APK verlopen? Dit moet u doen

Uw auto dient, naast een geldige autoverzekering, ook voorzien te zijn van geldige algemene periodieke keuringspapieren (APK papieren). Met deze papieren toont u aan dat uw auto voldoet aan de technische vereisten die worden gesteld aan een auto die zich op de openbare weg mag bevinden. Vaak moet een auto jaarlijks gekeurd worden. Voor nieuwere auto's geldt een uitzondering; deze hoeven vaak niet jaarlijks gekeurd te worden tot een bepaalde leeftijd. Normaal gesproken ontvangt u een oproep van het RDW om uw auto te laten keuren. Deze oproep wordt ongeveer 6 weken voor het verlopen van de APK verzonden. Het kan zijn dat u deze oproep niet ontvangt of gemist heeft, waardoor u rondrijdt in een auto zonder APK. Aan het rijden in een auto zonder APK zitten gevolgen.


Rijden zonder APK

Rijden zonder APK

In principe mag u met een auto zonder geldige APK niet de openbare weg op. Voor het rijden in een auto zonder APK kunt u een bekeuring krijgen van de politie of het RDW. Er geldt wel een uitzondering voor de reis naar een APK station. In het geval u staande wordt gehouden terwijl u op weg bent naar een garage voor een nieuwe APK keuring, krijgt u hiervoor geen bekeuring. U moet dan wel kunnen aantonen dat u daadwerkelijk op weg bent naar een garage voor een nieuwe APK. Deze uitzondering geldt voor voertuigen waarvan de APK niet meer dan twee maanden geleden verlopen is.

Is uw auto meer dan twee maanden niet APK gekeurd geweest? Dan mag u dus in principe niet meer de weg op met de auto, ook niet als u op weg bent naar een APK station. U dient de auto dan te laten schorsen voordat deze opnieuw gekeurd kan worden door een RDW erkend garagebedrijf. De boete voor het rijden zonder APK is het afgelopen jaar gestegen. Vanaf 2019 bedraagt deze € 140.

Gevolgen voor uw autoverzekering

Is uw auto niet APK gekeurd en gaat u toch de weg op? Dan bestaat de kans dat de verzekeraar niet uitkeert in het geval van schade. Het gaat er daarbij om of het veroorzaken van de schade een direct gevolg is geweest van een eventueel gebrek aan de auto, of niet. De bewijslast ligt hier omgekeerd; u dient aan te tonen dat de schade geen direct gevolg is geweest van een technisch gebrek. Kunt u dit niet bewijzen? Dan is de kans groot dat de verzekeraar niet uitkeert. Kunt u dit wel bewijzen? Dan zal de verzekeraar de schade gewoon vergoeden, ook als de auto niet beschikt over geldige APK.

Punten waarop de verzekeraar hierbij let zijn onder andere het bandenprofiel en werking van de remmen. Stel dat u een botsing veroorzaakt in een auto zonder APK welke rijdt op gladde banden, en uit onderzoek blijkt dat uw remweg te lang is geweest. In dit geval vergoed uw verzekeraar de kosten uiteraard niet. Stel nu dat het bandenprofiel wel goed was, maar de ruitenwissers niet werkten. Indien het op het moment van het ongeval niet regende, worden de kosten gewoon vergoed. Het defect had namelijk niet te maken met de oorzaak van het ongeval.

Boete voor het rijden zonder APK

Een boete voor het rijden zonder APK kunt u krijgen van zowel politie als het RDW. Wordt u na het verlopen van de APK betrapt op het rijden in een auto zonder APK? Dan krijgt u een bekeuring van de politie. Maar ook wanneer u niet wordt betrapt op het rijden in een auto kunt u een bekeuring krijgen. Wanneer uw auto namelijk meer dan twee maanden niet gekeurd is en ook niet geschorst, komt deze in de registercontrole te staan. De kans bestaat dan dat u een bekeuring ontvangt van het RDW voor het niet tijdig laten (her)keuren van de auto. Om dit te voorkomen kunt u er voor kiezen de auto tijdelijk te laten schorsen. U bent dan niet meer verplicht een APK uit te voeren en betaald ook geen verzekering en wegenbelasting meer. Let er wel op dat u ook de weg niet meer op mag met de auto, ook niet wanneer u naar een garage rijdt voor een APK keuring. Uw auto dient dan eerst weer verzekerd te zijn.

Jaar: Boetebedrag:
2019 € 140,00
2018 € 130,00
2017 € 130,00

Bovenstaande kosten zijn exclusief € 9,- administratiekosten [bron]

Auto laten schorsen

Auto laten schorsen

Om onder de APK plicht uit te komen, kunt u ervoor kiezen uw auto te laten schorsen. Voordeel daarvan is dat u niet meer verplicht bent een APK af te sluiten en ook geen wegenbelasting en verzekering meer betaald. Nadelen zijn dat uw auto niet meer de openbare weg op mag. Een geschorste auto mag zelfs niet op de openbare weg stilstaan. Een schorsing loopt voor een bepaalde tijd en maximaal een jaar. Na verloop van de schorsing bent u weer verplicht de auto te verzekeren, wegenbelasting te betalen en de auto te voorzien van een geldige APK. Uw voertuig laten schorsen kan op dezelfde plekken (onder andere het postkantoor) waar u ook de auto kunt laten overschrijven. Voor het laten schorsen van de auto betaald u ongeveer een tientje. De schorsing gaat per direct in.

Het laten schorsen van een auto kan uitkomst bieden in geval van een dure reparatie waarvoor op het moment geen budget is. Maar zoals gezegd mag de auto dan ook niet meer de weg op. Na het verlopen van de schorsing geldt dat u met de auto alleen de weg op mag wanneer u op weg bent naar een APK station. U moet dit kunnen bewijzen door bijvoorbeeld een afspraakbevestiging te kunnen overleggen.

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01