APK verlopen

Is uw APK verlopen? Dan bent u strafbaar. U kunt een flinke boete krijgen als u rijdt zonder geldige APK. Lees hier alles over de regels en de boetes van een verlopen APK.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 6 mei 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 06 mei 2021

APK verlopen, wat nu?

Uw auto dient, naast een geldige autoverzekering, ook voorzien te zijn van geldige algemene periodieke keuring (APK). Met deze papieren toont u aan dat uw auto voldoet aan de technische vereisten die worden gesteld aan een auto die zich op de openbare weg mag bevinden. Vaak moet een auto jaarlijks gekeurd worden. Voor nieuwere auto’s geldt een uitzondering; deze hoeven vaak niet jaarlijks gekeurd te worden tot een bepaalde leeftijd. Normaal gesproken ontvangt u een oproep van het RDW om uw auto te laten keuren. Deze oproep wordt ongeveer 6 weken voor het verlopen van de APK verzonden. Het kan zijn dat u deze oproep niet ontvangt of gemist heeft, waardoor u rondrijdt in een auto zonder APK. Aan het rijden in een auto zonder APK zitten gevolgen.

APK verlopen boete

Rijden zonder APK is strafbaar

In principe mag u met een auto zonder geldige APK niet de openbare weg op. Voor het rijden in een auto zonder APK kunt u een bekeuring krijgen van de politie of het RDW. Er geldt wel een uitzondering voor de reis naar een APK station. In het geval u staande wordt gehouden terwijl u op weg bent naar een garage voor een nieuwe APK keuring, krijgt u hiervoor geen bekeuring. U moet dan wel kunnen aantonen dat u daadwerkelijk op weg bent naar een garage voor een nieuwe APK. Deze uitzondering geldt voor voertuigen waarvan de APK niet meer dan twee maanden geleden verlopen is.

Is uw auto meer dan twee maanden niet APK gekeurd geweest? Dan mag u dus in principe niet meer de weg op met de auto, ook niet als u op weg bent naar een APK station. U dient de auto dan te laten schorsen voordat deze opnieuw gekeurd kan worden door een RDW erkend garagebedrijf. De boete voor het rijden zonder APK is het afgelopen jaar gestegen. Vanaf 2021 bedraagt deze € 150,- exclusief administratiekosten.

APK verlopen, hoe hoog is de boete?

Dagelijks krijgen wij de vraag hoe hoog de APK boete 2021 is. Wij hebben de hoogte van de boetes van de afgelopen jaren hieronder op een rij gezet.

 • 2021: EUR 150,- (+ EUR 9,- administratiekosten) = EUR 159,-
 • 2020: EUR 149,- (+ EUR 9,- administratiekosten) = EUR 158,-
 • 2019: EUR 140,- (+ EUR 9,- administratiekosten) = EUR 149,-
 • 2018: EUR 130,- (+ EUR 9,- administratiekosten) = EUR 139,-
 • 2017: EUR 130,- (+ EUR 9,- administratiekosten) = EUR 139,-
 • 2016: EUR 130,- (+ EUR 7,- administratiekosten) = EUR 137,-
 • 2015: EUR 130,- (+ EUR 7,- administratiekosten) = EUR 137,-

Bron: Openbaar Ministerie

Mijn APK is verlopen, wat moet ik doen?

Wanneer u APK verlopen is zijn er verschillende mogelijkheden.

 1. Is de APK minder dan 2 maanden verlopen? Laat uw auto dan alsnog zo snel mogelijk keuren. Zodra de auto gekeurd is kunt u weer met een gerust hart in de auto rijden. U zult dan ook geen boete krijgen. 
 2. U kunt uw auto laten schorsen. Wanneer u uw auto bij de RDW laat schorsen mag u niet meer in de auto rijden, maar er hoeft ook geen APK meer te zijn. De auto mag niet meer op de openbare weg staan. Zodra de schorsing is afgelopen moet u weer aan de APK-plicht voldoen. 
APK verlopen

APK verlopen en de dekking van uw autoverzekering

Is uw auto niet APK gekeurd en gaat u toch de weg op? Dan bestaat de kans dat de verzekeraar niet uitkeert in het geval van schade. Het gaat er daarbij om of het veroorzaken van de schade een direct gevolg is geweest van een eventueel gebrek aan de auto, of niet. De bewijslast ligt hier omgekeerd; u dient aan te tonen dat de schade geen direct gevolg is geweest van een technisch gebrek. Kunt u dit niet bewijzen? Dan is de kans groot dat de verzekeraar niet uitkeert. Kunt u dit wel bewijzen? Dan zal de verzekeraar de schade gewoon vergoeden, ook als de auto niet beschikt over geldige APK.

Punten waarop de verzekeraar hierbij let zijn onder andere het bandenprofiel en werking van de remmen. Stel dat u een botsing veroorzaakt in een auto zonder APK welke rijdt op gladde banden, en uit onderzoek blijkt dat uw remweg te lang is geweest. In dit geval vergoed uw verzekeraar de kosten uiteraard niet. Stel nu dat het bandenprofiel wel goed was, maar de ruitenwissers niet werkten. Indien het op het moment van het ongeval niet regende, worden de kosten gewoon vergoed. Het defect had namelijk niet te maken met de oorzaak van het ongeval.

Andere handige pagina's

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

 • RDW
 • Openbaar Ministerie