Dagwaarde auto berekenen

De dagwaarde van uw auto berekenen? Of van een auto die u op het oog heeft? Met onze tool berekent u de autowaarde. Handig als u de auto wilt kopen of verkopen.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 5 mei 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 06 mei 2021

Bereken de dagwaarde van mijn auto

U kunt de dagwaarde van uw auto via deze tool direct berekenen.

De dagwaarde van de auto is belangrijk voor autoverzekeraars, net als rondom de aankoop en verkoop. De waarde is van invloed op de hoogte van de premie die u voor de autoverzekering betaalt. En is natuurlijk ook van belang op de onderhandelingen bij aan- en verkoop. Met behulp van deze tool ziet u direct wat de dagwaarde van uw auto is.

Wat is de dagwaarde?

Wat betekent het eigenlijk “wat is de dagwaarde van uw auto?”? Het is de waarde die de auto op dit moment heeft. Die waarde ligt vaak een stuk lager dan waarvoor u de auto kocht. Dat geldt voor gebruikte auto’s en in het bijzonder voor nieuwe auto’s.

dagwaarde auto berekenen

Andere handige pagina's

Hoe wordt de dagwaarde van een auto berekend?

Benieuwd welke eigenschappen van invloed zijn op de autowaarde? We zetten de belangrijkste op een rij:

 • Gereden kilometers
  Een auto is voor de meeste mensen een gebruiksvoorwerp. Ze gebruiken het als een vervoersmiddel van A naar B, waarvoor ze kilometers afleggen. Met iedere kilometer wordt de auto een beetje minder waard, omdat er sprake is van slijtage. Bij hoge kilometerstanden zullen er meer onderdelen slijten, waardoor die uiteindelijk aan vervanging toe zijn.

  Tip: de eerste kilometers zijn het duurst. Nieuwe auto’s schrijven door de gereden kilometers relatief veel af, ten opzichte van oudere auto’s die er al enkele honderdduizenden kilometers op hebben zitten.

 • Leeftijd van de auto
  Los van de kilometers heeft ook de leeftijd van de auto invloed op de waarde. De dagwaarde van een oudere auto berekenen? Houd rekening met een lagere waarde, bijvoorbeeld als de auto 5 of al 10 jaar oud is. Auto’s op leeftijd zijn minder populair dan nieuwe modellen. Er is sprake van verouderde of zelfs achterhaalde techniek, waardoor de vraag naar die auto’s afneemt en de waarde lager wordt.

 • Onderhoudsconditie of -staat
  De autowaarde is verder afhankelijk van bijvoorbeeld de onderhoudsconditie of de technische staat van het exemplaar. Is de auto altijd netjes in onderhoud geweest bij de dealer of heeft u die zelf goed bijgehouden? Dat garandeert een hogere waarde dan wanneer er allerlei (motor)lampjes branden en bijvoorbeeld de remmen of banden aan vervanging toe zijn.

 • Schade aan de auto
  Heeft de auto schade? Ook dat is van (negatieve) invloed op de dagwaarde van de auto. Kleine krasjes zijn van minder grote invloed dan grote deuken of een barst in de ruit, maar dragen niet bij aan een hogere autowaarde.

Wat is het verschil tussen de dagwaarde en de nieuwwaarde van een auto?

De autowaarde is uit te drukken in een dagwaarde, een nieuwwaarde of een cataloguswaarde. Benieuwd naar de verschillen daartussen? We zetten ze op een rij:

 • Nieuwwaarde of cataloguswaarde van een auto
  De prijs die u betaalt als u de auto koopt bij de dealer of bij de fabriek. Het is de prijs waarvoor de auto in de catalogus staat of die online wordt gepresenteerd. Deze waarde is bijvoorbeeld belangrijk voor de autoverzekering, om de premie te berekenen die u maandelijks betaalt.

  Tip: een tweedehands auto kopen? Het is mogelijk om daar de cataloguswaarde van te berekenen, zodat u een beeld krijgt van wat de auto nieuw waard was.

 • Dagwaarde van een auto
  De dagwaarde van de auto geldt als actuele autowaarde. Het is de waarde van de auto op dit moment, die bijvoorbeeld belangrijk is bij total-loss of diefstal. Bovendien geeft het u een goed beeld van de afschrijvingen die er hebben plaatsgevonden.

Waarde van mijn auto: wanneer berekenen?

Benieuwd wanneer het interessant is om de dagwaarde van de auto te berekenen? We zetten 4 typische situaties voor u op een rij:

 • Auto verkopen
  De auto verkopen? U kunt de dagwaarde berekenen, zodat u een beeld heeft van de autowaarde op dat moment.
  Let op: de verkoopwaarde hoeft niet gelijk te zijn aan de dagwaarde. Gebruik het als een richtlijn.

 • Auto kopen
  Een tweedehands auto kopen en benieuwd wat die waard is? Bereken de dagwaarde, voor een betere onderhandelingspositie. Als u een auto koopt, moet u de auto verzekeren. Dit bent u verplicht. U dient minimaal een WA dekking te nemen.

 • Schade aan de auto
  Verzekeraars berekenen de dagwaarde om aan te geven welke schade ze kunnen vergoeden. En om te berekenen of de reparatie niet duurder is dan de autowaarde op dat moment.

 • Total-loss
  De auto total-loss of is die gestolen? Verzekeraars keren normaal gesproken de dagwaarde aan u uit.

  Tip: meer dan de dagwaarde laten uitkeren? Kies een autoverzekering met een nieuwwaarde- of aanschafwaarderegeling.