zonnepanelen, het toilet en de leidingen onder. De inboedel wordt door deze verzekering niet gedekt. Hiervoor is een aparte inboedelverzekering nodig. Om te bepalen wat wel en wat niet onder de opstalverzekering appartement valt, kunt u een algemene regel toepassen: is er sloopwerk nodig om het los te krijgen? Dan valt het onder de opstalverzekering.

Moet ik een opstalverzekering afsluiten?


Een opstalverzekering appartement afsluiten is geen wettelijke verplichting. Toch zijn er uitzonderingen. Bij het verstrekken van een hypotheek kan de bank u verplichten om een opstalverzekering af te sluiten. Het appartement dient als onderpand voor deze lening. Brandt de woning af? Dan is het onderpand niets meer waard. Door middel van een woonverzekering heeft de bank een extra zekerheid dat de hypotheek wordt terugbetaald. Koopt u een appartement zonder hypotheek? Dan is de keuze geheel aan u of u wel of geen opstalverzekering afsluit. Maar ook hier kunnen er uitzonderingen zijn, zoals de gezamenlijke opstalverzekering VvE.

Ik huur een appartement. En nu?


Huurt u een appartement? Dan hoeft u zelf geen opstalverzekering af te sluiten. Deze woonverzekering is bedoeld voor de huiseigenaar. De verhuurder moet ervoor zorgen dat de woning is verzekerd. Controleer daarom altijd of dit goed geregeld is. Ontstaat er schade aan het appartement? Dan bent u hier als huurder niet verantwoordelijk voor. Het gaat dan om schade niet door eigen schuld, zoals wateroverlast, brand of inbraak. Is er schade door eigen schuld? Dan ligt het anders. In de meeste gevallen kunt u dan een beroep doen op uw aanvullende aansprakelijkheidsverzekering.

Waarom een opstalverzekering appartement?


Zoals gezegd bent u niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten – tenzij u uw appartement koopt door middel van een hypotheek. Ook wanneer u geen hypotheek heeft, is een opstalverzekering een verzekering om goed over na te denken. Loopt uw appartement schade op door bijvoorbeeld brand, diefstal of lekkage? Dan kunnen de kosten voor herstel en reparatie flink in de papieren oplopen. Met een opstalverzekering appartement dekt u uzelf in tegen hoge kosten die kunnen ontstaan door:
 • Schade door brand en blussen
 • Rookschade en roetschade
 • Schade door ontploffing en blikseminslag
 • Stromschade (bij windkracht 7 of hoger)
 • Wateroverlast, vorstschade en schade door neerslag
 • Inbraakschade
 • Schade door diefstal


Opstalverzekering appartement vergelijken


Iedereen die een woning koopt met een hypotheek is verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Voordat u dit doet, kan het enorm lonen om de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Er zijn grote verschillen in kosten en voorwaarden. Door te vergelijken ziet u direct welke opties er zijn en welke verzekering het beste bij uw situatie past. Bovendien is het aan te raden om het verschil tussen een standaard dekking en een allrisk verzekering te bekijken. Een standaard opstalverzekering dekt namelijk geen schade door eigen schuld. Laat u bijvoorbeeld per ongeluk het raam openstaan? En ontstaat hierdoor waterschade? Dan bent u met een standaard dekking hier niet tegen verzekerd. Een allrisk opstalverzekering heeft de meest uitgebreide dekking. Schade door eigen schuld wordt met deze verzekering gewoon vergoed. Maar hier hangt dan ook een hoger prijskaartje aan.

Een opstalverzekering appartement vergelijken doet u als volgt:
 • Ga voor uzelf na welke dekking u wilt
 • Bekijk de verschillen in prijzen
 • Lees de polisvoorwaarden goed door
 • Vergelijk de opstalverzekeringen
 • Kies de verzekering die het beste bij u past

Opstalverzekering vergelijken

Copyright © 2014-2020 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap