Kosten voor een auto per maand

De maandelijkse kosten van een auto zijn afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn vaste en variabele kosten van een auto per maand. Een auto kost gemiddeld tussen de € 250,- en 650,- per maand. Bekijk hieronder alle kosten en bereken wat u maandelijks gaat betalen.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 6 mei 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 06 mei 2021

Wegenbelasting

In principe geldt dat hoe zwaarder de auto, hoe hoger de wegenbelasting. Uitzonderingen zijn er voor zuinige auto’s en auto’s die volledig op elektriciteit rijden. Volledig elektrische auto’s betalen tot 2025 nog geen wegenbelasting. Dit is een stimuleringsmaatregel waarmee de overheid consumenten wil verleiden een elektrische auto te kopen. Met uitzondering van elektrische auto’s geldt verder: hoe zwaarder de auto, hoe meer wegenbelasting. Daarnaast is ook de provincie waar u woont van invloed op de wegenbelasting die u betaald. Elke provincie heft namelijk zelf provinciale opcenten. Het kan dus zijn dat u in de ene provincie minder wegenbelasting betaald dan in een andere. Een andere belangrijke factor is de brandstof. De wegenbelasting voor diesel en auto’s die rijden op gas, is een stuk hoger dan de wegenbelasting voor een benzineauto.

Bereken hier uw wegenbelasting

Autoverzekering

Hoeveel u betaald voor uw autoverzekering is afhankelijk van uw auto, verzekeraar en aantal schadevrije jaren. Hoe hoger de nieuwprijs van uw auto, hoe hoger de verzekeringspremie per maand. Daarnaast hebt u recht op no-claim korting wanneer u meer dan een jaar schadevrij gereden hebt. Veel verzekeraars bieden ook nieuwe klanten zonder schadehistorie een bepaalde korting. Hier geldt; hoe meer schadevrije jaren u op uw naam heeft staan, hoe meer no-claim korting en hoe goedkoper de maandelijkse premie. Ook kunt u bij de autoverzekering kiezen uit verschillende dekkingen. Indien u kiest voor een allrisk autoverzekering, betaald u hiervoor een stuk meer dan voor een standaard WA dekking of casco plus dekking. En verder kan het heel goed dat u niet biju de goedkoopste verzekeraar zit. Benieuwt welke autoverzekering het goedkoopste in uw geval? Maak dan gebruik van onze gratis autoverzekeringenvergelijker.

Onderhoudskosten van uw auto

Hoewel een auto (met een beetje geluk) niet maandelijks onderhoud nodig heeft, moeten ook de onderhoudskosten berekend worden op maandbasis. Zeker voor auto’s uit het duurdere segment kunnen onderhoudskosten hoog oplopen. Daarbij maakt het veel uit of de auto wordt onderhouden bij een merkdealer of een andere garage. Hoeveel onderhoud uw auto nodig heeft is afhankelijk van uw auto, leeftijd van de auto en het aantal kilometers dat u maakt. De meeste auto’s vereisen regulier onderhoud na 20.000-30.000 kilometer of elke 12 maanden. Daarnaast hebben de meeste auto’s jaarlijks een APK keuring nodig. Nieuwere voertuigen hoeven niet jaarlijks gekeurd te worden. Een APK keuring hoeft helemaal niet duur te zijn, mits er niets (groots) gevonden wordt. De kosten voor een onderhoudsbeurt zijn vooral afhankelijk van uw garage. Verder slijten onderdelen natuurlijk. U zult daarom nieuwe banden, remblokken en eventueel schijven nodig hebben.

Als u op jaarbasis niet meer dan €500 aan onderhoudskosten betaald, doet u het erg netjes. Er zal dan bij de APK niets aangetroffen moeten worden.

Brandstof

Een andere belangrijke factor voor de maandelijkse kosten voor uw auto is natuurlijk de brandstof. Doordat brandstofprijzen gebonden zijn aan de olieprijs, kan het zijn dat deze in een maand tijd een stuk duurder of juist goedkoper kunnen worden. Deze schommelingen zijn vaak niet erg sterk. Doordat de grondstoffen voor onze brandstoffen schaarser worden, is de verwachting dat brandstoffen in de toekomst duurder zullen blijven worden. De overheid helpt hier natuurlijk ook aan mee door accijnzen en belastingen op brandstof te verhogen.

Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om elektrisch te gaan rijden. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

Afschrijving van de auto

Deze kosten worden vaak vergeten, maar uw auto wordt iedere maand ouder en de waarde van uw auto daalt.

De gemiddelde kosten voor vaste afschrijving liggen tussen de € 25,- en € 250,- per maand. Afhankelijk van uw auto.

Heeft u een oldtimer? Dan is de kans groot dat de waarde van uw auto juist stijgt in plaats van daalt.

kosten auto per maand

Besparen op de maandelijkse kosten

Nu weten we welke kosten u maandelijks betaald voor uw auto. Maar is er dan nog een manier om te besparen op deze maandelijkse kosten? Ja, gelukkig wel. Hier een paar tips om te besparen op de maandelijkse kosten voor uw auto.

  • Op de wegenbelasting kan niet bespaard worden, mits u bereid bent te verhuizen naar een andere provincie. Op de autoverzekering kunt u wel besparen. In sommige gevallen tot wel €200 op jaarbasis. Om dat te bereiken kunt autoverzekeringen vergelijken en direct online overstappen.

  • Ook op onderhoud kunt u besparen. Zo kunt u ervoor kiezen uw auto naar een goedkopere garage te brengen. Ook het aanschaffen van goedkopere banden kan aardig schelen. Let er wel op dat u geen veiligheidsrisico gaat lopen voor een paar centen.

  • Op brandstof kunt u besparen door te kiezen voor een goedkoper tankstation, maar u kunt ook besparen op brandstof door bijvoorbeeld de auto vaker te laten staan. Vooral korte ritjes binnendoor verbruiken relatief veel brandstof. U kunt ook denken aan carpoolen, af en toe de trein nemen of ritjes combineren.

Andere handige pagina's