Kosten voor een auto per maand

Wat kost een auto per maand? Dit is een veelgestelde vraag die we hier zullen beantwoorden. Wat een auto kost per maand is afhankelijk van het type auto, schadevrije jaren van de bestuurder en natuurlijk het aantal kilometers dat gereden wordt met de auto. De wegenbelasting en autoverzekering zijn vaste kosten die iedereen betaald, mits de auto niet geschorst is. Zowel de hoogte van de wegenbelasting als die van die van de verzekering, is afhankelijk van het type auto dat u rijdt.

Autoverzekering vergelijken

Wegenbelasting en verzekering

Wegenbelasting en verzekering

In principe geldt dat hoe zwaarder de auto, hoe hoger de wegenbelasting. Uitzonderingen zijn er voor zuinige auto's en auto's die volledig op elektriciteit rijden. Volledig elektrische auto's betalen tot 2025 nog geen wegenbelasting. Dit is een stimuleringsmaatregel waarmee de overheid consumenten wil verleiden een elektrische auto te kopen. Met uitzondering van elektrische auto's geldt verder: hoe zwaarder de auto, hoe meer wegenbelasting. Daarnaast is ook de provincie waar u woont van invloed op de wegenbelasting die u betaald. Elke provincie heft namelijk zelf provinciale opcenten. Het kan dus zijn dat u in de ene provincie minder wegenbelasting betaald dan in een andere. Een andere belangrijke factor is de brandstof. De wegenbelasting voor diesel en auto's die rijden op gas, is een stuk hoger dan de wegenbelasting voor een benzineauto.

Hoeveel u betaald voor uw autoverzekering is afhankelijk van uw auto, verzekeraar en aantal schadevrije jaren. Hoe hoger de nieuwprijs van uw auto, hoe hoger de verzekeringspremie per maand. Daarnaast hebt u recht op no-claim korting wanneer u meer dan een jaar schadevrij gereden hebt. Veel verzekeraars bieden ook nieuwe klanten zonder schadehistorie een bepaalde korting. Hier geldt; hoe meer schadevrije jaren u op uw naam heeft staan, hoe meer no-claim korting en hoe goedkoper de maandelijkse premie. Ook kunt u bij de autoverzekering kiezen uit verschillende dekkingen. Indien u kiest voor een allrisk autoverzekering, betaald u hiervoor een stuk meer dan voor een standaard WA dekking of casco plus dekking. En verder kan het heel goed dat u niet biju de goedkoopste verzekeraar zit. Benieuwt welke autoverzekering het goedkoopste in uw geval? Maak dan gebruik van onze gratis autoverzekeringenvergelijker.


Onderhoud

Hoewel een auto (met een beetje geluk) niet maandelijks onderhoud nodig heeft, moeten ook de onderhoudskosten berekend worden op maandbasis. Zeker voor auto's uit het duurdere segment kunnen onderhoudskosten hoog oplopen. Daarbij maakt het veel uit of de auto wordt onderhouden bij een merkdealer of een andere garage. Hoeveel onderhoud uw auto nodig heeft is afhankelijk van uw auto, leeftijd van de auto en het aantal kilometers dat u maakt. De meeste auto's vereisen regulier onderhoud na 20.000-30.000 kilometer of elke 12 maanden. Daarnaast hebben de meeste auto's jaarlijks een APK keuring nodig. Nieuwere voertuigen hoeven niet jaarlijks gekeurd te worden. Een APK keuring hoeft helemaal niet duur te zijn, mits er niets (groots) gevonden wordt. De kosten voor een onderhoudsbeurt zijn vooral afhankelijk van uw garage. Verder slijten onderdelen natuurlijk. U zult daarom nieuwe banden, remblokken en eventueel schijven nodig hebben.

Als u op jaarbasis niet meer dan €500 aan onderhoudskosten betaald, doet u het erg netjes. Er zal dan bij de APK niets aangetroffen moeten worden.


Brandstof

Brandstof

Een andere belangrijke factor voor de maandelijkse kosten voor uw auto is natuurlijk brandstof. Doordat brandstofprijzen gebonden zijn aan de olieprijs, kan het zijn dat deze in een maand tijd een stuk duurder of juist goedkoper kunnen worden. Deze schommelingen zijn vaak niet erg sterk, maar u betaalt redelijk vaak het recordbedrag voor brandstof de laatste jaren. Doordat de grondstoffen voor onze brandstoffen schaarser worden, is de verwachting dat brandstoffen ook in de toekomst duurder zullen blijven worden. De overheid helpt hier natuurlijk ook aan mee door accijnzen en belastingen op brandstof te verhogen.

De belangrijkste factor blijft het aantal kilometers dat u rijdt en het verbruik van uw auto. Met een nette auto is 20 kilometer op 1 liter benzine/diesel haalbaar. Het verbruik is dan 1:20. Maar met een oudere auto met grote motor en hoog gewicht, is 1:5 ook haalbaar. Wanneer u weet wat uw auto verbruikt en hoeveel kilometers u gaat maken, kunt u gemakkelijk berekenen wat u maandelijks aan brandstof kwijt bent. Zoals gezegd kan de brandstofprijs wel schommelen. Om te weten wat de auto daadwerkelijk verbruikt, is het handig hiervoor gebruik te maken van de boordcomputer, mits aanwezig. U kunt deze resetten en vervolgens 1000 kilometer rijden. Vervolgens kunt u aflezen wat het gemiddeld verbruik is geweest over deze afstand. Dat wordt meestal weergegeven in de vorm: liters/100km. 10L/100km staat dus voor een verbruik van 1:10. Voor elke 10 kilometer die u rijdt, heeft u dan een liter brandstof nodig. Het verbruik kunt u ook halen uit de specificaties van de auto, maar dat is vaak geen representatief cijfer, zeker niet voor de nieuwere hybride auto's. Hiervan wordt vaak gesteld dat deze 1:50 moeten kunnen halen, maar in de praktijk blijkt 1:10 al moeilijk te zijn door het extra gewicht van de accu's en elektromotoren.

Een andere belangrijke factor voor brandstofkosten zijn de routes die u neemt. Routes die binnendoor gaan vereisen meer brandstof dan routes over de snelweg. Een auto gebruikt op binnendoor wegen al snel 35% meer brandstof dan op de snelweg.


Besparen op de maandelijkse kosten

Nu weten we welke kosten u maandelijks betaald voor uw auto. Maar is er dan nog een manier om te besparen op deze maandelijkse kosten? Ja, gelukkig wel. Hier een paar tips om te besparen op de maandelijkse kosten voor uw auto.

- Op de wegenbelasting kan niet bespaard worden, mits u bereid bent te verhuizen naar een andere provincie. Op de autoverzekering kunt u wel besparen. In sommige gevallen tot wel €200 op jaarbasis. Om dat te bereiken kunt autoverzekeringen vergelijken en direct online overstappen.

- Ook op onderhoud kunt u besparen. Zo kunt u ervoor kiezen uw auto naar een goedkopere garage te brengen. Ook het aanschaffen van goedkopere banden kan aardig schelen. Let er wel op dat u geen veiligheidsrisico gaat lopen voor een paar centen.

- Op brandstof kunt u besparen door te kiezen voor een goedkoper tankstation, maar u kunt ook besparen op brandstof door bijvoorbeeld de auto vaker te laten staan. Vooral korte ritjes binnendoor verbruiken relatief veel brandstof. U kunt ook denken aan carpoolen, af en toe de trein nemen of ritjes combineren.

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01