Auto op naam zetten geweigerd

Het kan voorkomen dat u geen auto op uw naam kunt zetten. Hiervoor zijn een aantal redenen. Als het u niet lukt om een auto op naam te zetten, lees dan verder. Er zijn namelijk een aantal oorzaken en oplossingen voor.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 6 mei 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 06 mei 2021

Een auto op naam zetten lukt niet

Zodra u een auto koopt, moet u de auto overschrijven. Dit houdt in dat u vanaf dat moment de officiële eigenaar bent van de auto. Maar wat nou als een auto op naam zetten wordt geweigerd? Wat moet u dan doen? En wat is de oorzaak dat een auto op naam zetten niet lukt?

auto op naam zetten geweigerd

Oorzaken auto op naam zetten geweigerd

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk waarom u geen auto op uw naam kunt zetten.

  1. U heeft een schuld bij de Belastingdienst
  2. Openstaande boetes
  3. Geen of onduidelijke registratie in administratie van de gemeente
  4. Er is iets mis met uw rijbewijs
  5. Het kentekenbewijs is niet (meer) geldig

We leggen ze hieronder verder voor u uit.

1. U heeft een schuld bij de Belastingdienst

Zodra u een schuld heeft opgebouwd bij de Belastingdienst kan het voorkomen dat er een blokkade op uw naam wordt gezet. Dat houdt in dat een auto op uw naam zetten niet lukt en dus wordt geweigerd. Dit zal niet zo zijn als u een keer te laat bent met betalen, maar wel als u regelmatig de rekeningen niet betaalt. U wordt dan mogelijk gezien als wanbetaler. Dit is het geval indien u meer dan 5x uw rekeningen niet hebt betaald, er meerdere aanmaningen zijn verstuurd of als er loon- of uitkeringsbeslag is gelegd. Om dit op te lossen dient u de openstaande schuld te betalen. Pas daarna kunt u weer een auto overschrijven op uw naam.

2. Openstaande boetes

Een auto op naam zetten geweigerd? Dan heeft u mogelijk een aantal boetes gereden, maar deze niet betaald. Het Centraal Justitieel Incassobureau kan uw auto dan buiten gebruik stellen. Een nieuwe auto op naam zetten zal dan niet lukken. De oplossing is simpel, u dient de boetes te betalen voordat u een auto op naam kunt zetten.

3. Geen of onduidelijke registratie in administratie van de gemeente

Iedereen is ingeschreven in de administratie van de gemeente. Dit heet de Basisregistratie Personen (BRP). Om een auto op uw naam te kunnen zetten moet u ingeschreven staan in de BRP, in Nederland wonen en een geldig ID hebben. Staat u niet of onjuist ingeschreven in de BRP, dan is een kenteken op naam zetten niet mogelijk. Dit kan ook het geval zijn als u na een verhuizing nog niet staat ingeschreven bij uw nieuwe gemeente.

4. Er is iets mis met uw rijbewijs

Er kan ook iets mis zijn met uw rijbewijs, waardoor een auto op naam zetten niet lukt. Bijvoorbeeld als uw rijbewijs is verlopen en u nog geen nieuwe heeft aangevraagd. Of als uw rijbewijs is ingevorderd. Bijvoorbeeld vanwege te hard rijden of het rijden onder invloed van drank of drugs. Uw rijbewijs moet in orde zijn om een auto op naam te zetten. Zonder geldig rijbewijs kan dit niet.

5. Het kentekenbewijs is niet meer geldig

Een kentekenbewijs is ongeldig zodra de auto wordt gesloopt, gedemonteerd of wordt geëxporteerd. Ook kan de auto buiten de RDW registratie staan. Dit laatste kan voorkomen indien uw auto gebreken heeft. Ook kan het zijn dat uw autopapieren zo oud zijn, dat deze (bijna) niet meer te lezen zijn. Vraag in dit geval nieuwe autopapieren op.

Andere handige pagina's

Kan geen auto op naam zetten, wat nu?

Als u geen auto op naam kunt zetten, probeer het probleem dan eerst op te lossen. Bijvoorbeeld door openstaande boetes te betalen, uw rijbewijs te vernieuwen, uw BRP registratie op orde te maken of nieuwe autopapieren op te vragen. Helpt dit allemaal niet? Dan kunt u echt geen auto op uw naam zetten. U kunt de auto dan op naam zetten van iemand anders. Dit kan echter alleen in twee gevallen. Ten eerste als u de auto op naam zet van uw samenwonende partner. En ten tweede als u als regelmatige bestuurder staat aangeven op de polis van uw auto. Let erop dat een auto nooit de weg op mag zonder autoverzekering.

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  •  RDW
  • Rijksoverheid