Auto op naam zetten zonder rijbewijs

Wilt u een auto op naam zetten zonder rijbewijs? Dat kan. Hieronder leest u hoe dat werkt en wat u nodig heeft. Let op: Nadat u de auto op naam heeft gezet dient u een autoverzekering af te sluiten. Anders kunt u niet met de auto de weg op.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 3 mei 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 21 oktober 2021

Een auto op naam zetten zonder rijbewijs mogelijk?

Om direct antwoord te geven op de vraag: Ja, het is mogelijk om een auto op uw naam te zetten zonder dat u een rijbewijs hebt. Voorwaarde is wel dat u kunt aantonen dat u 18 jaar of ouder bent en u moet in Nederland wonen.

Meenemen auto op naam zetten zonder rijbewijs

Ook als u nog geen rijbewijs hebt, moet de auto op naam gezet worden. Hiervoor hebt u nodig:
  • Een papieren kentekenbewijs (ook wel tenaamstellingsbewijs deel 1B)
  • Het overschrijvingsbewijs
  • Een geldig legitimatiebewijs
óf
  • Het kentekenbewijs
  • Een geldig legitimatiebewijs
  • De tenaamstellingscode

Wanneer een auto op naam zetten zonder rijbewijs?

Erf, krijgt of koopt u een auto, maar heeft u uw rijbewijs nog niet gehaald? Dan moet u de auto alsnog op uw naam zetten (ook wel auto overschrijven genoemd). Ook als u geen rijbewijs hebt. Vanaf dat moment staat de auto op uw naam en moet u aan een aantal verplichtingen voldoen. Zoals het afsluiten van een autoverzekering en het laten uitvoeren van APK keuringen.

Waar een auto overschrijven zonder rijbewijs?

Een kenteken op naam zetten zonder rijbewijs kan online via de DigiD app en via een kentekenloket. Indien u het via de app wilt regelen, dan moet uw identiteit gecontroleerd zijn via de app. Gaat u liever naar een kentekenloket bij u in de buurt? Zoek dan hier een kentekenloket of PostNL loket. Ook in het mogelijk om een auto over te schrijven zonder rijbewijs bij Bruna en Jumbo.

Wie aanwezig bij auto op naam zetten zonder rijbewijs?

Als u alle papieren erbij heeft gepakt en de auto op naam wilt zetten zonder rijbewijs, dan moet de koper hier altijd bij aanwezig zijn. De verkoper hoeft niet aanwezig te zijn bij het overschrijven van het kenteken. Na het overschrijven ontvangt u twee documenten. Een daarvan houdt u zelf als koper en de ander is voor de verkoper.

auto op naam zetten zonder rijbewijs

Auto op naam zetten zonder rijbewijs in het weekend

Een auto in het weekend op naam zetten? Geen punt. Dat kan gewoon. Via de app kan dit 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Check vooraf wel even de openingstijden van het loket. Auto overschrijven op zaterdag? Dan kunt u de auto ook verzekeren op zaterdag. Een dag eerder kan natuurlijk ook, dan heeft u de tijd om de beste autoverzekering erbij te zoeken. Een auto overschrijven op zondag is ook geen probleem.

Autoverzekering is verplicht

Zodra de auto op uw naam staat, bent u verplicht om een autoverzekering te nemen. Helaas is dit in de praktijk heel lastig. Als u geen rijbewijs hebt, kunt u bijna nooit een autoverzekering afsluiten. Wat wel mogelijk is, is om de auto op naam van een ander te verzekeren. Dit moet dan de hoofdbestuurder zijn. Wees hier eerlijk in naar de verzekeraar. Als zij erachter komt dat u fraude pleegt, dan bent u strafbaar. Soms kan een autoverzekering op naam van de ouders gesloten worden. Voorwaarde is dat deze persoon op hetzelfde adres woont. Neem hiervoor contact op met de verzekeraar. Als dit een optie is, kunt u hier autoverzekeringen vergelijken.

Auto schorsen bij stilstand auto

Het kan zijn dat u de auto heeft, maar er voorlopig nog niet mee gaat rijden. Bijvoorbeeld omdat u bezig bent met rijlessen, maar uw rijbewijs nog niet heeft gehaald. U kunt de auto dan laten schorsen. Dat houdt in dat de auto niet de weg op mag. Ook niet voor een klein stukje. 

Dit biedt als voordeel het dat er geen autoverzekering nodig is en dat u geen wegenbelasting hoeft te betalen. Het kan dus een hoop geld schelen. U moet er dan wel zeker van zijn dat u er lange tijd niet in gaat rijden. Een auto schorsen kan voor 1, 2 of 3 jaar. Lees er hier meer over.

Andere handige pagina's

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • RDW
  • Kentekenloket
  • PostNL loket