Vrijwaringsbewijs autoverzekering

Bij de verkoop van een auto moet een en ander netjes geregeld worden. Hiermee voorkomt u dat u voor verrassingen komt te staan. Een belangrijk document bij de verkoop van uw auto is het vrijwaringsbewijs. Een auto vrijwaren houdt in dat u kunt aangeven dat u geen eigenaar meer bent van de auto.

Autoverzekering vergelijken

Wat is een vrijwaringsbewijs?

Wat is een vrijwaringsbewijs?

Wanneer u uw auto wilt verkopen, dan is het nodig om het kenteken van de auto op naam van de koper te schrijven. Na deze overschrijving ontvangt u van de koper het vrijwaringsbewijs. Dit document toont aan dat het kenteken niet meer op uw naam staat en u niet meer verantwoordelijk bent voor de auto. Zodra de tenaamstelling van het kenteken is overgeschreven op naam van de koper, ontvangt u het bewijs van vrijwaren. De koper wordt hiermee de nieuwe eigenaar van de auto en is vanaf dat moment verplicht om de auto te verzekeren. Met een vrijwaringsbewijs kunt u dus aantonen dat u geen eigenaar van de auto bent.

Een auto vrijwaren doet u als u:
• Uw auto wilt verkopen aan een particulier of bedrijf
• Uw auto wilt inruilen bij een autodealer
• Uw auto op een andere naam wilt laten zetten
• Uw auto wilt laten slopen

    [inhoudsopgave]


Vrijwaring auto: hoe regel ik dat?


Wilt u uw auto verkopen? Wanneer u een koper voor uw auto heeft gevonden, dan moet het kenteken op naam van de nieuwe eigenaar worden gezet. Voordat de koper dit kan doen, moet u uw auto vrijwaren. Hiermee zegt u dat u geen eigenaar meer bent van de auto en hoeft u geen wegenbelasting en premie voor uw autoverzekering meer te betalen. Bovendien bent u vanaf het moment van vrijwaren niet meer verantwoordelijk voor de boetes die op het kenteken binnenkomen en bent u niet meer verplicht om een APK keuring uit te laten voeren. Een vrijwaringsbewijs auto is het enige rechtsgeldige document waarmee u kunt aantonen dat het kenteken niet meer op uw naam staat. Zorg er daarom altijd voor dat u een vrijwaringsbewijs krijgt zodra u uw auto verkoopt.

De vrijwaring auto gaat als volg:
• Verkoopt u uw auto aan een autodealer? Of ruilt u uw oude auto in? Dan ontvangt u het vrijwaringsbewijs van de autodealer.
• Brengt u uw auto naar de sloop? Dan krijgt u van het sloopbedrijf het vrijwaringsbewijs.
• Verkoopt u uw auto aan een particulier? Dan bent u zelf verantwoordelijk om het vrijwaringsbewijs te regelen. Dit doet u door samen met de koper naar het postkantoor te gaan en het kenteken daar over te schrijven. Het postkantoor overhandigt u het vrijwaringsbewijs.

Een auto vrijwaren


Wanneer u uw auto verkoopt of inruilt bij een RDW-erkend autobedrijf of sloperij, dan krijgt u van hen het vrijwaringsbewijs. De RDW (Rijksdienst Wegverkeer) is het overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen. Een vrijwaringsbewijs hoeft u dus niet speciaal aan te vragen, maar krijgt u bij de overschrijving van de koper. Verkoopt u uw auto aan een particulier? Dan kost de overschrijving €9,98 en wordt dit gedaan bij een postkantoor. Als verkoper bent u niet verplicht om mee te gaan, maar het is wel aan te raden. Op deze manier weet u zeker dat alles netjes gebeurt en kunt u direct het vrijwaringsbewijs in ontvangst nemen. De koper heeft voor het overschrijven van de auto het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs of de kentekencard en de tenaamstellingscode nodig. Is de overschrijving geregeld en heeft de koper u het vrijwaringsbewijs overhandigd? Dan kunt u het voertuigbewijs en het apk-keuringsrapport aan de koper geven.

Hoe ziet een vrijwaringsbewijs eruit?


Er is geen specifiek vrijwaringsbewijs voorbeeld. Dit komt omdat dit document er niet altijd hetzelfde uitziet. Geen zijn geen wettelijke richtlijnen hoe het bewijs eruit moet zien. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld de kleur en het formaat van het bewijs sterk verschillen. Wanneer u de overschrijving bij het postkantoor regelt, dan is het in de meeste gevallen een ‘gewoon’ bonnetje dat door de medewerker van het postkantoor wordt uitgedraaid. Ontvangt u een vrijwaringsbewijs van een autodealer of sloperij? Dan kan het voorkomen dat u een bewijs met een A4 formaat in handen krijgt.

Vrijwaringsbewijs kwijt: en nu?


