Autoverzekering afsluiten

Een autoverzekering afsluiten is verplicht zodra u een auto bezit. Hieronder kunt u direct een autoverzekering afsluiten.

Autoverzekering afsluiten in 5 minuten

Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 7 mei 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 14 mei 2021

Stappenplan autoverzekering afsluiten

Een autoverzekering afsluiten doet u simpel in een paar stappen. Deze stappen zijn;

  • Vul uw kenteken, postcode, geboortedatum en schadevrije jaren in
  • Kies uw dekking: WA, WA beperkt casco of allrisk
  • Vul in hoeveel kilometer u per jaar rijdt
  • Start met vergelijken, bovenaan vindt u de goedkoopste
  • Kies de verzekering die u wilt afsluiten en sluit af

In deze 5 stappen kunt u de autoverzekering online afsluiten. Houdt het kenteken en uw schadevrije jaren dus bij de hand. De verzekeraar houdt u op de hoogte van de aanvraag. Zodra u bent geaccepteerd ontvangt u het polisblad.

Wanneer moet ik een autoverzekering afsluiten?

Zodra u een auto op uw naam laat zetten, ook wel auto overschrijven genoemd, moet u deze verzekeren. Zonder autoverzekering mag u niet de weg op. Doet u dit wel, dan riskeert u een hoge boete. Ook als u een maand niet met de auto rijdt, moet u deze verzekeren. Voordat u de auto ophaalt bij de dealer of garage kunt u de autoverzekering al online afsluiten. U kunt dan direct de weg op, zodra u de auto heeft gehaald.

Waarom een autoverzekering afsluiten?

Een autoverzekering is in Nederland verplicht. Zodra u een auto hebt, moet u deze verzekeren. Een WA dekking is de minimale dekking en is verplicht. Dat geldt zowel voor een particuliere als een zakelijke autoverzekering. U bent hiermee verzekerd tegen schade die u toebrengt aan anderen. Schade aan de eigen auto is daarmee niet verzekerd. Daarna komt de WA beperkt casco dekking. Daarmee dekt u ook diefstal. De meest uitgebreide dekking is de allrisk autoverzekering. Hiermee dekt u ook de schade die u zelf heeft veroorzaakt. De allrisk dekking is vooral voor een dure auto interessant.

Goedkoopste autoverzekering afsluiten

U wilt natuurlijk niet teveel premie betalen voor uw autoverzekering. De WA dekking is de goedkoopste autoverzekering. Of dit ook de meest slimme keus is, hangt af van uw auto. Heeft u een nieuwe auto, dan is de WA dekking onvoldoende. U heeft dan waarschijnlijk een allrisk dekking nodig. Voor een oudere auto kunt u een goedkope autoverzekering afsluiten. Een WA dekking of WA beperkt casco dekking is dan een goede keus.
autoverzekering afsluiten

Beste autoverzekering afsluiten

Indien u niet perse de goedkoopste verzekering wilt, maar liever hebt dat het juiste gedekt wordt. Dan bent u op zoek naar de beste autoverzekering. Ook de beste vindt u door te vergelijken. Door het aangeven van uw wensen en uw gegevens, maakt de tool een vergelijking op basis van uw auto. Dit resulteert in de beste verzekering voor uw auto.

Andere handige pagina's

Autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs

Het komt weleens voor dat iemand een autoverzekering wilt afsluiten zonder een rijbewijs. Bijvoorbeeld als een ouder een auto koopt voor zijn of haar kind. Verzekeraars zijn hier niet heel happig op, maar er worden wel eens uitzonderingen gemaakt. Er moet dan iemand anders als hoofdbestuurder opgegeven worden. Deze persoon dient wél een rijbewijs te hebben. Daarnaast moet deze persoon op hetzelfde adres wonen. Lees hier meer over een auto op naam zetten zonder rijbewijs.

Autoverzekering afsluiten op naam van mijn ouders

Een autoverzekering afsluiten op naam van de ouders klinkt aantrekkelijk, maar is het vaak niet. De premie is in eerste instantie lager, maar de schadevrije jaren worden opgebouwd door de ouders. Uw kind bouwt hierdoor zelf geen jaren op en betaalt hierdoor later alsnog een hoge premie. Een autoverzekering afsluiten voor uw kind is daarom niet verstandig. Lees hier meer over een auto op naam zetten van iemand anders.

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • Rijksoverheid
  • RDW
  • ANWB
  • Verbond van Verzekeraars