Tenaamstellingscode kwijt

Bent u uw tenaamstellingscode kwijt van uw auto? Geen probleem! Op deze pagina leggen we u uit hoe u een nieuwe tenaamstellingscode kunt aanvragen.
ik ben mijn tenaamstellingscode kwijt
Geschreven door
geschreven door Mieke Verhoef
Geschreven door groot
Geschreven door Mieke Verhoef
Mieke Verhoef is senior content specialist in de financiële wereld. Naast het schrijven van artikelen is Mieke ook nauw betrokken bij onze eigen onderzoeken.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 7 mei 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 07 mei 2021

Tenaamstellingscode kwijt

Een tenaamstellingscode bestaat uit 2 cijferreeksen die samen een geldige code vormen waarmee een auto overgeschreven kan worden. Het eerste deel van de tenaamstellingscode ontvangt u wanneer u een auto op uw naam laat zetten. U ontvangt dit eerste deel op papier. Het tweede gedeelte van de tenaamstellingscode ontvangt u bij uw kentekenbewijs. Deze ontvangt u hoogstwaarschijnlijk per post. De brief die bij uw nieuwe kentekenbewijs zit, is voorzien van het tweede gedeelte van de tenaamstellingscode. Daar staan vier lege hokjes voorafgaand aan de tweede cijferreeks. Daar kunt u het eerder ontvangen eerste gedeelte van de tenaamstellingscode invullen zodat u de complete tenaamstellingscode bij elkaar hebt. Als het goed is bestaat het eerste gedeelte uit vier cijfers en het tweede gedeelte dat per post aankomt uit vijf cijfers. Al met al bent u dan in bezit van een 9-cijferige tenaamstellingscode.

Het kan voorkomen dat u een gedeelte van de tenaamstellingscode kwijtraakt. Daarvoor biedt het RDW de mogelijkheid een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen.

Direct een nieuwe tenaamstellingscode (DigiD)

Het is mogelijk binnen enkele minuten een nieuwe tenaamstellingscode te hebben. Dat kan via de website van het RDW. U dient dan wel te beschikken over een DigiD account en de auto waarvoor een nieuwe code wordt aangevraagd dient op uw naam te staan. Voldoet u aan deze vereisten, dan kunt u tegen betaling van € 1-,- direct online een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen. Daarvoor kunt u hier terecht (eerst inloggen met DigiD).

Nadat u bent ingelogd bij het RDW ziet u een overzicht van de voertuigen die op uw naam staan. Daar selecteert u het voertuig waarvoor u een nieuwe tenaamstellingscode wilt aanvragen. Vervolgens betaalt u de verschuldigde € 1,- via iDeal. Is alles goed gegaan? Dan ontvangt u een bevestigingsmail van het RDW. Binnen enkele minuten na ontvangst van de bevestiging, ontvangt u een link naar uw nieuwe tenaamstellingscode. Deze link is 40 dagen geldig. Het is daarom aan te raden de nieuwe tenaamstellingscode zelf op te schrijven en te bewaren.

Tenaamstellingscode aanvragen bij het RDW

Een nieuwe tenaamstellingscode vraagt u gemakkelijk aan bij het RDW. U ontvangt dan een geheel nieuwe tenaamstellingscode, dus niet alleen een nieuw eerste of tweede gedeelte. Dit kunt u gemakkelijk online doen via de website van het RDW. Indien u een tenaamstellingscode aanvraagt voor uzelf en beschikt over een DigiD, kunt u direct een nieuwe tenaamstellingscode downloaden. De kosten voor het aanvragen van een nieuwe code bedragen € 1,-. Dat valt te overzien. Let op! Er zijn verschillende websites waar u tegen betaling een nieuwe tenaamstellingscode kunt aanvragen. Daar betaalt u een stuk meer dan via het RDW zelf. Ook is het daar niet mogelijk direct een nieuwe code te downloaden met DigiD. Vraag de nieuwe code daarom altijd aan via het RDW en niet bij een andere partij.

tenaamstellingscode kwijt

Kosten nieuwe tenaamstellingscode

Het opvragen van een nieuwe tenaamstellingscode kost u slechts € 1,-. Dit bedrag kunt u betalen via iDeal. Het bedrag betaalt u na de aanvraag via de website van het RDW. Let er op dat er verschillende websites actief zijn waar u ook een nieuwe tenaamstellingscode aan kunt vragen. Daar betaalt u een stuk meer, tot ongeveer een tientje. U betaalt dan al snel 10 keer meer dan de daadwerkelijke kosten en ontvangt de nieuwe code ook nog eens een stuk later. Betaal daarom altijd via de website van het RDW. Wanneer u (ook) uw kentekenbewijs kwijt bent, betaald u daarvoor nog eens € 31,50. Ook een nieuw kentekenbewijs kunt u gemakkelijk online aanvragen via de website van het RDW.

Andere handige pagina's

Wat is de tenaamstellingscode?

De tenaamstellingscode is een 9-cijferige code bestaande uit twee cijferreeksen die samen het bewijs vormen dat u gerechtigd bent een auto over te schrijven van naam, de auto te schorsen of te laten slopen. De tenaamstellingscode heeft u altijd nodig wanneer u een auto verkoopt en deze op naam van de koper wil laten zetten. Gelukkig is de aanvraag van een nieuwe code niet moeilijk en erg goedkoop.

De tenaamstellingscode ontvangt u wanneer de auto in uw bezit is. Is uw auto in bezit van een leasemaatschappij of financieringsmaatschappij? Dan ontvangen zij de tenaamstellingscode in plats van u. U hebt dan immers niet het recht de auto te verkopen.

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • RDW
  • Rijksoverheid