Het vrijwaringbewijs van uw auto wordt slechts eenmalig afgegeven. Het is daarom belangrijk dat u hier extra voorzichtig mee omgaat en deze niet kwijt raakt. Hiermee kunt u namelijk ten alle tijden aantonen dat u niet meer verantwoordelijk bent voor de verkochte auto. Toch kan het voorkomen dat u uw vrijwaringsbewijs verliest of kwijtraakt. Overkomt u dit? Dan kunt u via de RDW een overzicht aanvragen waarin vermeld staat welke kentekens er op uw naam hebben gestaan. Aan de hand van dit document kunt u alsnog aantonen dat u geen eigenaar meer bent van de verkochte auto. Dit document van de RDW kan gebruikt worden als vervanging van het vrijwaringsbewijs. Al is het natuurlijk altijd beter om het vrijwaringsbewijs op een veilige plek op te bergen.

Vrijwaringsbewijs en de autoverzekering


Zodra u uw auto heeft laten vrijwaren, moet u dit melden bij uw verzekeraar zodat u de autoverzekering kunt opzeggen. Heeft u uw vrijwaringsbewijs ontvangen? Dan stuurt u hier binnen twee weken een kopie van naar uw verzekeraar. Met een kopie van het vrijwaringsbewijs kunt u zonder opzegtermijn uw autoverzekering opzeggen. Door het vrijwaringsbewijs binnen twee weken naar uw verzekeraar op te sturen, wordt de autoverzekering met terugwerkende kracht stopgezet. Hiermee voorkomt u dat u extra premie moet betalen terwijl u geen eigenaar van de auto meer bent. Echter, het kan voorkomen dat verzekeraars beëindigingskosten in rekening brengen. Heeft u uw oude auto ingeruild voor een nieuwe auto? Dan kunt u uw autoverzekering overzetten door middel van een kentekenwijziging. Houd er wel rekening mee dat de kosten kunnen veranderen. De premie is gebaseerd op uw oude auto. Wanneer u een nieuwe auto wilt laten verzekeren, dan verandert in de meeste gevallen ook de hoogte van de premie.

Autoverzekering vergelijken via Totaalbesparen.com


Voordat u uw nieuwe auto wilt laten verzekeren, is het verstandig om de verschillende autoverzekeringen te vergelijken. Het kan namelijk voorkomen dat de kosten van uw huidige verzekeraar veel hoger uitvallen door uw nieuwe auto te laten verzekeren. Wilt u uw nieuwe auto verzekeren? Gebruik dan de vergelijkingstool van Totaalbesparen.com. Hierin vindt u alle aanbieders van autoverzekeringen en kunt u overzichtelijk de verschillen in voorwaarden en premies zien. Het vergelijken van de verschillende aanbieders kan enorm lonen waardoor u flink op de kosten kunt besparen.

Een autoverzekering vergelijken doet u als volgt:
• Ga voor uzelf na welke dekking u wilt
• Beslis welk eigen risico u wilt en kunt betalen
• Bekijk de mogelijke verzekeringen en de bijbehorende premies
• Vergelijk de autoverzekeringen die het meest aan uw eisen voldoen
• Kies de beste autoverzekering en sluit deze direct af

Veelgestelde vragen over een vrijwaringsbewijs

Wat is een vrijwaringsbewijs?

Dit is een document waarmee u kunt aantonen dat u geen eigenaar meer bent van de verkochte auto. Het kenteken staat niet meer op uw naam en hierdoor bent u niet meer verantwoordelijk voor de auto. Hierdoor vervallen de verplichtingen rondom de wegenbelasting en de autoverzekering.

Hoe lang moet ik een vrijwaringsbewijs bewaren?

Er is geen wettelijke verplichting waarin staat hoe lang u het vrijwaringsbewijs moet bewaren. Echter, het is wel verstandig om zuinig om te gaan met dit document en het altijd te bewaren. Door het bewijs te bewaren voorkomt u moeilijkheden wanneer er problemen ontstaan rondom het kenteken of wanneer er administratieve fouten zijn gemaakt bij de overschrijving.

Krijg ik een vrijwaringsbewijs als ik mijn auto in het buitenland verkoop?

Wanneer u uw auto aan iemand wilt verkopen die niet woonachtig in Nederland is, dan gelden er speciale regels. Wilt u een auto met een Nederlands kenteken uitvoeren? Dan moet u de registratie van deze auto bij de RDW laten beëindigen. Na het beëindigen van de registratie bent u niet meer aansprakelijk voor de auto. Dit doet u door de auto aan te melden voor uitvoer bij het RDW.

Kan ik een digitaal vrijwaringsbewijs krijgen?

Ja, tegenwoordig is het mogelijk om uw vrijwaringsbewijs digitaal te verkrijgen. Dit is alleen mogelijk als de verkoper geregistreerd is bij de RDW – zoals een RDW erkende autodealer of garage.

Moet ik zelf de autoverzekering stopzetten als ik mijn auto verkoop?

Ja, zodra u uw auto verkoopt, inruilt, op een andere naam schrijft of naar de sloop brengt, moet u dit melden bij uw verzekeraar. U overhandigt een kopie van het vrijwaringsbewijs en u kunt de autoverzekering zonder opzegtermijn opzeggen. Heeft u een nieuwe auto aangeschaft? Dan kunt u uw verzekeraar vragen om een kentekenwijziging. Hiermee kunt u direct uw nieuwe auto verzekeren. Houd er wel rekening mee dat de premie hoger kan uitvallen omdat u een andere auto verzekert.

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01